Düğün hediyesi olarak Bitcoin istediler

Gizem ŞENYURT 31 Ara 2017

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
Hindistan'ın Bangalore şehrinde yeni evlenen bir çift, düğün hediyesi olarak ilginç bir istekte bulundu.

Hindistan’ın Bangalore şehrinde yeni evlenen bir çift, düğün hediyesi olarak ilginç bir istekte bulundu. Prashant Sharma ve Niti Shree, kendi kurdukları bir teknoloji şirketinin sahibi. İki gencin yakın çevresi de kendileri gibi teknoloji alanında çalışıyor. 9 Aralık’ta düğünleri başlayan çift, birlikte kuracakları geleceğe ilk adımlarını atarken de çevrelerinden düğün hediyesi olarak geleceğin para birimi olacağına inandıkları Bitcoin istedi. Sharma, bu kararlarını düğün öncesi ailelerine de açıkladıklarını ve ailelerinin desteğini aldıklarını söyledi. Düğünlerinin yapılacağı tarihten kısa bir süre önce Hindistan Merkez Bankası, yatırımcılara Bitcoin almamalarına dair üçüncü uyarısını yapsa da bu uyarılar genç çifti kararlarından vazgeçirmedi. 200 kişilik düğünde davetlilerden sadece 15’i geleneksel hediyeler alırken geri kalan tüm konuklar yeni evli çifte Bitcoin hediye etti. Toplam 100 bin rupi Bitcoin hediye edilen çift yaklaşık 1.600 dolar kazandı. 

dugun hediyesi bitcoin

Bitcoin’in piyasada hızla değer kaybedeceğine dair olan beklentiler ise Sharma ve Shree çiftini korkutmuyor. Çift, geleceğin ekonomisinin dijital para birimlerinde olacağına emin. Düğünde topladıkları Bitcoinleri ise maddi durumu yetersiz çocuklarının eğitimlerine destek olmak için yürütülen projelere yatıracaklarını açıkladılar.

Tayland’da dolandırıcıya 13 bin 275 yıl hapis

Tayland mahkemeleri Pudit Kittithradilok (34) isimli dolandırıcıya benzeri görülmemiş bir ceza vererek tam 13 bin 275 yıl hapse mahkum etti. Kittithradilok, kurduğu saadet zinciri ile 40 bin kişiyi 160 milyon dolar dolandırdı. Yatırımcılarına yüksek faiz oranları vadeden Kittithradilok, böylece on binlerce kişinin parasını kendi kurduğu iki şirkete yatırması için ikna etti. Yatırımcıları ikna etmek için çeşitli seminerler düzenleyen Kittithradilok, gayrimenkul geliştirme, kozmetik, ikinci el araç ve ihracat gibi alanlara yatırım yapmaları için insanları teşvik etti. Katılımcılara hem yüksek faiz oranları hem de zincire yeni kişileri getirmeleri durumunda prim vadedildi. 

dolandiriciya rekor ceza

Zincire yeni katılan yatırımcıların paralarıyla da ilk yatırımcılara ödemeler yapılıyordu. Foyası meydana çıkan dolandırıcı, yasadışı kredi vermek ve 2 bin 653 farklı dolandırıcılık suçundan suçlu bulunarak 13 bin 275 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Suçlamaları kabul eden Kittithradilok’un cezası, itiraf ettiği için yarıya indirilerek 6 bin 637 yıl, 6 aya düşürüldü. Tayland kanunlarına göre yasadışı kredi vermek ve dolandırıcılık suçlamaları 10’ar yıl hapis cezası ile karşılandığı için Kittithradilok’un toplamda 20 yıldan fazla hapiste kalmayacağı söyleniyor.

Everest’e tek başına tırmanmak yasaklandı

Nepal hükümeti, kazaların önüne geçmek için aralarında Everest’in de bulunduğu pek çok zirveye dağcıların tek başına tırmanmasını yasakladı. Yeni kurallara göre iki bacağı da ampüte olan ve görme engeli bulunan dağcılar da geçerli tıbbi izinleri olmadan Everest’e tırmanamayacak. Deniz seviyesinden itibaren 8 bin 848 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek zirvesi olan Everest’te, 1920’den beri 200’den fazla dağcı hayatını kaybetti. Ölümlerin çoğu çığ düşmesi (yüzde 29), düşüş (yüzde 23) ve akut dağ hastalığı (yüzde 20) sebebiyle yaşandı. Nepal hükümeti, yeni yasaların dağcılığı daha güvenli hale getirmesini ve ölümlerin önüne geçilmesini sağlamak için çıkardıklarını belirtti.

everest

2017’de rekor sayıda dağcı Everest’e tırmanmaya çalıştı. Bunlar arasında 6 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerden biri 85 yaşındaki Min Bahadur Sherchan’dı. Sherchan, Everest’in zirvesine çıkan en yaşlı insan rekorunu yeniden ele geçirmek için tırmanıyordu. Bir diğer kazada ise ünlü İsveç Çakışı lakaplı dağcı Ueli Steck hayatını kaybetti.

Yeni yasalara göre diğer ülkelerden gelen dağcılara bölgeden bir rehber eşlik etmek zorunda olacak. Böylece Nepalli rehberlere de iş imkanı yaratması hedefleniyor.