CLUBHOUSE: ODALARDA KULAK MİSAFİRİ OLMAK!

Ahmet ÇELİK 15 Şub 2021

Ahmet ÇELİK
Tüm Yazıları
"Gecenin bir yarısında bu insanlar böyle ne konuşuyorlar" diye merak ettiğim odalarda dolaştım durdum.

Geçtiğimiz haftalarda sosyal medyada bu kez de “Clubhouse” uygulaması ile tanıştık! "Sesli sosyal medya uygulaması" olarak kullanıcıların karşısına çıkan Clubhouse, üç  haftadır sosyal medyada en dikkat çeken uygulama oldu. Farklı farklı konuların sadece konuşulduğu odalardan yapılan yayınları dinleyebiliyor, sadece moderatör izin verirse konuşabiliyorsunuz. Sizle üç haftalık Clubhouse izlenimlerimi paylaşmak istedim. Özellikle gece saatlerinde “kulak misafiri” olduğum uygulamada çok eğlendiğim de, çok sıkıldığım da, bilgilendiğim de oldu.

“Gecenin bir yarısında bu insanlar böyle ne konuşuyorlar” diye merak ettiğim odalarda dolaştım durdum. Önce yeni bir uygulamanın nasıl oldu da bu kadar kısa sürede böylesine popüler olmasına şaşırdım. Ne de hazırmışız telefonu elimize alıp konuşmaya.. Genellikle; reklamcıları, dijital pazarlamacıları, sosyal medya hakkında konuşanları, futbol ve felsefe üzerine yapılan konuşmaları dinledim. Otomotivde de önemli konuşmacıların katıldıkları bazı sohbetlere kısa sürede olsa katıldım. Otomotiv sektörü de gördüğüm kadarıyla Clubhouse’a çok çabuk uyum sağladı. Önemli konular, önemli marka yöneticilerinin katılımı ile saatlerce tartışıldı, konuşuldu…  Ben, gün içinde  8-10 saatimi otomotiv haberciliği içinde geçirdiğim için Clubhouse’da daha farklı konulardaki konuşmaları takip etmeye çalıştım. Şunu gözlemledim ki; Clubhouse canlı bir radyo yayınını dinliyor gibi. Zaman zaman takılabileceğiniz bir yer.

Tabi akşam saatlerinden gecenin bir yarısına kadar odalarda konuşan insanları dinleyince de şunları düşünmeden edemedim: Bizler ne ara bu kadar yalnız, bu kadar sosyalleşmeye muhtaç asosyaller olduk? Pandemi süreci bu yalnızlığımızı bu kadar mı arttırdı? Asosyal bir hayat sürenlerin odalarda böyle sosyalleşmesi normal mi? Dinlerken bunlar geçti kafamdan. Clubhouse bence şu an tipik bir yalnızlar kahvesi!.. Pandemi süreci geçip de az da olsa normale döndüğümüzde bu kadar popüler olur mu bilemiyorum.

Diğer tüm sosyal medya paylaşımlarında yazılı ve kalıcı bir şeyler bırakıyorsunuz. Ama Clubhouse’da konuşmalarınız suya yazılan yazı gibi, söyledikten sonra kaybolup gidiyor. Geriye hiçbir kayıt kalmıyor. Seveni, aşırı bağımlısı olanı olduğu kadar, bu uygulamayı sevmeyen ve hatta nefret edenler bile çıktı bu kısa sürede. Örneğin, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan’ın “Dedikodu orada… İftira orada… Özel hayata saldırı orada… Ağza geleni söyleme orada… Haysiyet cellatlığı orada… Çirkin gıybet orada… İsim vererek aşağılık yalanlar uydurma orada… ‘Clubhouse’ denilen bu yer, resmen leş bir pislik yuvası haline dönüşmüş durumda. İşte tam da bu yüzden… Girmemle çıkmam bir oldu” demesi aslında Clubhouse’u daha çekici, daha doğru ve daha cazip hale getiriyor. Ara sıra da olsa; dinlemeye, kulak misafiri olmaya, konuşmalara katılmaya devam yani…

OTOMOBİL GAZETESİ Youtube’da!..

Türkiye’nin 21 yıl önce yayınlarına başlayan ilk otomotiv haber portalı Otomobil Gazetesi şimdi Youtube’da da otomotiv kanalı olarak yayınlarına başladı. Testler, karşılaştırmalar, güncel haberler, bakım-servis-onarım gibi tüketici odaklı konuları ve özel röportajlarıyla tam bir “otomotiv kanalı” olma yolunda adım atan Otomobil Gazetesi farklı içeriği ile dikkat çekiyor. Turkcell Dergilik’ten yayınlanan ilk dijital gazete versiyonu da bulunan Otomobil Gazetesi, BİP uygulaması, aktif sosyal medya hesapları ve web sitesi ile otomotiv okurlarıyla 360 derecelik bir iletişim sağlıyor. Tüm bu mecralardan günlük olarak yüzbinlerce kişiye ulaşıyor.