Vakıf Katılım web

​DÖVİZ DURULDU PERAKENDECİLER NEFES ALDI

Yıldıray GÖKKAYA
Tüm Yazıları
Ekonomiye ilişkin ayın belli dönemlerinde güvenilir kurumlar çeşitli endeks ve veriler yayınlanıyor.

Ekonomiye ilişkin ayın belli dönemlerinde güvenilir kurumlar çeşitli endeks ve veriler yayınlanıyor. Örneğin TÜİK'in enflasyon verileri, bunlar arasında en çok takip edileni. Enflasyon datası üzerinden ekonominin nereye gittiği resmi olarak bu rakamlar üzerinden takip edilir.

Büyüme rakamları, dış ticaret rakamları, sektöre ilişkin özele indiğimizde Reidin-Gyoder emlak endeksleri yine kendi alanlarında en çok izlenen verilerdir. 

Düzenli veriler arasında bir de ekonomiye perakande boyutundan bakan veriler var. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi gibi. Sadece perakendeciler tarafından düzenli takip ediliyor gibi görünse de aslında bu veriler de tüketicinin ne denli ekonomiye güvenerek harcama yaptığını, dolayısıyla tüketici güveninden etkilenecek olan perakende yatırımcısının yatırım için ne denli iştahlı olabileceğini gösteren verilerdir bunlar...

AVM Endeksinin nisan ayı sonuçları yakın zamanda açıklandı. Buna göre ciro endeksi 2017 Nisan döneminde bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde yüzde 14,2 artış kaydederek 208 puana ulaştı. 

Bunun anlamı tüketicinin alışveriş hareketinde kıpırdanma başlamış, rakamlar çıkışa geçmiş. AYD Başkanı Hulusi Belgü, nisan ayında döviz kurlarında yaşanan rahatlamanın hem ithalat yapan hem de döviz üzerinden verilen kiralar nedeniyle sorun yaşadıklarını paylaşan perakendecilere nefes aldırdığını söyledi.

Ziyaretçi sayısındaki azalan artışa rağmen ciro endeksi ve kiralanabilir alanlarda yaşanan artışın ziyaretçilerin alışveriş alışkanlıklarında AVM’leri tercih ettiklerini ortaya koyduğunu dile getiren Belgü, "Kategoriler bazında aylardır sakinliğini koruyan Diğer* kategorisi de hızlı bir ivmeyle yükselişe geçti. Bu durum ziyaretçilerinin AVM’leri yalnızca giyim ve hipermarket alışverişleri dışında da tercih ettiklerinin göstergesi" yorumunu yapıyor.

Özetle, bu aya kadar kadınların çanta ayakkabı tutkusu ile rüzgar almaya çalışan ama son aylarda döviz kurundan dolayı sıkıntılı günler geçiren perakendeciler, nisan ayıyla beraber tüketici güvenindeki artışla beraber normalleşme sürecine girmiş görünüyor. 

Tuzla-İçmeler ihalesinde en yüksek teklif Sayar İnşaat’tan…

Emlak Konut GYO, “Tuzla-İçmeler Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi” için geçtiğimiz günlerde ihaleye çıktı. 9 şirketin katıldığı ihalede, en yüksek teklif 100 milyon TL ile Sayar İnşaat’tan geldi. İhalenin sonucunu belirleyecek olan nihai mali teklifler ise 2. oturumda alınacak. İstanbul Tuzla İçmeler Mahallesi 4554 parselde konumlanan arsa, Tuzla Devlet Hastanesi’nin yanı başında yer alıyor. “Ticaret+turizm+konut” fonksiyonlu arsanın inşaat alanı ise 14 bin 400 metrekare.