DÜNYAYI GİYDİREN DEHALAR (1)

Yonca ORTAN 12 Nis 2020

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
İnsanoğlu sadece örtünmek veya ısınmak için giyinmeyi adet edinse de bunu zamanla bir stil ile yürütmeyi becerdi.

Moda tutkusu bir başkadır. İnsanoğlu sadece örtünmek veya ısınmak için giyinmeyi adet edinse de bunu zamanla bir stil ile yürütmeyi becerdi. İnsanoğlunun bu zaaflarına hükmeden ünlü modacıların bazılarını tanıyalım bu hafta.

Alexander McQueen

Kullandığı kuru kafa desenli eşarp gibi küçük nüanslarla, günümüzde hâlâ etkisini sürdürmekte olan trendler yaratmış İngiliz modacı. 1996-2003 yılları arasında dört kez “Yılın İngiliz modacısı” ödülünü alarak modanın dev isimleri arasında adını yazdı. McQueen, Prens Charles da dahil olmak üzere sayısız ünlü ismin tercihi oldu. Kariyerinin dönüm noktasını ise, John Galliano’dan sonra Givenchy’nin baş tasarımcısı olmasıyla gerçekleşti.

Agatha Ruiz de la Prada

İspanya’nın ünlü modacısı Prada, koleksiyonlarında renkli, çocuksu, doğadan objelere sık sık yer veriyor. Prada, kıyafetlerinden çantalarına kadar geniş bir hayran kitlesine sahip. Modaya ilk adım atışı 1981 yılında oldu. Kısa sürede Madrid ve Barcelona’daki defilelerde yer almaya başladı. İspanya, Fransa, İtalya, Kolombiya, ABD, Porto Riko, Santo Domingo, New York Paris, Moskova, Bükreş’te organize ettiği defilelerle tüm dünyada tanınır hale geldi. 1991 yılında, erkek, kadın ve çocuk modası yanı sıra seramik, oyuncak, ayakkabı, ev tekstili, havlu, makyaj gibi ürünlerle seçkisini genişletti. Dünya çapında 140 ülkede mağazaları var.

Anne Clein

Anne Clein 3 Ağustos 1923 tarihinde Brooklyn, New York’ta, Yahudi bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Brooklyn Kız Ticaret Lisesi sanat eğitiminden sonra moda okumak için 1937’den 1938’e kadar New York’taki Tasarım Traphagen Okulu’na gitti.

1940’lı yılların başlarında ilk kocası Ben Clein ile evlendi, birlikte Yeni Entelektüel Kesim stili oluşturuldu. Giyim tarzı, genç Amerikalı kadınların isteklerine göre yönlendirildi. Özellikli geleneksel “küçük kız” tarzının dışına çıkıp daha parlak ve daha şık bir görünüm için çalışmalar yaptı ve bu stiliyle devrim yaptı. 1968 yılında moda gurusu Gunther Oppenheim ile ortak bir şirket kurarak kadın, spor ve giyim tasarımlarıyla kendinden söz ettirdi.

Bill Blass

Yaşadığı dönemde Hollywood yıldızlarını ve ABD Başkanı Ronald Reagan’ın eşi Nancy Reagan’ı giydiren ABD’li modacı. Modaya damgasını vuran sözleri aslında bizim için tüyolar barındırıyor.

“Stil öncelikle bir içgüdü meselesidir.”

“Tereddütte olduğunuz zamanlarda, kırmızı giyin!”

“Hüznün en son tedavisi, kırmızıdır.”

Carolina Herrera

Gömlek modelleriyle üne kavuşmuş, Jacqueline Onassis ve Michelle Obama gibi first ladyler’i giydiren Venezuelalı modacı. “Bence kadınların bir siyah çantaya daha ihtiyacı yok! Artık farklı renkler üzerine düşünmeliyiz.” diyerek vizyonumuzu geniş tutmamıza ışık olmuştur.

Christian Dior

2. Dünya Savaşı sonrası sert hatlı kadın modasına, yeniden yuvarlak ve seksi çizgiler getiren Fransız modacıdır. Christian Dior, Fransa’nın Granville adlı bir sahil kasabasında doğdu. Geçimini gübre üretiminden sağlayan ailesi onun bir diplomat olmasını çok istiyordu, fakat Dior sadece moda ve bunun yanı sıra eskizle ilgileniyordu. Para kazanmak için moda eskizlerinin tanesini 10 cent civarından sattı. Okulu bıraktıktan sonra babasından bir miktar para aldı ve böylelikle 1928’de Pablo Picasso benzeri sanatsal çalışmalar satan küçük bir sanat galerisi açtı. Erkek ve kadın giyiminin yanı sıra kozmetik modasına da yön veren Dior’un ürünleri Türkiye’de ve dünyada oldukça rağbet görüyor. Onun moda ile ilgili söyledikleri yıllarca modacılar için önemli bir tavsiye oldu.

“Güzelliğin sırrı hazdır. İçinde haz taşımayan bir güzellik, asla çekici olamaz.”

“Bir kadının parfümü, el yazısından daha çok ipucu verir.”

“Gri, uçuk turkuvaz ve pembe tonları, her zaman kazanır.”

Donatella Versace

Ağabeyi Gianni Versace’nin mirasını devam ettiren, Prens Charles’ın bile katıldığı sıra dışı partileriyle de tanınan İtalyan modacı “Yorucu bir iş gününden eve dönerken en büyük hayalim, oturup çocuklarımla güzel bir akşam yemeği yemek. Evet, bunu 10 santimlik bir mini eteğin içinde yapamam. Ama ne olursa olsun, eşofman altı ve eski bir tişörte kadar da düşmem.” diyerek modanın aslında insan rahatlığını esas alması gerektiğine değinmiştir.

Donna Karan

Modem insanlar için modem giysiler ürettiğini söyleyen ABD’li modacı. Ünlü moda markalarından biri olan Donna Karan, kıyafetten kozmetik ürününe kadar geniş bir yelpazede ürün veriyor. 60ların sonlarında Anne Klein’ın asistanı olarak işe başladı, 1971 yılında tasarımcılığa terfi etti. Meslek hayatı giderek yükselen bir ivmeyle devam etti. 1985 yılında ilk kadın giyim koleksiyonunu sergiledi. 1990’larda DKNY markasını oluşturdu ve spor tarzda kıyafetler tasarladı. 1992 yılındaysa erkeklere yönelik kıyafetler de tasarlanıp satışa sunuldu. Modaya damgasını vuran bu ünlü modacının sözleri de oldukça etkili oldu.

“Ne model olursa olsun, her tür elbiseyi çok güçlü buluyorum. Elbise giymiş bir kadın, bana temeli sağlam bir bina gibi görünüyor.”

“Tasarım, konforu lüksle ve pratik olanı tutkulu olanla dengelemeye yönelik düzenli ve sürekli bir mücadeledir.”

Elie Saab

‘ES’ adıyla da bilinen, Lübnanlı bir moda tasarımcısıdır. Beyrut’ta Katolik bir ailede yetişen Saab kendi kendini yetiştirmiştir. Çocukken dikiş dikmeye başladı. 1981 yılında moda okumak üzere Paris’e taşındı. Ancak 1982 yılında geri dönerek 18 yaşındayken, 1982 yılında, Beyrut’ta kendi moda markasını yarattı. Onun merkez atölyesi ve çalışmaları Lübnan’da yer alıyor. Ayrıca Milano ve Paris’te atölyeleri faaliyet göstermekte.

1998 yılında Milano’da hazır giyime başladı ve aynı yıl Monako’da Monaco Prensesi Stephanie’nin de katıldığı bir defile düzenledi.

2002 yılında Oscar kazanan Halle Berry’nin elbisesini tasarladıktan sonra bir gecede büyük şöhret kazanan ilk Lübnanlı tasarımcı oldu.

2003 yılının Mayıs ayında, Chambre Syndicate de la Haute Couture’e üye olmaya davet edildi ve o Temmuz 2003 yılında Paris’te ilk “haute couture” koleksiyonunu gösterdi.

Paris’te ilk hazır giyim koleksiyonunu İlkbahar-Yaz 2006 yılında tanıttı ve ondan sonra Paris’te sürekli faaliyet göstermekte. Tasarımları Beyrut, Paris ve Londra da bulunan butikler ile moda severlere sunmakta.

Elsa Schiaparelli

1890’da doğumlu İtalyan modacı. Coco Chanel’in en büyük rakibi. 2. Dünya Savaşı döneminin en büyük modacılardan biri. Koleksiyonuna triko ile başladı. Salvador Dali ve Alberto Giacometti gibi Sürrealizm sanatçılarından etkilendi. Daisy Fellowes ve oyuncu Mae West en önemli müşterilerinden. Fakat Elsa Schiaparelli, savaş sonrası dönemin moda anlayışına uyum sağlayamadığı için 1954 yılında faaliyetlerine son verdi.