EMLAK BANKASI

Yusuf DİNÇ 07 Ağu 2018

Yusuf DİNÇ
Emlak Bankası Türkiye'nin inşasında katkıları olmuş bir banka idi. Tam da ülkenin geniş çaplı kalkınma yatırımlarının başladığı yıllarda faaliyetinin durdurulması her birinin aslında özel bir uzmanlık alanı olan kamu bankaları üzerinde taahhüt şirketlerinin yükünü artırdı.

100 günlük eylem planı içerisinde önemli projelere yer verilmiş. Dengeli dağıtılmış, özenilmiş bir plan. Projelerden birisi de Emlak Bankası’nın yeniden hayata gerçirilmesine dönük.

Emlak Bankası Türkiye’nin inşasında katkıları olmuş bir banka idi. Tam da ülkenin geniş çaplı kalkınma yatırımlarının başladığı yıllarda faaliyetinin durdurulması her birinin aslında özel bir uzmanlık alanı olan kamu bankaları üzerinde taahhüt şirketlerinin yükünü artırdı.

Özel bankaların da uzmanlık sorunları yaşamaları ve gayrimenkul talebinin düşmesi nedeniyle üzerlerinde stres oluştu. Zor dönem ortaya çıktıktan sonra bankanın hayata geçirilmesi gündeme gelmiştir. Fakat 100 günlük eylem planına kadar gelişme olmadı.

Plan içerisinde yer alması Türkiye’nin kalkınma yatırımlarının devam edeceğinin habercisi olarak görülebilir. Ancak fabrika yatırımlarına konsantre olacağı eylem planında tespit edilmiş.

Emlak Bankası’nın Türkiye’nin içerisinden geçtiği zor dönemde yükleneceği en önemli rollerden birisi de kentsel dönüşümün besleyicisi rolü olabilir. Kentsel dönüşüm gerçek manada Türkiye’nin zor dönemi geçmesinde temel dinamiklerden birisi olarak kullanılabilir. Elbette kastım gerçek manada bir kentsel dönüşümdür. Bunun tam tersi Fikirtepe’de gerçekleştirilmeye çalışılan rant planlarıdır.

Önce Türkiye’de insanların kentsel dönüşüm algısını yeniden doğru yere taşımak gerekmektedir. Bu zor ve zahmetli bir iştir. Fikirtepe’de ortaya çıkan fotoğrafın imajını insanlara unutturmak gerekir.

Bunun için müteahhitlerin disipline edilebilecek karakterler olduğunu düşünmek hayalcilik olur.

Bu işe özel bir kamu taahhüt şirketi veya organı ile Emlak Bankası iş birliğinde süreç rant dışına çıkarılarak yeniden başlatılabilir.

Böylece bankacılık sistemi üzerinde stres oluşturan inşaat kredileri konsolide edilerek yönetilebilir bir yapı kurulabilir. Aksi taktirde bankacılık sektörünün trendi inşaat sektörününkine benzemektedir. Bunun sonucu olarak sağlıklı işleyen sektörler finansman imkanını kaybetmektedir.

Emlak Bankası bankacılık sektörünün cari durumu için olmasa da gelecekte benzer tuzağa düşmemek için temel ihtiyaçtır.