ERTUĞRUL ÖZKÖK'ÜN KÖŞESİNE KATKIDA BULUNANLAR

Ekin GÜN 05 Şub 2020

Ekin GÜN
Uzun zamandır dikkatimi çeken bu önemli ayrıntıyı biraz gözlemledikten sonra yazmaya değecek bir şey olarak gördüm.

Türk basınında başka bir örneği var mıdır bilinmez (varsa Cuma’ya kadar masamda istiyorum), bir köşeyi yazarla birlikte beş kişinin yaptığına ilk kez şahit oluyorum.

Kimden mi bahsediyorum? Tabii ki Ertuğrul Özkök’ten.

Özkök’ün köşesini okuyan dikkatli okurlar fark etmiştir, “katkıda bulunanlar” diye bir bölüm var.

Bu bölümde sayfa editörü, foto editörü, tasarım ve uygulama ve düzeltmenin isimleri yer alıyor.

Uzun zamandır dikkatimi çeken bu önemli ayrıntıyı biraz gözlemledikten sonra yazmaya değecek bir şey olarak gördüm.

Çünkü Türkiye’ye yön veren, o muazzam yazıların tek bir kişiden, yani Ertuğrul Özkök’ün kaleminden çıkabileceğine dair ciddi şüphelerim vardı.

Bir süre sonra anladım ki bu şüphelerimde haklıymışım, o efsanevi yazılar meğer toplamda 5 kişilik bir ekiple yazılıyormuş.

Türk basının sahalarında ender görülen profesyonel bir ekip çalışması!

***

Öyle ki herhalde ikizler burcu olmamdan sebep kafamda merak ettiğim birçok deli soru var.

BİRİNCİSİ… Bu dört kişiden oluşan gazeteci dostlarımın öncelikli olarak Ertuğrul Özkök gibi bir şahsiyetle çalıştıkları için çok şanslı olduklarını düşünüyorum.

O nedenle bu dört dostumun gazetedeki görevlerinin sadece bu köşeye katkıda bulunmak olarak kalmasını arzu ediyorum.

Eğer öyle değilse, Ahmet Hakan’dan kişisel ricam olsun, gazetede başka iş vermesinler.

Zira üstlendikleri görev ağır, sayelerinde Ertuğrul Özkök’ün zihin açıcı yazılarını okuyoruz, o tarihe not olarak düşen yazılarının konusu olmak için Türk basınında ne kadar çok kendini yırtan yazarımız var.

Bu işin altından tek başına Ertuğrul Özkök’ün kalkması mümkün değil.

Gerçi son zamanlarda Ahmet Hakan’ın köşesinin daha fazla popüler olduğunu düşünmekteyim.

Bildiğim kadarıyla o köşesini tek başına hazırlıyor hem de yıllardır hayalini kurduğu genel yayın yönetmenliği gibi zor bir görevi icra ediyor, hepsinin altından tek kişilik dev kadro gibi kalkarken Özkök’ü solladığını söylesek yalan olmaz.

Üzüldüğüm gerçek, sanırım insanlar Ertuğrul Özkök’e genel yayın yönetmeni iken daha çok değer veriyordu, koltuktan düşünce yazılarının reytingini de Ahmet Hakan’a kaptırmış gözüküyor.

Ben bu “katkıda bulunanlar” ekibinde en zor görevin düzeltmenin olduğunu düşünüyorum.

Geçenlerde Oray Eğin Habertürk’te, Ertuğrul Özkök’ün HIV’le AIDS’i aynı kefeye koyarak büyük bir hata yaptığını haklı şekilde yazmıştı.

Oysa normalde bu hatanın düzeltmen tarafından görülüp yazarın uyarılması gerekir ama düzeltmenin yerinde ben de olsam herhangi bir şey demezdim.

Yılların Ertuğrul Özkök’ünün hata yapabileceğini aklımın ucundan geçirmez, “o yazdıysa vardır bir bildiği” der geçerdim.

“Yılların” demişken şimdi aklıma geldi, düzeltiyorum, bence foto editörünün işi düzeltmenden daha zor, ne de olsa Ertuğrul Özkök’ün gittiği davetlerde siyah takım elbisenin altına giymiş olduğu kahverengi ayakkabılı pozlarını filtreden geçirirken 72 yaşa uygun bir “editleme” çalışması da yapması gerekiyor.

Resmen ateşten gömlek!

İKİNCİSİ… Bu “katkıda bulunanlar” çekirdek ekibi gelecekte artar mı diye merak ederken buna ilişkin cevabımı geçenlerde buldum.

Şöyle ki her konuda bilgi sahibi olan (olmadığını iddia edebilir misiniz) Ertuğrul Özkök kurallarını bilmemesine rağmen Amerikan futbolu izliyormuş, geçenlerde “Super Bawl” denilen finalden bahsetmiş.

Acaba kaç kere tam bilmemesine rağmen yazmış olduğu yazıları bir güzel yedik orası hala şaibeli ama hiç değilse ekibe bir spor editörünü katsa ertesi gün bu maçı tam da –miş gibi yaparak yazsa ne iyi olurdu, biz de keyifle okurduk.

***

Soruyorum var mı aranızda böyle profesyonel ekiple çalışmak istemeyen bir kişi?

Tabii ki yoktur, o nedenle bu ekibi bir gün özellikle Ertuğrul Özkök’le birlikte Hürriyet binasında yazının ilk harfinden gazetede baskıya hazır hale gelinceye dek gözlemlemek isterdim.

Mesela, her ne kadar gazetenin mutfağında olmasam da biz duayen gazeteci Avni Özgürel’in yol göstericiliğinde, genel yayın yönetmenimiz Okan Sarıkaya’nın yönetiminde Hürriyet’in sadece ulaşım servisi kadar pırıl pırıl bir ekiple temel hak ve insan özgürlüklerinden taviz vermeden her gün bu mükemmel gazeteyi sizlerle buluşturuyoruz.

Gerisini Ahmet Hakan düşünsün.

KATKIDA BULUNANLAR: Yazarın kendisi.