Vakıf Katılım web

DÜNYA KUPASI'NDA HANGİ REKORLAR KIRILDI?

Gizem ŞENYURT 23 Tem 2018

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
Geçen hafta Fransa'nın Hırvatistan'ı 4-2 yenerek şampiyon olduğu Dünya Kupası, pek çok ilke sahne oldu.

Favori ülkeler daha ilk turlarda şampiyonaya veda ederken, sürpriz ülkeler turlarda yükselmeyi başardı. En büyük başarıyı kuşkusuz tarihinde ilk defa finallere kalan Hırvatistan gösterdi. Peki Dünya Kupası 2018’de hangi rekorlar kırıldı? İşte, Guinness Dünya Rekorları’nın açıkladığı liste:

Hat-trick (bir maça üç gol atan) yapan en yaşlı futbolcu: Turnuvanın henüz ilk maçlarından biri olan İspanya-Portekiz karşılaşmasında hat-trick izledik. Maçı İspanya kazanmak üzereyken Cristiano Ronaldo devreye girdi ve attığı golle Portekiz’e bir puan kazandırdı. Bu gol ayrıca, Dünya Kupası tarihinde en yaşlı futbolcunun yaptığı hat-trick olarak 33 yaşındaki Ronaldo’yu da tarihe geçirdi.

Dünya Kupası’nda oynayan en küçük ülke: 4,1 milyonluk nüfusu ile finale kalan Hırvatistan herkesi şaşırtsa da turnuvanın en az nüfuslu ülkesi İzlanda idi. İzlanda’nın nüfusu 330 bin, yani Rusya’da Dünya Kupası’nın oynandığı stadyumlardaki izleyici kapasitesi toplamından 250 bin kişi daha az. Diğer bir deyişle, İzlanda’nın tüm nüfusu turnuvayı stadyumlardan izlemeye gelseydi bile 250 bin koltuk boş kalacaktı.

Takımların kendi kalesine en fazla gol attığı turnuva: 2018 turnuvasının kendisi de bir rekora imza attı ve takımların kendi kalelerine en fazla gol attığı turnuva oldu. Maçlar boyunca toplamda 169 gol atılırken bunların 12’sini takımlar kendi kalelerine attı. Rusya, kendi kalesine iki gol atarak en çok kendi kalesine gol yiyen takım olurken Fransa bu konuda en şanslı takım oldu. Rakiplerinin kendi kalelerine attığı iki gol, Fransa’nın lehine sayıldı. Hatta bu gollerden birisi final maçında Mario Mandzukic tarafından Hırvatistan kalesine atıldı. Pek çok yorumcu, bu golün Hırvatistan takımının moralini bozduğu ve şampiyonluğu Fransa’ya kaptırmalarına sebep olduğu konusunda hemfikir.

Dünya Kupası’nda gol atan en yaşlı futbolcu: Panama, en başarılı turnuvalarından birini geçirmedi, sıfır puan ve -9 averajla gruptan bile çıkamadılar. Yine de turnuva tarihine geçmeyi başardılar. Felipe Baloy, Panama’nın İngiltere’ye 6-1 yenildiği maçta attığı golle Dünya Kupası tarihinde gol atan en yaşlı futbolcu oldu. Baloy, golü attığında 37 yaş 120 günlüktü.

Dünya Kupası’nda oynayan en yaşlı futbolcu: Panama takımındaki Baloy, gol atan en yaşlı futbolcuydu ama turnuvada ondan daha yaşlı bir oyuncu daha vardı. Mısır’ın Suudi Arabistan ile oynadığı maçta sahaya çıkan 45 yaşındaki kaleci Essam El Hadary, turnuva tarihinde forma giyen en yaşlı futbolcu oldu. Maçı Suudi Arabistan kazandı ama El Hadary bu maçta bir penaltı kurtardı. El Hadary’den önceki en yaşlı futbolcu ise 43 yaşındaydı.

Dünya Emoji Günü’nde yeni emojiler

Geçen salı günü yani 17 Temmuz’da Dünya Emoji Günü’nü kutladık. Dört bir yanda çılgın kutlamalar yapılmasa da dijitalleşen dünyamızda iletişime renk katan emojiler için bazı yenilikler açıkladı. Hangi görsellerin emoji olmasına karar veren Unicode Konsorsiyumu, geçtiğimiz şubat ayında yeni emojilerin çıkacağını duyurmuştu. Konsorsiyum, yeni emojilerin daha kapsayıcı olması, engelliler, farklı hayat tarzları ve dış görünüşlere sahip herkesi temsil edecek şekilde genişletilmesi için uğraştıklarını açıklamıştı. Bu çabaların karşılığında tam 70 yeni emoji, Dünya Emoji Günü’nde açıklandı. Yeni emojiler, bu yıl içinde yapılan güncellemelerle akıllı telefon kullanıcılarının erişimine sunulacak.

Yeni emojiler arasında kel, kızıl, kıvırcık, gri saçlı kişi ikonları, sağlıklı beslenmeyi sevenler için yeni sebze ve meyveler, kanguru, papağan, tavus kuşu gibi egzotik hayvanlar yer alıyor. Dünya Emoji Günü’nün yaratıcısı Jeremy Burge, yeni emoji taleplerinin büyük kısmının çeşitlilik ve farklıları temsil etmek üzere olduğunu yeni eklenen emojilerden özellikle kıvırcık saçlı ve kızıl saçlı olanların en çok kullanılmasını beklediklerini belirtti.

Apple şirketi de geçtiğimiz mart ayında, engelli kişileri temsil edecek emojileri yayına almak istediklerini belirtmişti. Apple’ın yaptığı başvurular arasında tekerlekli sandalye, rehber köpek, işitme cihazı ikonları da yer alıyordu. Bu başvuruları da değerlendirmeye alan Unicode, 2019 yılı içinde eklemeleri yapacaklarını açıkladı.

Elon Musk’ın tek boynuzlu at anlaşması

Tekboynuzlu atlar sadece mitolojik figür olmalarının haricinde son yılların popüler moda öğelerinden. Tişörtler, çantalar, çizgi filmler, ayakkabılar, takılar gibi aklınıza gelebilecek her yerde tek boynuzlu at figürleri görmeniz mümkün. Peki bu mitolojik canlı, çılgın işadamı Elon Musk’ın başını nasıl belaya soktu?

Her şey geçen yıl şubat ayında Musk’ın bir tweet’i ile başladı. Musk, yaptığı paylaşımda ABD’nin Colorado eyaletinde yaşayan seramik sanatçısı Tom Edwards tasarımı bir bardak kullandı. Bardakta Edwards’ın çizdiği tek boynuzlu at figürü yer alıyordu. Bu paylaşımdan kısa bir süre sonra Edwards’ın tasarımına çok benzeyen tek boynuzlu at figürü, Tesla araçlarının iç dizaynında ve tanıtım malzemelerinde yer aldı. Edwards, kullanım için kendisinden izin alınmadığını belirterek telif haklarının ihlal edildiğini söyledi. Konunun duyulması ise Musk’ın geçen ay Edwards’ın kızı ile Twitter üzerinde tartışmasıyla oldu. Sanatçının kızı Musk’ı babasının tasarımını çalmakla suçladı ve sanatçıların eserleri için ödeme yapılmasını hak edip etmedikleri konusunda iş adamını köşeye sıkıştırdı. Sonunda Musk, bu tartışmayı “saçma” bulduğunu, babasının bu ilgi sayesinde artan ürün satışlarından memnun olması gerektiğini söyledi. Yaklaşık 1 aylık sessizliğin ardından konu hakkında ilk tweet yine iş adamından geldi. Musk, Edwards’ın konuyla ilgili kendi bloğunda yaptığı açıklamayı kendi Twitter hesabından paylaştı.

Açıklamada Edwards, Tesla ile anlaşmaya vardıklarını ve her iki tarafın da bu anlaşmadan memnun olduğunu, aralarındaki yanlış anlaşmanın açıklığa kavuştuğunu belirtti. Edwards, her zaman bir Tesla hayranı olduğunu ve yeniden seramik çalışmalarına döndüğünü de belirtti. Edwards ve Musk arasındaki anlaşmanın detayları ise bilinmiyor.

Bu tartışma, Musk’ın son haftalarda yer aldığı tek Twitter kavgası değil. Tayland’da mağarada mahsur kalan 12 çocuğun kurtarılma çalışmalarıyla ilgili olarak da bir mağara dalgıcı ile atışmıştı. İngiliz dalgıç Vern Unsworth, kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak için mini denizaltı yollayan Elon Musk’ı reklam yapmakla suçladı. Bu suçlama üzerine Musk da Twitter hesabı üzerinden Unsworth’e “sübyancı” dedi. Musk, daha sonra sinirle konuştuğu için özür dilese de Unsworth, hakaret davası açabileceğini söyledi.