ENFLASYON NEYİME, ALIM GÜCÜ KALMAYINCA!

Fehmi KETENCİ 03 Nis 2023

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Enflasyonun anlatılması ve yaptıkları ile ilgili söylenenlerden neye kimlere inanmalıyız konusundaki kafa karışıklıkları akıl sağlığımızla oynanmanın en üst noktasındaydı.

      Bir süredir başımızda hep var olan enflasyon sözcüğü herşeyin en kabahatlisiydi. Çarşı pazarda, tüm temel tüketim maddelerinin oynayan, alıp başını giden dayanılmaz eziyetlere neden olan en kabahatli belliydi. Adına enflasyon deyip geçiyor veya ekonomi konusunda ağzı laf edenlerin bizlere ilk öne sürdükleriydi enflasyon denilen sevimsiz.

      Enflasyonun anlatılması ve yaptıkları ile ilgili söylenenlerden neye kimlere inanmalıyız konusundaki kafa karışıklıkları akıl sağlığımızla oynanmanın en üst noktasındaydı. Bu durumda iyice zorda kalan dar gelirliler değil hemen hemen hepimizdik. Gece yatarken o canavarın bizlere yaptıklarının üzerimize çöken düşünce karmaşasıyla uyku tutmaz haldeyiz. Üzerimizdeki bu uykusuzluk karabasanından kurtulmaya çalışıp biraz olsun uykuya dalar gibi olduğumuzda ise, günün ilk ışıklarının perdelerin arasından süzülmeye başladığını görürüz ve uykusuz bir gecenin sabahında güne başlarız. Başlarız da, bir başka kafa karışıklığının tam içinde yataktan kalkmaya çalışırız. Enflasyonun körüklediği fiyat artışları aklımıza gelir. Yataktan kalkma isteğimiz üzerimizde var olan uyuşukluğu daha da arttırmıştır ve güne başlamayı olabildiğince geciktirmek için yatakta vakit geçirmenin nerelere vardığının anlatılabilecek hiçbir durumu yoktur.

      Güne nasıl başlayacağınız, günlük ihtiyaçlarınızı giderebilmek için, çarşı-pazar serüvenine nereden başlayacağınız konusunda bulabileceğiniz en can yakmayan çözümle hesaplaşmaya başlarsınız ki, bu çözümle halvet olabilmek, varolan ehveni şer yola karar verebilmek için yapmanız gereken ilk iş, günü çevirebilmek ve eldeki bütçenizin size ne kadar cevap verebileceğiyle hesaplaşmaya başlayabilmektir..

      Bu hesaplaşma hiç de kolay değildir. Suçlu olarak belirlenen ve neredeyse “şehir efsanesi”nin baş kahramanı enflasyonun yaratıcısı olduğu söylenen sürpriz günlük fiyat artışlarının sizi nereye sürükleyeceğidir. Var olan engelleri aşabilmeyi öncelikli çözüm bulmak durumunda olduğunuzun farkına varırsınız. Burada en kafa karıştıranı ise, geçirilen bir gün önce, zorunlu tüketim maddeklerinin aklınızda kalan etiket fiyatlarının çoktan değişmiş olduğudur. Asıl kabus o zaman üzerinize çökmeye başlar. Davetsiz konuk olmaktan çok ileri giden enflasyon birlikteliğindeki, sizden önce yerlerine yerleştirilmiş etketler, bitmeyen alaycı dansına başlamıştır çoktan. İşte, başlayan ve sonu hiç de gelmeyecek, sürekli değişen zamlı fiyat etiketleri gösterisinin başlayacağı bir güne, dayatmacı bir merhaba demeye hazır olun.

      Güvenilir kurumların açıkladığına göre, enflasyon pek de o kadar önemsenecek durumda değildir.. Enflasyonun önüne kattığı, aklına esenin, özellikle fırsatçıların ayarlama yaptığı keyfi zamlar o canavarlaştırdığımız enflasyonun beraberinde, almış sazı eline istediği gibi çalıyor. Enflasyon önemsenmesinin ötesinde pek sözü edilemeyecek durumlarda, kesin telaffuz edilmeyen rakamlardadır. Gelin de bunu alıp başın giden günübirlik zamların yarattığı yaşam zorluklarıyla enflasyondan bile söz etme mecalı kalmayan, zar zor geçinmeye çalışan dar gelirliye anlatın. Dar gelirli hala geçim derdinde. Rakamlar karmaşası arasında kafa karştırmak konusunda iyice etkin olan enflasyonun, var olan değerlendirmeleri arasında yaşamı dar eden zamların ağır yükü altında bu kez sık sık cebindeki parayı sayar oldu ama, hala cebine koyduğunu ertesi gün yerinde bulamıyor!

      Öncelik sıralamasını hergün dar gelirli ile alay edecesine kontrol dışı çarşı pazarda cirit atan ve günü gününe uymayan, hesapları şaşırtan, temel tüketim maddeleri üzerine çöreklenen bu zamlar, enflasyonla uğraşırken, yaşamın dayanılmaz hale gelmesi konusunda olabildiğince baskın bir ortam oluşturdu. Günümüzün en can yakanı budur.

      Nasıl olmasın ki? Baksanıza, fırsat buldukça zam yapmayı kafasına koyan ve dar gelirli, fakir fukaranın sırtından aradığı kaynağı temin için her yolu deneyenlerin, herşeyi yapabildiği ve yaptıklarının yanında kaldığı bir dönemdeyiz.       

      Düşünün, yasaların her ne şekilde olursa olsun usulsüz bulduğu ve engellediği bazı uygulamalar, bir yolu bulunarak, kontrol dışı uygulanabiliyor, üstüne üstlük kapsamı daha da genişletilerek geri getiriliyor!…

      Uzunca bir süredir yaşamımıza iyice yerleşen, enflasyon rakamları ile uğraşırken iyice göz ardı edilen veya gözden uzak tutulan, iyice kontrol dışına terkedilen fahiş zamlar. Dar gelirliyi, işçiyi, memuru, kısacası çoğunluğumuzun yaşam biçimini iyice dayanılmaz hale getiren bu zamların yaşam standartımızı nerelere sürükleyecek, bilinmiyor. Ama bilinen bir şey var ki, o da, tamiri mümkün olmayan bozulmaya doğru hızla yol alan bir yaşam dayatmasına götürüyor olduğudur..