DESPİNA VANDİ KONSERİ VE TÜRK & YUNAN İLİŞKİLERİ

Micheal KUYUCU 22 Eyl 2018

Micheal KUYUCU
Despina Vandi, Türkiye'deki bu konserinde müthiş bir sahne performansı sergiledi ve çok iyi bir yorumcu olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Geçtiğimiz pazartesi günü Yunan müziğinin divalarından Despina Vandi, İstanbul'da Harbiye'de sahne aldı. Despina Vandi Türkiye'de ve dünyada çok iyi bilinen bir yorumcu. Türkiye'de de hit olan "Aşka Yürek Yerek" - "Seni Severdim" gibi Mustafa Sandal ve Yıldız Usmanova klasiklerinin de orijinallerinin yorumcusu.

Yunan Müziğinin Altın Vokali

Despina Vandi, Türkiye'deki bu konserinde müthiş bir sahne performansı sergiledi ve çok iyi bir yorumcu olduğunu bir kez daha kanıtladı. Bu konseri izlerken Türkiye ile Yunanistan'ın müzik alanındaki çalışmaları ve ortak kültürü geldi aklıma. Özellikle doksanlarda Fedon Yunan müziğini tekrar sevdirdi, sonrasında Anna Vissi - Angela Dimitriou - Despina Vandi gibi yorumcuların şarkıları ve albümleri çok ciddi tirajlar yakaladı. Özellikle Despina Vandi'nin "Gia" adlı şarkısı sadece Türkiye'de değil tüm dünyada büyük bir popülarite yakaladı. 2010l’u yıllarda Yunanistan'ın yaşadığı ekonomik kriz onun, iç pazarını da etkiledi. Bu süreçte müzik endüstrisi de çok ciddi bir krize girdi. Dünyaya şarkı sunan bu popüler Yunan solistler bir duraklamaya girdi ve tabii ki Türkiye'de ki taleplerinde de bir düşüş yaşadılar. Doksanlarda Türkiye'de peynir ekmek gibi satan Yunanca albümler aynı ticari başarıyı 2010’lu yıllarda gösteremedi.

Böyle bir ortamda geldi Despina Vandi Türkiye'ye. İşin kötü tarafı maliyeti euro olan bir konserdi, sağlam bir orkestrası, dansçıları ve çok iyi bir ekibi vardı. Buna rağmen Klarnet Festivaline sahne alacak fırsatı yarattı ve hiç para pul hesabı yapmadan Türkiye'ye geldi. Bunda tabii ki Passion Turca'nın sahibi Sinan Nergis'in de rolü büyük oldu.

Harbiye'de Kaliteli Bir Müzik Sunumu

Despina Vandi çok güçlü bir orkestra ve sound ile çıktı sahneye. Aynı mekanda Ajda Pekkan'ı da dinlemiştim. Ajda Pekkan Harbiye konserinde sound olarak dökülürken Despina Vandi'nin performansı CD gibiydi. Despina Vandi’ye sahnede 4 dansçı ve güçlü bir sound sunan 9 kişilik orkestra eşlik etti. Hayranları için en sevilen şarkılarını yorumlayan Despina Vandi, “Sanırım bu sizin en çok sevdiğiniz şarkı” diyerek Yıldız Usmanova’nın “Seni Severdim” sözleriyle coverladığı şarkısını da yorumladı.

Yunan şarkıcıya konserin sonlarına doğru Serkan Çağrı klarneti ile beraber eşlik etti. Konserin bir diğer sürpriz ismi ise Yeni Türkü grubundan Derya Köroğlu oldu. Seyirciden yoğun alkış almayı başaran Derya Köroğlu ve Despina Vandi, “Olmasa Mektubun” şarkısında hem Türkçe hem Yunanca düet yaptı. “Şinanay” türküsünü de yorumlayarak seyirciyi eğlendiren Despina Vandi, yoğun istek üzerine konserini tamamladıktan sonra tekrar sahneye çıkarak şarkı söyledi. Konserde tüm dünyada hit olmayı başaran “Gia” adlı klasiği ile başlayan Despina Vandi Türkiye’de de coverlanan ve büyük bir hit olan “Anavis Foties” (Aşka Yürek gerek) adlı şarkısının yanı sıra kendisine ait rock – pop – sirtaki ve zeybek türündeki hitlerini de seslendirdi.