DİZİLERDE "FİNAL" VE "SEZON FİNALİ" KANDIRMACASI (1)

Fehmi KETENCİ 02 Haz 2019

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Televizyonlarımızın olmazsa olamazlarından, haftalık periyotlarda yayınlanan diziler yaz sezonuna girerken, her zaman yaptıklarına bu yaza girerken de rastlıyoruz.

      Bazan “Final” yaparak apar topar bitirilirler, bazan da alelacale bir karar sonrasında ortaya çıkan bir sonuç olan “Sezon Finali” ile sonlandırırlar. Ülkemizdeki bu “Final ve “Sezon Finali” genelde başvurulan, oldukça da kandırmaca olan son bölüm oyununa yıllardır rastlıyoruz da bu yıl iyice abartılan bir durum ortaya çıktı.

      Bir, iki hafta içinde, uzun zamandır ilgiyle izlenen ve özellikle de izlenme oranlarının odak noktasında olan, tüm diziler, alelacele; ya “Final” yaptılar ya da, her halinden belli olan, saçma sapan bir “Sezon Finali” ile kafalarda soru işareti bombardımanı yaratan son bölümleri ile ekrana veda ettiler. Bazı dizilerde ise, son bölümlerdeki içerik kurguları tam olarak evlere şenlikti.

      Bunu neden yaparlar bilinmez ama, kesinlikle son anda karar verilen bir uygulama gibi görünüyorlar. Final yapmak için çok acele hazırlanan bir bölümün, yine de, çok acemice bir kurgu sonrasında ortaya çıktığını, o diziyi takip etmeyen birinin son bölümü izlediğinde ne kadar kötü olduğunu kolayca anlayabileceği kadar saçmalıklarla dolu ve sadece zaman doldurmaya yönelik olduğunu görebilir.

      Örneğin; oldukça ilgiyle izlenen bir aile dizisi içeriğiyle beğenilen “Bizim Hikayemiz” adlı dizi öylesine acele toparlama bir bölümle “Final” yaptı ki izleyenlerinde büyük hayal kırıklığı yaşattı.

      Aynı hatalar dizisiyle kurgulanmış ekranın izlenen savaş dizisi “Söz” için apar topar hazırlanan final bölümü, dizinin kahramanı Yavuz Karasu ve Savcı Derya için düzenlenen düğün töreni ile sonlandırıldı. Tüm çiftler törende olmasına rağmen, unutulan ve ortadan kaybolan dizi kahrmanlarıyla hemen fark edildi. Dizinin önemli karakterlerinden Albayın kızı ile nişanlı olan Başçavuş Ateş namıdeğer Karabatak, son bölümün neredeyse yarısını kaplayan düğün ve öncesi çalışmalarda özel bir görevle gittiği belirtilerek, sanki diziden ayrılmış izlenimini yaratan bir şekilde bölümde hiç görünmedi, unutuldu gibi.. Tüm çiftler orada iken Albayın kızının nişanlısı, Timin en önemli elemanlarından olmasının yanı sıra istihbaratçı da olan Başçavuş Karabatak’ın, Tim komutanı Yavuz Karasu’nun nikahında olmamasının hiçbir izahı da yoktu. Bu eksiklik izleyenlerin dikkatinden hiç kaçmadı. Dizinin “aceleci final” bölümüne nasıl getirildiğini gösteren en dikkat çekici bilinmeyenlerden biri. Telefon edip bana soranlar bile oldu. Ben de bilemediğimi ilettim onlara.

      Star TV’nin Pazartesi günlerinin rakipsiz dizisi Söz, 27 Mayıs 2019 Pazartesi günü yayınlanan son bölümü ile final yaparak ekranlara veda etmişti. 3. sezon sonunda “final” yapma kararı alan dizi, hayranlarını üzmüştü. 

      Ancak, diziye ait sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamalar ile “Söz” dizisi hayranları heyecanlandı. Dizi önümüzdeki sezon belgesel şeklinde bir bölüm ile izleyici karşısına tekrar çıkacak. Diziye ait sosyal medya hesabı üzerinden yayınlanan bir fotoğraf ile birlikte şu açıklamaya yer verildi: “Hikayemiz bitti ama, size anlatacaklarımız var. Çok özel görüntülerle Söz belgeseli çok yakında!”.

      Bu durumdan anlaşılan o ki, birdenbire bitirilen dizi için oluşan şikayetleri yumuşatmak için ağızlara bir parmak bal çalmak gibi bir hareket gibi görünüyor.

      İlginç olan, ekranların kurtarıcıları olan dizilere reva görülen bu hareket giderek kartopu gibi büyürse, bu konuda sorumsuzca davranan dizi yapımcıları ve yönetmenlerin başına dert açabilir. Dizi izleyicisini “torbada keklik” olarak görmek çok doğru bir şey değil.

      Çok çabuk beğenip bir anda vazgeçen bir toplum olduğumuz asla göz erdı edilmemeli.

      Dizilerle ilgili yazacaklarımız bitmedi ama bu günlük yerimiz bitti.

     Yarın devam edeceğiz.