DUYAN DA ESAD'IN İŞİ BİTTİ ZANNEDER…

İlnur ÇEVİK 16 Nis 2018

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
Günlerdir birileri Orta Doğu'da savaş çanlarını çaldı durdu…

 Hatta Üçüncü Dünya Savaşından bahsedenler bile oldu. Biz de onlara “bir şey olmayacak, ABD iki üç füze atacak sözde Esad’ı fena cezalandıracak ama hiçbir şey değişmeyecek” diye milleti yatıştırmaya çalışmıştık…

Kimse Esad ve bir avuç kimyasal silah mağduru için Dünya çapında savaş filan çıkarmaz…

ABD, Fransa ve İngiltere savaş uçakları ve füzeleri Suriye’de 16 hedefi vurdu… Esad rejimi direkt hedef alınmadı. Şam'da kimyasal silah depoları ve kimyasal silah üretim merkezleri vuruldu. Ama Şam'daki Başkanlık Sarayı vurulmadı. Diğer şehirlerde de silah depolarının bulunduğu havaalanları ve karargâhlar ya da binalar bombalandı. Operasyon öncesi jetler, helikopter ve hatta belki de ağır silahlar, hedef alınması muhtemel üslerden taşındı. Ama yine de iki önemli araştırma merkezi vuruldu. Bu iki yer, rejimin kimyasal silah üretimi yaptığı yerlerdendi. O nedenle rejimin kimyasal silah stoklarının belli ölçüde azaldığı tahmin ediliyor.

Rus üslerinin ise yakınından bile geçilmedi.

Türkiye ise Rusya ve ABD Suriye’de doğrudan karşı karşıya gelmesin diye ince diplomasi yaptı ve ciddi bir çatışmayı başarı ile önledi.

Şimdi ABD Başkanı Donald Trump esip gürleyecek, İngiltere ve Fransa liderleri kendi kamuoylarını tatmin edecek ama netice gerçekten sıfır elde var sıfır. Olan yine Suriye’nin cefa çeken kitlelerine olacak.

Zannedersiniz ki Esad “fena” cezalandırıldı… Elindeki kimyasal silah stokları azaltıldı ama Esad güçleri halka karşı yalnız kimyasal silah kullanmıyor ki. Bir sürü değişik silahla halka saldırıyor ve bu devam edecek… Herkes kendini Esad cezalandırıldı diye kandıracak ve bu defter de böyle kapanacak. Esad ise bombalamalar sırasında yaptığı gibi meydan okurcasına sarayına girip orada “ben işimin başındayım, bak buradayım” demeye devam edecek. Tam bir trajikomik durum…