DİYARBAKIR SUR YENİLENDİ

Neşe BERBER 22 Eki 2018

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
Mart 2019'da gerçekleşecek yerel seçimlerin, genel seçimde olduğu kadar belirsizlik ve gerilim yaratmayacak olduğunu ancak yine de tansiyonun yüksek olduğu bir sürecin dahası siyaset gündeminin yerel seçimlere odaklandığı günlerden geçiyoruz.

Bu süreçte il il gezerek Türkiye’nin yerel seçim nabzını tutmaya çalışıyorum. Özellikle 24 Haziran seçim sonuçlarına bakarak, kayyum atanan illerin yerel seçimlerde alınacak sonuçlar açısından çok ama çok önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Zira gittiğim illerde hep bu konu konuşuluyor. Kayyum atanan illerde seçim sonuçlarına insanlar odaklanmış durumda. Yapılan yatırımlar, halkın huzuru ve yaşam koşullarının iyileşmesi toplumu mutlu etmiş durumda ve bunun böyle devam etmesi yönünde ısrarcılar.

Gezerek halkın nabzını tutmaya çalıştığım kayyum ile yönetilen iller 25 Haziran sabahı itibari ile daha ciddiyetle ele alınması gereken iller olmuştur..

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde daha fazla mesai harcayacağımı haziran ayında yazdığım yazıda belirtmiştim.  

Bu yıl içinde üçüncü defa Diyarbakır'a giden ve Diyarbakırlılarla buluşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır Stadyumu'nun Açılışı ve Ziraat Diyarbakır Gençlik Festivali Kapanış Töreni'ni için yeniden Diyarbakır’a giderek halk ile biraraya geldi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Diyarbakır’da büyük ilgi vardı. Neredeyse devletin üst düzeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik ediyordu. Hatta çevre illerin belediye başkanları ve AK Parti teşkilatları topyekün Diyarbakır’daydı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geldiği Diyarbakır’da  "Emin olun Diyarbakır'ın her meselesini takip ediyor, her işini kolay kılmanın yolunu arıyoruz. Hele konu Diyarbakırlı gençlerimiz olduğunda elimizden ne gelirse yapmayı boynumuzun borcu olarak kabul ediyoruz." değerlendirmesini yaparak Diyarbakır’da mutluluk havası estirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm gençlere "bu büyük sorumluluğu üstlenmeye, bunun için kendimizi her alanda en iyi şekilde yetiştirmeye, değerlerimize sahip çıkarak ruhumuzu, sporu ihmal etmeyerek bedenimizi, eğitimle vizyonumuzu en ileriye taşımaya, tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet için mücadeleye, bayrağımızı indirmek, ezanımızı susturmak, istiklalimizi elimizden almak, istikbalimizi karartmak isteyenlere günlerini göstermeye, ülkenin 81 milyon insanının hepsini, 81 vilayetinin tamamını kucaklayarak yola devam etmeye" davet etti.  

Bundan birkaç yıl önce Diyarbakır'ın merkezi başta olmak üzere, kimi şehirlerimizdeki bazı mahallelerde çukurlar açarak ülkeyi kaosa sürüklemek isteyenler bugün Diyarbakır’ın geldiği noktada geçen yıl gezdiğim Sur’u bu yıl daha da güzelleşmiş görmek Diyarbakır halkını mutlu ettiği gibi beni de çok mutlu etti. Sur ilçesinin yeniden yapılanması ilçenin tarihi tüm güzellikleri ile yeniden turizme, halka açılmış.

Diyarbakır tarihi kültürü güzelliği ile ülkemizin en güzel şehirlerinden biri. Son bir yıldır özellikle gittiğim Doğu ve Güneydoğu’da kayyum belediyelerinde yaptığım röportajlarda gördüğüm tablolar halk ile atananlar arasında güzel bir diyalog kurulduğu ve halkın da bundan memnun olduğu... Belediye başkanlığı koltuğunda oturacak isimler değil, o isimlerin halk ile iletişimi, asıl olan bu. Halka yapılan hizmetler ve halkla olan iletişim en önemlisi...

Kayyum atanan il ve ilçelere huzur gelmiş, korku yerini cesarete bırakmış. Şehirlerde olağanüstü bir güzellik gelmiş. Kayyumlar bir taraftan kültürel, sosyal, sportif ve turizm altyapısını oluşturacak faaliyetler de son hızla tamamlanarak halkın hizmetine sokmaya devam ediyor. Halk ve başkanlar birlikte şehirlerde huzur ve güveni temin ediyorlar. Dünyanın gözbebeği şehirlerimizin her birinden birbirinden değerli kültür ve tarihi güzellikler fışkırıyor. Doğu’yu Güneydoğu’yu görmeyenlerin buraları görmesi hatta yatırımcıların bu bölgelere yatırım yapması için kayyum ve belediye başkanları özellikle isteklerini iletmemi istiyorlar. Gelin Doğu ve Güneydoğu’ya yatırım yapın.

Bu arada tarihi Sur'da 3 yıl önce terörün yaşandığı ilçede oluşan tahribatın giderilmesi için başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ olmak üzere ilgili kurumlarca başlatılan çalışmalar hızla sürdürülüyor.

Bu kapsamda tarihi Sur ilçesindeki terör mağdurları için Çölgüzeli Mahallesi'nde yapımı tamamlanan 723 konutun sahiplerinin belirlenmesi amacıyla Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezi'nde noter huzurunda kura çekimi yapıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından TOKİ aracılığıyla yaptırılan 666'sı 3 oda 1 salon, 94'ü 2 oda 1 salon toplam 760 konuttan 723'ünün anahtarı hak sahiplerine teslim edildi.