DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR (II)

Yasemin KOÇUM ÖZBÜLBÜL
Tüm Yazıları
Geçen hafta başladığımız yazı dizimiz doğru bilinen yanlışlara bu hafta da devam ediyoruz.

Geçen hafta başladığımız yazı dizimiz doğru bilinen yanlışlara bu hafta da devam ediyoruz.

KETOJENİK DİYETLE ÇOK HIZLI KILO VERİRİRİM

Yüksek yağ ve çok düşük karbonhidrat içeren diyetlerdir. Bu diyetle kilo kaybedersiniz ancak kilo kaybınız vücut yağından çok vücut su kaybıdır. Yüksek kolesterol, yüksek trigliserit ve bağırsak rahatsızlıkları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Sürdürebilmek zordur. Gerçek şu ki: Kilo kaybetmek için sihirli tek bir yol yoktur.

AKŞAM YEMEK YEMEK KİLO ALMAMA NEDEN OLUR

Beslenme planı kişiye göre düzenlenmelidir. Günün zamanlaması kilo vermeyi etkilemez. Yağa dönüşen kaloriler kilo almanızı etkiler. Eğer geç saatte ihtiyacınızdan fazla yemek yerseniz işte o zaman kilo alırsınız.

BALIK YERİNE BALIK YAĞI KULLANMAK DAHA FAYDALI

Balığın kendisini tüketmek balık yağı desteği almaktan daha yararlıdır. İyi bir protein kaynağı olan balık hem omega-3 hem de Vit D, selenyum, iyot’ dan da zengindir. Haftada 1-2 kez balık tüketmek sağlıklı beslenmenin bir parçasıdır. Ancak, yeteri kadar balık tüketemeyen kişiler bir uzmanla görüşüp balık yağı kullanabilir.

MATCHA ÇAYI ZAYIFLATIR

Matcha toz haline getirilmiş kaliteli yeşil çaydır. Antioksidan içeriği yüksektir. Bağışıklığı ve bilişsel fonksiyonları güçlendirir, metabolizma hızını düzenler. Yağ yakımında ve kilo vermede etkisi bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Fazla tüketimi karaciğer ve böbrekler için toksik etki yaratabilir. Hamile ve emziren annelerin tüketmemesi gerekir.

AZ UYURSAM DAHA HIZLI ZAYIFLARIM

Tam tersi doğrudur. Uyku –uyanıklık döngüsündeki değişiklikler biyolojik saatimizi etkiler ve iştahı düzenleyen hormonların üretiminde değişikliklere neden olur. Açlık duygusunu azaltan leptinde düşüş, açlığı tetikleyen ghrelinde artış ile gıda tüketimi başlar ve kiloda artış olur. Az ve kalitesiz uyku vücut ağırlığının ayarlanmasında çok önemlidir.  

KİLO VERMEK İÇİN MAKARNADAN VAZGEÇMEM GEREKİR

Makarna doğru tüketildiğinde günlük beslenmemizin bir parçası olabilir, önemli olan porsiyon ve hazırlanma şeklidir, çok soslu ve çok aşırı tüketilmediği sürece makarna yemek size kilo aldırmaz.

KİLO VERMEK İÇİN YAĞ YAKAN HAPLAR KULLANMALIYIM

Bu yanlış inanış sayısız başarısız sonuca ve hayal kırıklığına yol açmış olmasına rağmen sürekli küllerinden yeniden doğar. Çok tehlikeli yan etkilerinin olmasına rağmen her yıl sihirli formül içeren yeni ürünlerle karşı karşıya kalırız. Ve sonuç yine hüsran… Bilinmesi gerekir ki; kilo kaybında mucize bir ürüne henüz sahip değiliz. Yapmanız gereken sürdürülebilir sağlıklı beslenme, yaşam tarzını düzeltme ve egzersizdir.

KITLIK PSİKOLOJİSİNE GİRERSEM KİLO VEREBİLİRİM

Önünüzdeki yiyeceğe zaten günlük olarak ulaşamıyorken birde ‘’bir daha yemeyeceğim’’ derseniz bu yiyeceği “bulunmaz Hint kumaşı” statüsüne sokmuş olursunuz. Ve sonrasında ne olur? Büyük ihtimalle aşırı yemeye yönelirsiniz ve böyle tecrübeler suçluluk ve pişmanlıkla sonuçlanır. Çünkü çok yemişsinizdir ve kendinizi iyi hissetmiyorsunuzdur.

Sorun o yiyecekte, onun ne kadar lezzetli veya onu ne kadar sevdiğinizde değil, sorun “onu bir daha yemeyeceğinizi düşünmenizdedir”. Kendinizi kandırmanıza gerek yok!

O yüzden sağlıklı bir yeme davranışı için yanlış düşüncelerin farkına varın ve kendinizi kısıtlamayın. Sevdiğiniz yiyecekleri tamamen kesmek yerine, ılımlı bir şekilde porsiyon kontrolünü sağlayarak yeme rutininize dahil edin.

SAĞLIKLI BESLENMEK SALATA YEMEKTİR.

Sağlıklı beslenme salata yemek değildir. Yiyecekleri iyi ve kötü olarak görmek yerine, (Brokolinin meleksel sağlık güçleri yoktur, bir dilim pastada şeytani değildir) Kendinize bunların nötr olduklarını hatırlatın. Unutmayın ki pasta, çörek, makarnada yemek sizi sağlıksız bir insan yapmaz. Önemli olan zamanlama ve porsiyon kontrolüdür. Bu düşünce yapısı fiziksel ve zihinsel olarak sağlıksızdır ve düzensiz yeme alışkanlıklarına yol açar.

Sağlıcakla kalın…