​"ÇOK İYİ HİZMET VERİLEN BİR ÜLKE"

Gülay YÜCEL 02 Ağu 2017

Gülay YÜCEL
Tüm Yazıları
Guardian: Türkiye, İngiliz ziyaretçiler için yeniden turizm haritasında

Guardian: Türkiye, İngiliz ziyaretçiler için yeniden turizm haritasında

İngiliz Guardian gazetesi, dünyanın en büyük seyahat şirketlerinden İngiltere merkezli Thomas Cook'tan yapılan bir açıklamayı sayfalarına taşıdı. Gazete, Türkiye'nin İngiliz turistler için yeniden cazip bir seçeneğe dönüştüğünü yazdı.

Guardian’da Nick Fletcher imzalı haberin başlığı, "Türkiye ve Yunanistan, Thomas Cook'un yaz satışlarını canlandırdı".

Thomas Cook'tan yapılan açıklamaya göre bu yıl şirket üzerinden Türkiye'deki tatil beldelerine yapılan yaz rezervasyonlarının oranı geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 11 arttı. Aynı oran Yunanistan için ise yüzde 22.

Seyahat şirketinin yönetim kurulu başkanı Peter Fankhauser, Türkiye'nin özellikle ödenen ücrete kıyasla çok iyi hizmet verilen bir ülke olduğunu söylemişti.

***

Önemli bir sorun.. 

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) tarafından hazırlanıp yayınlanan ‘Haziran 2017 Ülke Performans Raporu’nda, Türkiye’nin, Haziran 2017’de oda başı gelirlerde 31 Euro ile Avrupa ülkeleri arasında son sırada yer aldığı belirtildi. Aynı raporda İstanbul, Haziran 2017'de, ortalama günlük satılan oda bedeli üzerinden en büyük gelir kaybı yaşayan Avrupa destinasyonu oldu. Görünen o ki, otellerin turist sayısındaki azalma ile başa çıkabilmek için fiyat kırarak ayakta kalmaya çalışmaları, diğer Avrupa kentlerine göre İstanbul’un çok ciddi gelir kaybı yaşamasına neden olduğu.

***

Söz rapordan açılmışken.. 

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'a sektörün sorunlarını anlatan ve çözüm yollarına işaret eden birer rapor sundular. Sektörün acilen ele alınması gereken konuları ve yapısal sorunlar ile sektöre desteği içeren her iki raporda, yeniden yapılanma, destekler, vergi düzenlemeleri, teşvikler ve destekler öne çıkan başlıklar oldu.

19 sayfadan oluşan TÜROFED’in raporu, sektörün acil, kısa, orta ve uzun vadede çözülmesi gereken sorunlarını içeren 4 bölümden oluştu. 

Raporun 'çok acil olarak çözülmesi gereken problemler' başlığının yer aldığı bölümde; sektörde esnek çalışma uygulamasının yasallaşması, kimlik bildirme kanununda yapılan değişiklikle birlikte otellerin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri, Turizm Teşvik Kanunu’nun 16. maddesine 'elektrik, su, atık su ve katı atık bedellerinin en düşük tarifenden uygulanır' hükmünün eklenmesi, elektrik faturalarına eklenen dağıtım bedelinin kaldırılması, Kredi Destek Fonu destekli düşük faizli ve uzun vadeli kredilerin verilmesi, tur operatörlerine uçak desteği verilmesi, Rus turistin kimlikle Türkiye'ye giriş yapabilmesi, ortak çalışma platformlarının oluşturulması, piyasa yapılandırılmasına gidilmesi ve turizm eğitimi konuları başlıklar halinde yer aldı.

Raporda ayrıca, eğlence vergisine muafiyet getirilmesi, konaklama sektörünün ihracatçı kapsamına alınması, otellerin üzerine kurulu olduğu arazilerdeki tahsis sürelerinin uzatılması, Ekonomi Bakanlığı'nın turizm yatırım teşviklerine sınırlama getirmesi, THY'nin doğrudan bölgesel uçuşlara destek vermesi, İç turizmin desteklenmesi amacıyla okul tatillerinin ve sınav takviminin yeniden belirlenmesi, müze ve ören yelerine dini ve ulusal bayramlarda ücretsiz giriş sağlanması, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun güncellenmesi vb. talepleri yer aldı.

TÜROB ise, iki bölümden oluşan raporunda konaklama sektöründe istihdam ve işletme altyapısını ayakta tutmak üzere ‘çok acil’ olarak atılması gereken adımları öne çıkardı. Bu adımlar; tahakkuk eden/edecek SGK ve Muhtasar ödemelerinin 1 Ocak 2019 tarihine kadar faizsiz olarak ertelenmesi, ödemelerin takip eden yıldan itibaren yapılandırılması, 2017 ve 2018 yılları Kurumlar Vergisi ödemelerinin 1 Temmuz 2019 tarihine kadar faizsiz olarak ertelenmesi, ödemelerin takip eden yıldan itibaren yapılandırılması, mevcut borç stoku ve sermaye akışının normale dönmesinin sağlanması amacıyla düşük faizli ve uzun vadeli işletme kredilerinin kullandırılması ve açıklanan/açıklanacak desteklerin coğrafi bölge belirtilmeksizin tüm ülkeyi kapsaması başlıklarıyla vurgulandı. Dikkat çeken maddeler ise, Booking.com sitesinin yurt için erişim engeli konusunun çözüme kavuşturulması, Karadeniz’de kruvaziyer seferleri başlatılması, turizm sektöründe aktif olarak çalışan bir profesyonelin Cumhurbaşkanlığı Baş Danışmanlığı görevine getirilmesi oldu.

Numan Kurtulmuş’u çok sıkı bir çalışma takviminin beklediği çok açık. 

***

"Kızıldeniz turizm projesi”

Suudi Arabistan’ın bu merakla beklenen projesine değinmeden olmaz. Ajanslara düşen bir habere göre, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın 2030 vizyonu kapsamında Kızıldeniz için evrensel turizm projesi başlattığı bildirildi.

Geçtiğimiz aylarda tüm dünyada çok ses getiren, gazetemizin de manşete taşıdığı merakla beklenen Suudi Arabistan’ın 2030 vizyonu Prens Selman’ın Suudi Arabistan ekonomisinin petrol dışındaki alanlarda da çeşitlendirilmesini içeriyor.

Bu kapsamda hazırlanan Kızıldeniz projesine başlandı. 

Projenin, ülkenin batısındaki Kızıldeniz'de bulunan 50 adada turistik tesisler kurulmasını öngördüğü belirtildi.

Turizm ve otelcilik alanında faaliyet gösteren uluslararası şirketlerin iş birliğiyle gerçekleşecek projenin, Kızıldeniz'de doğal güzelliği hiç bozulmamış adalarda yapılacağı ve bölgeyi turizme kazandıracağı kaydedildi.

Suudi Arabistan'ın El-İhbariyye kanalının haberine göre, temeli 2019'da atılacak projenin 2022'de sona ermesi planlanıyor.