DOMATES GÜZELİ

Aslıhan AKDAĞ TÜRKER
Tüm Yazıları
Türk sinemasının en değerli, en nadide, en özel isimlerinden Ayşen Gruda... Daha çocuk yaşında ailesi tarafından keşfedilmişti oyunculuk yeteneği.

Uzun uzadıya geçen yıllarda Ayşen Gruda, “Mum Söndü”, “Deve Kuşu Kabare”, “Hisseli Harikalar Kumpanyası”,  “Hababam Sınıfı Müzikali”, “Yedi Kocalı Hürmüz” gibi müzikallerde yer aldı. Tiyatronun yanı sıra da birçok televizyon programında, skeçlerde ve dizilerde oyunculuk yaptı. Sinemada “Tosun Paşa”, “Süt Kardeşler”, “Şabanoğlu Şaban”, “Hababam Sınıfı", “Neşeli Günler” gibi en çok akıllarda yer eden birçok klasikleşmiş Türk sineması örneklerinde oynadı. 2014 yılında senaristliğini ve yönetmenliğini Cem Yılmaz’ın yaptığı “Pek Yakında” adlı sinema filminde de rol aldı domates güzeli. 1977 yılında 16 senelik tiyatro hayatından sonra televizyon için yaptığı skeçlerden birinde canlandırdığı “Domates Güzeli Nahide Şerbet” karakterinden sonra lakabı “Domates Güzeli” olarak kaldı ve bu karakter sayesinde herkes tarafından tanındı. Aslında artık ailemizden biriydi Ayşen Gruda. Yeşilçam sinemasının da unutulmaz isimlerinden biri oldu. Ayşen Gruda’nın da sevdiğimiz diğer birçok isim gibi aramızdan ayrılmasının üzüntüsünü yaşıyoruz. 1 aydan fazla süredir yoğun bakımda olan Ayşen Gruda, bir süredir pankreas kanseriyle mücadele ediyordu ve ne yazık ki mücadelesinde yenik düştü.

Yeteneği ve bugüne kadar yaptığı işleri bir yana Türk Tiyatrosu’nun öncü isimlerinden oldu Ayşen Gruda. Tiyatro’nun ayakta durabilmesi, tiyatro ışıklarının sönmemesi için çabalayanlardandı. Bir röportaj söyleşisinde; “Tiyatro’yu kapatmak camileri kapatmak gibidir; ikisinde de bir inanç için ibadet ediliyor” dedi. Kelimelerle anlatılması güç ama Türkiye’nin tanıyabileceği en değerli, en güzel kalpli insanlardan biriydi… Türk halkına çok büyük değerler, güzel anılar bıraktı. Bütün sevdiklerimizin birer birer gittiği ışıklı yolda huzur ile uyumasını diliyorum.

Saygı ve rahmetle...