ERKEN KALKAN YOL MU ALACAK?

Fehmi KETENCİ 30 Ağu 2018

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Şehir efsanesi haline gelen ve hep söylenen bir söz vardır.

      Çoğu zaman da işe yarar. “Erken kalkan tez yol alır”. Zaman zaman da, çok işe yaradığı da olmuştur. Futbolumuzda da böyle bir döneme mi giriyoruz? Spor Toto Süper Ligi Lefter Küçükandoyadis Sezonu “ha başladı, ha başlayacak” derken, başladı ve üçüncü haftayı da geride bıraktık.

      Geçen yılın şampiyonu Kurt hoca Fatih Terim yönetimindeki Galatasaray, maddi sıkışıklığa, tüm olumsuzluklara rağmen sezona iyi başladı ve üç karşılaşmasını da kazanarak gol averajı ile ligin zirvesine yerleşti. Hem de oldukça yüksek averaj ile. Son karşılaşmasında sahasında ağırladığı Alanyaspor’u yarım düzine golle evine gönderdi. Hem de geçen yılın gol kralı Betafimbi Gomis gibi golcüsünü Arap kulübüne satmışken. Kısacası, gol kralı takımda yokken son karşılaşmasında gol oldu yağdı.

      Ve Kasımpaşa sürprizi. Üç maçta, üç galibiyet ve Galatasaray’ın ardından averajla ikinci, hemen peşi sıra Malatyaspor. O da, üç maçta iki galibiyet, bir beraberlikle üçüncü sıraya yerleşti.

       Üç büyüklerin bir diğeri, geçtiğimiz yıl şampiyonlar ligi gurubunu namağlup lider bitirerek oldukça başarılı maçlar çıkaran Beşiktaş ise, üçüncü hafta Antalyaspor’a kendi evinde hem de kalesinde üç gol görerek mağlup oldu.

      Peki Fenerbahçe ne yaptı? Yeni sezona yeni başkan, yeni teknik kadro ve transfer edilenlerin yanı sıra, oldukça iyi paralara Arap takımlarına satılan iki önemli futbolcusuyla, oldukça sıkıntılı, oldukça karmaşık bir durumda. Lige kendi sahasında Bursaspor galibiyetiyle başlayıp sonraki iki haftayı deplasman mağlubiyetleri ile kapatarak, daha ligin başında, belki de; yıllardan beri en başarısız sezon girişini yaptı.

      Trabzonspor’un da Fenerbahçe’den pek farkı yok. Üç maçta dört puanla dokuzuncu sırada.

      Takımlarımızın iki yıldır maddi açıdan çok sorunlu bir dönem yaşadıklarını biliyoruz. Tepelerinde Demoklesin Kılıcı gibi sallanan EUFA FairPlay açmazı var. Kadroları yabancılarla tamamen doldurulmuş durumda. Kiralama veya sözleşmesi elinde olan futbolcular dışında transfer yapabilmeleri için, ellerindeki futbolculardan satarak bütçe katkısı sağlamak zorundalar. Bu durumdan en çok etkilenecek olan geçen yılın şampiyonu Galatasaray olmasına rağmen, çok önemli; biri yerli, biri yabancı, kadrosuna “cuk” oturan iki transfer yaptı. Üstelik geçen yılın gol kralı golcüsünü, son hafta satmış olmasına rağmen. Üç haftada üç galibiyet alan, Galatasaray bu kriz dönemini en az zararla kapayan olacak gibi.

      Şimdilik “erken kalkan tez yol alır” deyişine en yakın olan Galatasaray. Bu sancılı dönemde üç maç ve dokuz puanla ligin zirvesinde. Fatih Terim teknik yönetimindeki Galatasaray belli ki bu süreci iyi yönetmiş. Takım moralli.

      Tabii ki, daha çok erken. Lig daha yeni başladı. Takımlar daha tam hazır değil ama, ne olursa olsun lige moralli girmek daha sonraları için çok önemli.

      Bu dönemden en çok etkilenen ise, şimdiki durumuna göre Fenerbahçe. Üç maçta iki deplasman mağlubiyeti aldı. Bu arada takımın en iyi iki oyuncusunu, 23 milyon euro gibi, oldukça yüksek bir fiyata Arap kulüplerine sattı. Bir çok fubolcu ile görüşüldüğü söyleniyor, sadece görüntüde olan iki futbolcu var. Kaleci sorunun buzdağının görünen diğer yüzü gibi. Mutlaka gönderilecek denilen iki üç futbolcu var.

      Comolli ile ilgili homurdanmalar başladı. Cocu’nun ise pek mutlu olmadığı söylentileri var. Ve herkes Başkan Ali Koç’un gelecek hafta yapacağı konuşmayı bekliyor. Bu arada, takım üç hafta sonunda onbirinci sırada. Kısacası Fenerbahçe’de sorun var mı var. Ama nasıl çözülecek işte o büyük soru işareti.