ESTETİK GÜLÜŞ TASARIMI NEDİR?

Dr.Gözde AYSEL 26 Haz 2022

Dr.Gözde AYSEL
Son yıllarda estetik gülüş tasarımı, diş sağlığı ve diş estetiği anlamında öne çıkmaktadır.

Son yıllarda estetik gülüş tasarımı, diş sağlığı ve diş estetiği anlamında öne çıkmaktadır. Estetik gülüş tasarımının kişiye özgü olması oldukça önemli bir noktadır. Estetik diş hekimliği, günümüzde birçok diş hekimliği branşının multidisipliner şekilde çalışarak farklı yöntemler ve materyaller ile kişiye özel bir gülüş dizayn etmesidir.

Gülüş tasarımında tek başına dişler değil aynı zamanda diş etlerinin estetiği de önem kazanır. Öncelikli olarak hastanın cerrahi ve ortodontik tedavilere ihtiyacı yoksa, diş eti sağlığı geri kazandırılarak diş etlerinin seviyeleri düzenlenir. Dişlerin renk, pozisyon, boyut ve şekil değişiklikleri; beyazlatma işlemleri, estetik dolgular ve gerekli ise protetik uygulamalar ile yeniden düzenlenir. Eksik dişler, mümkünse implant uygulamaları veya köprü tedavileri ile giderilir. Gülüş tasarımında, dişler ve diş etleri kadar dudakların simetrisi, dolgunluğu ve gülüş hattına göre duruşu da önem taşır. Gülüş tasarımı, gerekli ise dudaklara küçük müdahaleler ile tamamlanabilir.

Estetik gülüş tasarımında neler yapılmaktadır?

Estetik gülüş tasarımında;

-Ortodonti ile diş dizisindeki bozukluklar giderilebilir.
-Kırık dişler ya da dişler arasındaki boşluklar estetik dolgu ile kapatılabilir (dişler kesilmeden).
-Diş etindeki problemler ve seviye düzensizlikleri ortadan kaldırılabilir.
-Dişlerle dudak/yanak arasındaki uyum sağlanır.
-Kırık ya da çapraşık dişler laminate veneer, seramik veneer ya da zirkonyum veneerler ile tedavi edilebilir. 
-Rengi bozuk olan dişlere beyazlatma yapılabilir.
-Eksik dişlerin yerlerine implantlar ya da köprü protezleri yapılarak eksiksiz bir diş dizisi elde edilir.
-Son olarak da gerekli ise botoks ve dermal dolgu işlemleri uygulanabilir.

Estetik, sağlık ve fonksiyonalite

Estetik gülüş tasarımında amaç doğal bir estetik görünümü sağlamak aynı zamanda da sağlıklı ve fonksiyonel bir diş dizisi elde etmektir. Yani tek başına estetik görünüş her zaman fonksiyonun iyi olması anlamına gelmemektedir. Mesele bu iki faktörü çakıştırarak sonucu mükemmel hale getirmektir.

Estetik bir gülüş öncelikle sağlıklı bir ağızla sağlanır. Sağlıklı dişler düzgün bir sıra halinde sıralanmalı buna bağlı olarak da diş etleri de birbiriyle uyumlu olmalıdır.

Dişler dudaklara yeteri kadar destek olmalı ve profil bu sayede oldukça iyi olmalıdır. Diş aralarında boşluklar bulunmamalı ya da var olan boşluklar birbiriyle uyumlu hale getirilmelidir.
Renk bozuklukları giderilmeli ve kişi daha beyaz gülebilmelidir. Eksik dişler implant ya da köprü tedavisi ile giderilmeli ve diş dizisinin devamlılığı sağlanmalıdır. Kısacası dişler, diş etleri ve dudaklar bir ahenk içerisinde olmalıdır.

Estetik gülüş tasarımı, hastaların kendi talepleri doğrultusunda da sağlık açısından bir problem oluşturmaksızın yapılabilir. Bu noktada amaç kişinin kendisi için var olan estetik bir probleminin, onun için yarattığı sosyal fobisinin önüne geçmektir.

Estetik gülüş tasarımında kişi artık daha rahat gülebilmekte ve bu sayede özgüvenini tazelemiş olmaktadır. Gülüş tasarımı yapılan hastaların hemen hemen hepsinde diş dizisindeki bozukluklara bağlı olarak sağlık problemleri de bulunmaktadır. Bu sayede hem estetik bir görünüm sağlanmakta hem de sağlığa kavuşulmaktadır.