DİRİLİŞ AZERBAYCAN "KARABAĞ"

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Türkiye'nin üst düzey desteğini devamlı alan Azerbaycan masadaki çıkmaz sokaklardan uzaklaşarak alanda askeri gücüyle kendi yoluna gidiyor.

Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde Ermenistan tarafından yaklaşık 30 yıldır işgali süren toprakları kurtarmak için 10 gündür bir kurtuluş savaşı veriliyor. Karabağ 18 bin kilometrekarelik bir bölge ve içinde Dağlık Karabağ ise 4 bin 392 kilometrelik kısmını oluşturuyor. Azerbaycan’ın Ağdam, Kelbecer, Laçin, Cebrail(kurtarıldı), Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan reyonları ile Dağlık Karabağ’ın Hankendi merkez olmak üzere Şuşa, Ağdere, Hocavend, Hocalı ve diğer yerleşim birimleri Ermeni işgali altındaki bölgeleri. Bu işgal yarın hemen bitmeyecek. Ama Ermeni yönetimi için işgalin bedeli çok ağır olmaya başladı. Azerbaycan alanda elde ettiği başarılar ile sadece Erivan’a değil konunun tüm dış aktörlerine mesaj veriyor. Azerbaycan askerlerinin işgal altındaki bölgeleri, Ermeni işgalinden kurtarması sadece haritaları değil jeopolitiği değiştiriyor.

Türkiye’nin üst düzey desteğini devamlı alan Azerbaycan masadaki çıkmaz sokaklardan uzaklaşarak alanda askeri gücüyle kendi yoluna gidiyor. Tüm gözler elbette Ankara’nın yanında Moskova’da. Rusya’nın Ermenistan Gümrü’de bulunan SSCB zamanından beri 102. Üssü, Kuzey Kafkasya’daki Rus 58. Ordusu, ve 7. Hava İndirme Tümeni & 56 Hava İndirme Tugayının mevcudiyeti göz ardı edilemez. Moskova’nın yıllardır Erivan’a verdiği savunma garantileri süreçte sadece Ermenistan’ın kabul edilen sınırlarını kapsayıp kapsamadığı ortaya çıkmak üzere. Ermeni tarafı Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) üyesi olsa da şimdiye kadar süreçte Azerbaycan ile baş başa bırakılmış durumda.

Bakü alanda elde ettiği başarılar ile işgalin sürdürülemeyeceğini göstermiş durumda. Gelinen durum itibaren Ermeni saldırılarına karşı yapılan askeri harekat taktiksel değil stratejik bir kurtarma planı olduğu ortaya çıktı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev yüksek bir kararlılık içinde orduya işgal altındaki bölgeleri kurtarma emrini vermiş durumda. Tüm yaşanan ateşkes ihlallerinde olduğu gibi Ermeni tarafı Moskova’nın bir şekilde müdahalesini bekledi. 10 günde beklenen olmadı. Bakü işgali bir an önce ve fiilen bitirmek için alanda askeri etki oluşturmuş durumda. Ermeni tarafı ise sivilleri hedef alarak cephe hattı dışındaki Azerbaycan topraklarına saldırmaya devam ediyor.

Gelinen nokta itibariyle küresel aktörlerin satranç tahtası olarak Kafkasya’da bölgesel iki kardeş Türk Devleti bir işgali sonlandırırken taşlar yerinden oynadı.

Kuşak yol projesinin en önemli limanı olan Bakü ve Hazar Havzasının zenginliklerinin çıkış noktası olan Azerbaycan adım adım ilerliyor. Karabağ Azerbaycan’ın kurtuluş savaşıdır.