DISCONTI "TURİSTE İNDİRİM"

Yonca ORTAN 04 Tem 2021

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Turizm ülkemizin en önemli gelir kapılarından biri ve dünya çapında cazibesini de artırmaya devam ediyor.

Turizm ülkemizin en önemli gelir kapılarından biri ve dünya çapında cazibesini de artırmaya devam ediyor. Turizmde yabancı turistin ülkemize olan katkısı; yani yabancı turistin kişi başına yurdumuza bıraktığı döviz önemlidir. Bu bağlamda her şey dahil sistemini sorgulamamız ve yeni bir sistem geliştirmemiz gerekir. Bu konuda her şey dahil sisteminden tamamen vazgeçelim, denemez ancak turiste cazip fırsatlar sunarsak yabancı turistin kişi başına yurda bıraktığı döviz miktarını arttırabiliriz. Peki diyeceksiniz ki bu nasıl olacak? Hemen yanıtlayayım da kafanız karışmasın. Disconti ile bu mümkün olacak.

Dijimedya ve Eren Holding ortaklığı ile kurulan Disconti Tourist Sale Card dijitalleşmenin çok etkili bir şekilde kendini hissettirdiği turizm sektöründe, alışveriş turizminden gelen dövizin ülkemize daha fazla girdi sağlamasına katkıda bulunacak bir indirim kartı ve mobil uygulama projesi.

Türkiye turizminin dijital dönüşümünde önemli bir yer edinerek, turistlerden elde edilen döviz gelirlerini artırmayı hedefleyen Disconti, 2021 yılı turizm sezonu itibariyle ülkemize gelecek olan turistleri daha çok harcama yapmaya teşvik edecek bir uygulama. Koronavirüs gölgesinde de olsa temmuz ayı itibariyle yavaş yavaş hareketlenmenin başlayacağı tahmin edilen turizm sezonunda 20 milyonu yabancı turist, 5 milyonu ise yurt dışında yaşayan Türkler olmak üzere toplam 25 milyon turistin Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.

Disconti, kişi başı turist harcamasını ortalama 100 Dolar (USD) arttıracağını iddia ediyor. TÜRSAB verilerine göre 2019 yılında Türkiye’ye 45 milyon yabancı turist, 6,7 milyon gurbetçi Türk turist gelmiş ve kişi başı ortalama 666 dolar harcamış. 2020 yılında ise yaşanan pandemiye rağmen 12 milyon yabancı turist, 3,2 milyon da yurt dışında yaşayan Türkler olmak üzere yaklaşık 15 milyon turist ülkemize gelmiş. 2019 yılında 666 dolar olan kişi başı turist harcaması 2020 yılında 724 dolar olarak gerçekleşmiş. Disconti’nin hedefi turistlere sağladığı avantajlar sayesinde onlara daha fazla para harcatmak.

Arkasındaki sofistike yazılımı sayesinde, turistleri çok daha yakından tanıyarak, onları stereotiplerine göre segmentleyerek, doğru zamanda doğru yerde doğru kampanyaları önererek alışveriş yapmalarını tetikleyecekmiş. Turistleri anlayarak ve onlara göre iletişim yaparak daha fazla para harcamalarını ve ülkemizden mutlu ayrılmalarını sağlamak asıl hedef. Turistlere ülkemizde bulundukları süre boyunca; global ve ulusal perakende ve hazır giyim markalarından çok özel alışveriş fırsatları sunan bu indirim uygulaması ayrıca şehir içinde ve dışında konforlu ve hızlı ulaşım çözümleri de sunmakta. Hatta şehrin cazibe alanlarında da ayrıcalıklı olacak olan Discontililer ücretsiz WI-FI seçeneğiyle seyahat ayrıntılarını paylaşabilecek, 4.5G hızında mobil internetin keyfini çıkarabileceklermiş.

Aslında bir mobil uygulama olan Disconti 4 tip dijital karttan oluşmakta. Elite, Gold, Platinum ve Health Care. İlk üç kart tatil, kültür, spor ve alışveriş turizmine hizmet eden kampanyalar içeriyor. Health Care ise bunların üzerine bir de avantajlı sağlık turizmi paketleri sunuyor.

Peki bu kartlar turistlere nasıl ulaşacak? Henüz turist aklına ülkemize gelmeyi koyup arama motorlarına girdiği anda karşılarında Disconti’yi bulacaklarmış. Sonrasında ülkemize ayak bastıkları an itibariyle oteller, AVM’ler, mağaza zincirleri gibi turistin uğrak yerlerinde görünür olacaklar. Hatta TÜRSAB ile yapılan bir anlaşma ile tüm turizm acenteleri tatil paketlerinin içine Disconti’yi dahil edip turistlerini bu ayrıcalıklardan faydalandırabilecekler.

Anlaşılan şu ki Disconti turizmin kara ekonomisi olan hanutçuluğa da bir darbe vuracak ve kayıp olan kayıt dışı hanut ekonomisini de kayıt altına almaya yarayacak. Ülkemizin bu gibi projelere daha çok ihtiyacı var.