DÜNYA ŞEHİRCİLİK HARİTASI DEĞİŞİYOR

Mehmet GÜRBÜZ 23 Mar 2018

Mehmet GÜRBÜZ
Tüm Yazıları
Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı olarak bilinen MIPIM, 13 Mart 2018 tarihinde 29. Kez Fransa'nın Cannes kentinde kapılarını açtı.

Sektörünün yoğun katılımıyla gerçekleşen, dünyanın en prestijli gayrimenkul fuarlarından olan MIPIM fuarına yaklaşık 100 ülkenin yanı sıra Türkiye’den 250 şirket ve 700 ziyaretçi katılım sağladı.

MIPIM 2018'e sağlık, turizm, konut, AVM ve altyapı alanlarında binlerce yatırımcı, geliştirici ve mimarın yanı sıra il ve ilçelerden de katılım sağlandı. Uluslararası yatırımcılarla Türkiye'ye yarar sağlayacak iş görüşmeleri gerçekleştirilirken, yatırımcı ilgisine bakılacak olursa MIPIM 2018'in sonunda yatırımların yoğunlaşacağı coğrafyaların Avrupa, Ortadoğu, Asya, Uzakdoğu ülkeleri ve Rusya olacağı düşünülmektedir.

MIPIM 2018'in ana teması “Dünya Şehircilik Haritası Değişiyor” olarak belirlenmiştir. 2030 ve 2050 yılları arasında kademeli olarak dünyayı yöneten şehir sayısının artarak, yeni aktörlerin devreye girmesi ve var olan aktörlerin pozisyonlarını daha da güçlendirmeleriyle şehirlerin dünya ekonomilerindeki gücünün daha da arttıracağı düşünülmektedir. Birleşmiş Milletler’in öngörülerine göre 2030'da ciddi bir artışla mega şehir sayısı 41'e, büyükşehir sayısı 63'e ve orta ölçekli şehir sayısı 558'e ulaşması beklenilmektedir.

Gayrimenkul sektöründeki büyüme ve hareketliliğin en iyi göstergesi de MIPIM başta olmak üzere diğer geniş katılımlı uluslararası fuarlara Türkiye’den katılımın her yıl artıyor olmasıdır. Bu tip organizasyonların en önemli fonksiyonunun ‘Sürdürülebilir Tanıtım’ olduğu unutulmamalıdır. Türkiye köklü tarihi, konumu, eşsiz güzellikleri ve sunduğu fırsatlar ile yüz yıllardır diğer ülkelerin hem uğrak yeri hem de yatırımcıların talep ettiği bir destinasyon olarak öne çıkıyor. Bu doğrultuda her zaman olduğu gibi bu yıl da projelerimizin tanıtım fırsatı bulduk.

Böylesine iddialı bir küresel hedefimiz olması nedeniyle sadece iç pazara yönelik faaliyetlerde bulunmakla kalmayıp daha büyük misyonları yerine getirmek için çalışmaktayız. Buna bağlı olarak satışlarımız ve faaliyetlerimiz sadece iç pazara yönelik olmamalıdır.

MIPIM 2018'e 5 bin yatırımcı, 4 bin 500 geliştirici, 5 bin 400 portföy yönetimi, hizmet sektöründen 3 bin 600 şirket, bin 800 mimarlık şirketi ve yakın bir zamanda değişmesine kesin gözüyle bakılan dünya şehircilik haritasında dünyayı yöneten şehirler arasına girmeye kararlı 500 yerel yönetim katıldı. MIPIM' de her yıl olduğu gibi bu yıl da kendi alanlarında dünya otoritesi olarak kabul edilen isimlerin de yer aldığı konferans ve oturumlar gerçekleştirildi. Bu yöndeki etkinliklerde 400'ün üzerindeki keynote ve konuşmacı, 100 oturumda hem dünyanın yeni trendlerini hem de fırsatlarını anlatma imkânı buldu.

Şehirler, dünyanın yönetiminde daha çok söz sahibi olacak. Bu gelecek haritasında Türkiye olarak birçok şehir ile yer almalıyız. MIPIM 2018'e hem şehir yöneticilerimizin hem de bu şehirleri yöneticileriyle birlikte ürettikleri projelerle geleceğe taşıyan gayrimenkul firmalarının ilgisi, bu kararlılığın da somut göstergesidir. Yerel yönetimler alanında fuara 500 temsilcinin katılması bu yarışın en somut göstergesi olarak değerlendirilmelidir.