"DAHA KÖTÜSÜNE DE TANIKLIK EDEBİLİRİZ"

Musa ALİOĞLU 07 Mar 2021

Musa ALİOĞLU
Tüm Yazıları
Dünya turizmine yön veren örgütlerin başında Birleşmiş Milletler'e bağlı olan kısa adı (UNWTO) olan Dünya Turizm Örgütü gelmektedir.

Dünya turizmine yön veren örgütlerin başında Birleşmiş Milletler’e bağlı olan kısa adı (UNWTO) olan Dünya Turizm Örgütü gelmektedir. Bilebildiğim kadar bu kuruluşta üst düzeyde görev yapan hiçbir Türk vatandaşı bulunmamakta.

İkinci sırada kısaca UFTAA (Universal Federation of Travel Agent's Associations (Fr.FUAAV) adıyla bilinen Uluslararası Seyahat Acenteleri Birlikleri Federasyonu gelmektedir. 2017 yılında İstanbul’da TÜRSAB nezdinde ofis açan UFTAA’nın 2019 genel kurul toplantısı da yine İstanbul’da yapılmıştı.

(Avrupa Birliği nezdinde ise ECTAA diye adlandırılan Seyahat Acenteleri ve Tur Operatörleri Birlikleri Gurubu geliyor.)

UFTAA’da Türkiye’yi TÜRSAB- Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği temsil eder.

Başkanlığını Hint Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Sunil Kumar Rumalla’nın yaptığı bu önemli kuruluşta, turizmden sorumlu başkan yardımcılığını Batman doğumlu bir acenteci olan Çetin Gürcün yapmaktadır. TÜRSAB Genel Sekreteri iken bu göreve seçilen ve halen görevine devam eden Çetin Gürcün dostumdan bir WhatsApp mesajı aldım. UFTAA’nın Başkanı Rumalla’nın havayollarının son durumunu anlatan çok önemli notunu benimle paylaşan Çetin Gürcün’e çok teşekkür ediyor ve içeriğine dönüyorum. Malum iki hafta önce tüm dünyada iflas eden havayollarının adlarını yazmıştım. Şimdiyse, iflasla uğraşanların yanı sıra zor durumda olan, filolarındaki uçakları azaltan şirketlere mercek tutan UFTAA Başkanı öngörülerinde bakalım ne diyor.

“Dünya çapında 100 yıllık bir sektör olan havacılık için üzüntülü günler yaşıyoruz.

EMIRATES AIRWAYS- Filodaki 38 adet A380'i gerekçelendiriyor ve Boeing 777X için tüm siparişleri iptal ediyor. (150 uçak, bu tür için en büyük sipariş). Ayrıca, 56 yaşın üzerindeki çalışanlarını da emekli olmaya davet ediyor.

ETIHAD AIRWAYS - A350 için verdikleri 18 siparişi iptal etti. 10 adet A380 ve 10 adet Boeing 787'yi esas alarak 720 personeli boşa çıkardı.

LUFTHANSA AIRLINES- 72 uçağı (iki taksitte) yere indirmeyi planlıyor.

THAI AIRWAYS - İflas dosyaları!..

SOUTH AFRICA AIRWAYS İflas için dosyalar!..

FINN AIR - Elindeki 12 uçağı iade ediyor ve 2 bin 400 kişiyi işten çıkarıyor.

FIJI AIRWAYS - Pilotlar dahil 700'den fazla çalışanı işten çıkarmaktadır.

VIRGIN AIRWAYS- 600 pilot dahil 3 binden fazla kişiyi ateşliyor! (Çıkarır)

VIRGIN AVUSTRALYA - İflas dosyaları!

SAS-Şirketi 14 uçak döndürür ve 520 pilotu ateşler.

SCANDINAVIAN-NORWEGIAN AIRLINES ve SAS'ı küllerinden yeni bir şirket inşa etmek için tasfiye etmeye çalışıyorlar.

NORVEÇ HAVAYOLLARI-Uzun mesafeli uçuşlarını tamamen durdurur ve 787'leri kiralayanlara iade eder.

BRUSSELS AIRLINES- Şirket, filosunu yüzde 50 (ve ilgili fazlalıkları) azaltır.

AIR MAURITIUS - Yönetim'e girer.

IAG - INTERNATIONAL AIRLINES GROUP (BRITISH AIRWAYS)- 34 uçakta yer alır. 58 yaş üstü herkes emekli olacak.

IAG, AIR EUROPA’yı devralmayı planlıyor ve bunun için tazminat olarak 40 milyon Euro ödeyecek.

IAG (IBERIA) Şirket,56 uçağı yere indirdi.

LUXAIR-Şirket, filosunu yüzde 50 azaltır (ve ilgili fazlalıkları).

CSA-Uzun yol sektörünü ortadan kaldırır ve sadece 5 orta mesafeli uçağı elinde tutar.

SEN- 22 uçağı yere indirir ve 4 bin 100 kişiyi ateşler.

RYANAIR-Şu an için 113 uçak ve 900 pilottan kurtuluyor, önümüzdeki aylarda 450 pilot daha! gider.

WIZZAIR - 32 adet A320'yi iade ediyor ve 200 pilot da dahil olmak üzere bin 200 kişiyi işten çıkarıyor. Ayrıca önümüzdeki aylarda 430 kişilik işten çıkarma dalgası planlanıyor. Kalan çalışanlar ücretlerinin yüzde 30 azaldığını görecekler.

EUROWINGS - İflasa giriyor.

HOP-Filo ve personeli yüzde 50 azaltma olasılığını araştırıyor.

Şu anda, AIRBUS'ta saklanan 60 yeni uçak, görünürde alıcı olmadan sipariş iptalleri (18 adet A350 dahil) gündemde.

Ne yazık ki dünya çapında 90 binden fazla çalışmayan pilotu işten çıkarabilecek ve Eylüle kadar minimum 8 bin uçak yere indirilecek diye tahmin ediliyor. Kısaca, “Hava taşımacılığı sektörü yaşam desteğinde!” diyebiliriz.

Bu durum yaşam tarzlarımız üzerinde büyük bir etki yapacak. Bu arada

Malezya, Kazanah ile MAS'ı bir kez daha kurtardı. “Kesin olan şu ki, daha kötüsüne hala tanıklık edebiliriz.”

Sorumlu mevkiideki UFTAA Başkanı’nın böyle konuşması elbette hayra alamet değil. Fakat, yine de karamsar olmadan yarınlara güvenle bakmaya çalışalım.

Tüm dünya ülkelerine iyi uçuşlar.

*******************

Kadınlar havacılıkta da var!

Yarın 8 Mart. Yani, Dünya Kadınlar Günü. Tüm dünyada emekçi kadınlara verdiğimiz değerin nişanesi olarak onları yüceltip, yere göğe sığdıramayacağız. Yerde de gökte de kadınlar olmadan olmaz. Gökyüzünde onlar olmadan hiç mi hiç olmaz. Hani bu günlerde televizyonlarda dönüp duran o reklam geldi aklıma. Ne diyor delikanlı, “Adamlar yapmış ya”. Sonra bir emekçi güzel bir kadın geliyor ekrana diyor ki;

“Adamlar değil, kadınlar yapıyor” ve tezgah başında o güzel elleriyle üreten onlarca kadın görüyoruz ekranda. Nasıl hoş bir görüntü, doğrusu görmeye ve de alkışlamaya değer.

Kadınlar her alanda var. Hep erkek işidir diye uzak tutuldukları alanları da birer birer fethediyorlar. Tren, treyler, gemi ve uçak kullanan kadınlar hep haber oluyor biz de hoşumuza giderek okuyoruz.

Bir düşünün bakalım kadının olmadığı iş kaldı mı acaba? Kadınların eline birçok iş çok daha yakışıyor. Yıllar önce Sabiha Gökçen ve Atatürk Havalimanı arasında 20 dakikalık tanıtım uçuşundan sonra uçağı terk ederken ufak tefek, çelimsiz bir hanımefendinin bizi uğurlamak için kokpitten çıktığını görünce çok mutlu olmuş ve dev uçağı bu minnacık kadın mı uçurdu diyerek şaşırmıştım. Oysa ki şaşıracak bir şey yok. Her şey hayatın akışına uygun gelişiyor. Gökyüzündeki A380’leri, B747’leri de kaptan koltuğuna oturan hanımlar uçuruyor. Kabindeki işi uçuş emniyetini ve yolcu güvenliğini tam bir garanti altına almak olan kabindeki yardım melekleri olmadan da olmuyor.

Sözün özü, gökyüzünde de kadınlar olmadan olmuyor. Gökyüzü öyle de yeryüzü farklı mı sanki. Uçakların karnını açıp bir karınca gibi karıştıran narin parmaklarlar olmasa biz nasıl güveneceğiz koca kanatlı kuşlara.

Kadınların yaygın olarak çalıştığı bir iş kolu olan havacılıkta, başarılara imza atmış ilk kadınları anmadan geçemeyiz.

"İlk havacı kadın sicili”

4 Ocak 2019 tarihinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Toplumsal Cinsiyet Dengesi Geliştirme Komisyonu (TCDGK) tarafından Türk sivil havacılığında öncü olmuş kadınlara ilişkin “İlk Havacı Kadın Sicili” yayımlanmıştır. Görelim bakalım.

Uçakla Uçan İlk Kadın, Belkıs Şevket (1913), İlk Pilot, Bedriye Tahir Gökmen (1933), İlk Paraşütçü, Yıldız Uçman (1935), İlk Askeri Uçak Pilotu, Sabiha Gökçen (1936), İlk Planör Pilotu, Naciye Toros (1936), İlk Şehit Havacı Kadın, Eribe Kartal Hürkuş (1936), İlk Akrobasi Pilotu, Edibe Subaşı Kutucuoğlu (1937), İlk Hava Kamarotu & Hostes, Adile Tuğrul (1948), İlk Hava Trafik Kontrolörü, Nazmiye Göyük (1956), İlk Jet (Turbo Motorlu) Uçak Pilotu, Leman Bozkurt Altınçekiç (1958), İlk Jet Savaş Uçak Pilotu Şenay Günay (1960), NASA'da Görev Yapan İlk Havacı Kadın, Dilhan Ezer Eryurt (1961), İlk Uçak Yüksek Mühendisi, Leman Aldak (1961), İlk Uçuş Doktoru, Türkan Demirel (1964), SHGM Kayıtlarına Göre Lisans Alan İlk Kadın Pilot, Melahat Morçöl (1958) olarak ‘ilk havacı’kadın sicili ilanında yer almışlardır.

Aramızdan ayrılanları saygı, sevgi ve rahmetle anıyor, yaşayanlara sağlıklı bir ömür diliyorum.

Helikopter kazasında şehit olan Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu subaylara Allah’tan rahmet diliyorum.