EN "BEYAZ" TAKIM

Mehmet Arif DEMİR
Dozer Cemil Sezonu ilk haftasında bütün takımlarımız sahne aldı.

Yenenler, yenilenler, berabere kalanlar oldu. Muhtelif sürprizler de yaşandı. Gazetemizde ve matbuatın muhtelif şubelerinde bolca değerlendirme/yorum okudunuz. Sosyal medya denen “gayya kuyusu”nda neler-neler söylendi, yazıldı. Özetle bu hafta ile ilgili “kızgın güneş altında söylenmedik söz kalmadı”.

Bizim dikkatimizi çeken ise çok küçük bir detay oldu. Konyaspor, Lig’in yeni takımlarından MKE Ankaragücü ile evinde oynayıp berabere kaldığı açılış maçında sahadaki ilk on bir futbolcusunda ve yedek olarak sahaya sürdüğü iki futbolcuda da hep beyaz tenli oyuncuları tercih etmişti, hattı zatında 23 kişilik kadrosunun 21 kişisi hep beyaz oyunculardan oluşmaktaydı. Perulu Hurtado (kronik sakat ve sözleşmesi 2021’de bitiyor) ve Senegalli Fallou (müzmin sakat ve sözleşmesi 2020 Haziran’da bitiyor) kadronun “renkli” isimleriydi.

Geçen sene kadroda bulunan Yatabare ve Fofana başka takımlara verilince ve yerlerine yapılan transferlerde tercihler hep beyazlardan olunca Aykut KOCAMAN’ın takımı Lig’in en beyaz takımı oldu.

Peygamberimizin Veda Hutbesi’nde işaret ettiği temel ilke; bütün insanların tenlerinin renkleri fark etmeksizin “eşit” oldukları hükmünü referans aldığımızda, zenci-beyaz-kırmızı-yeşil hangi ten rengine sahip olursak olalım, yaptığımız iş için bu farklılık bir tercih veya tercih edilmeme nedeni olamaz.

Şayet bilinçli bir tercihle kadro ağırlıklı olarak beyaz oyunculardan oluşturulduysa ve “zenci” oyuncular özellikle tenkisata uğratıldı ise buna ne demek lazımdır? –Irkçılık denebilir mi?

Türk Milleti tarihinin hiçbir döneminde ırkçılık yapmamış bilakis her millet ve her renkten insan için önce Osmanlı Devleti ve ardından Modern Çağ’da Türkiye Cumhuriyeti mazlumların sığınağı olagelmiştir.

Konyaspor’da Aykut KOCAMAN’ın yardımcısı Fahrettin ÖMEROVİÇ’in de etkisi ile kadroda bir “Balkanizasyon” hüküm sürdüğü uzun zamandır bilinmekte. Tito Yugoslavyası ve havâlisinden temin edilen futbolcular ilk on birde ağırlıklı olarak yer bulmakta. Son MKE Ankaragücü karşılaşmasında tam altı oyuncu; Skubic, Anicic, Jevtovic, Milosevic, Bajic ve Daci oraların temsilcisi olarak kadroda yer buldular. (Filipovic de yedekler arasında şans beklemekteydi ama sıra gelmedi)

Konya gibi muhafazakâr değerlere bağlılığı ile bilinen bir yerde göz göre göre böyle bir yapılanmanın tasvip görmesi beklenemez, milli ve manevi değerlere oldukça bağlı olan Konya şehri bu duruma nasıl bir tepki gösterecek? Bekleyelim, görelim.

Biz gene de böyle bir kadro yapısının mühendislikle değil tesadüfen! oluştuğunu düşünmek istiyoruz ve umuyoruz.

Bütün takımlarımıza kazasız-belasız bir Lig ve centilmence mücadele diliyoruz, iyi haftalar.