Vakıf Katılım web

DOĞU TÜRKİSTAN ZULMÜ VE CIA OPERASYONU

Arzu ERDOĞRAL 18 Ara 2019

Arzu ERDOĞRAL
Tüm Yazıları
Dünya Mazlumları ve Muhacirleri Derneği Başkan Yardımcısı Erkin Ezizi, İstanbul'da yaşamaya çalışan Uygurluların en temel ihtiyaçlardan bile yoksun kaldığını dile getirirken, "Uygurların aç kalmaması adına un, yağ ve pirinç istiyoruz" açıklaması ile mücadele edilen zorlukları paylaştı.

Doğu Türkistan’daki Çin zulmü, son olarak Mesut Özil'in bölgedeki insan hakları ihlallerine sessiz kalan Müslüman dünyasına tepki gösterdiği tweet ile gündeme geldi. Doğu Türkistan paylaşımı sonrası forma giydiği Arsenal, Mesut Özil'in paylaşımına destek vermediğini duyursa da Çin devlet televizyonu CCTV, Arsenal - Manchester City maçını yayınlamama kararı aldı.

Yine dikkat çeken bir haberde ise Gazeteci Koray Taşdemir’in imzasıyla “Uygurlar açlıkla mücadele ediyor” başlığı ile Türkiye’deki Doğu Türkistanlıların yaşadığı sıkıntılar anlatıldı.

Dünya Mazlumları ve Muhacirleri Derneği Başkan Yardımcısı Erkin Ezizi, İstanbul’da yaşamaya çalışan Uygurluların en temel ihtiyaçlardan bile yoksun kaldığını dile getirirken, “Uygurların aç kalmaması adına un, yağ ve pirinç istiyoruz” açıklaması ile mücadele edilen zorlukları paylaştı.

Uygurluların en çok vurgu yaptıkları şey ise Doğu Türkistan davasına uluslararası alanda sahip çıkan ülkenin Türkiye olduğu yönünde…

Hakikaten de öyle!

Ülkemizde devletimizin yanı sıra birçok STK’da Doğu Türkistanlı kardeşlerimize destek olmak için ellerinden geleni yapıyor.

Diğer taraftan ABD’nin ve AB ülkelerinin Doğu Türkistan’a verdiği sözde destek bahane edilerek, “bu ülkeler oradaki zulmü Çin ile yaşanan rekabetten dolayı abartıyor” denilemez çünkü bu Çin’in imha politikalarını görmezden geliyor anlamı taşır.

Sonuçta Çin’in Doğu Türkistan’da yapmış olduğu zulmün, ne insani ne de vicdani bir karşılığı hiçbir bahaneye sığdırılamaz.

Konu ile ilgili görüştüğüm Doğu Türkistan Milli Meclis Başkanı Seyit Tümtürk’te, Çin işgalci yönetiminin İslam ve Türk dünyası ile bütün dünyanın gözlerinin içine bakarak Doğu Türkistan’da 25 milyon Müslüman Uygur Türk’ünün üzerinde yapılan soykırımın, maalesef birileri tarafından özellikle Türkiye’de Doğu Perinçek ve Çin yanlısı ateist, komünist gruplar tarafından meşrulaştırmak için kullanılan, “Bu Amerikan ve CIA operasyonudur” söylemine dikkat çekti.

Bu kavram kargaşasının ana müsebbibinin Çin’in dezenformasyonu olduğuna dikkat çeken Tümtürk, “Doğu Türkistan meselesinin uluslararası arenada gayri meşrulaştırılmasını ve Amerikan işbirlikçiliği gibi gösterilmesini asla kabul etmiyoruz. Bu yerli ve milli dava. Bugün Müslüman Uygur Türkleri üzerinde soykırım uygulayan, ne Amerika ne Rusya ne de Hindistan ya da Japonya’dır. Bu soykırımı yapan Çin’dir. Hiçbir iftira bu gerçeği örtemez. Doğu Perinçek’in söylem ve iftiraları hiçbir zaman Doğu Türkistan’daki zulmü haklı göstermez. Bizlerin de sorumluluğumuzdan kaçması için bir bahane olamaz.” dedi.

Tümtürk, “Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın İslam İşbirliği Teşkilatı’nın İstanbul zirvesinde yapmış olduğu,  ‘Doğu Türkistan’a, Filistin’e ve Myanmar’a biz sahip çıkacağız, buradaki zulme karşı duracağız ve mazlumun yanında yer alacağız’ sözü ile Dışişleri Bakanımız Çavuşoğlu’nun, ‘Biz Uygur meselesini hiçbir zaman inkar etmiş değiliz, Uygur Türklerine sahip çıkacağız’ açıklamasının artık fiiliyata dönüşmesini istiyoruz” diyerek, “bunun TBMM’de Sayın Cumhurbaşkanımızın iradeleri ile bütün iktidar ve muhalefetteki siyasi partilerin ortak bir sorunu haline getirilmesi ve Doğu Türkistan gündemi ile toplanılması önemli bir zemin oluşturacaktır. Bu şekilde Doğu Türkistan meselesi de uluslararası platformda da kabul görecektir.” şeklinde konuştu.  

Bizlere de düşen görev bu konuda toplum olarak gereken duyarlılığı göstermektir. Netice de biz ABD’nin de Çin’in de yaptığı insanlık dışı zulmün ne olduğunu çok iyi biliyoruz.