Vakıf Katılım web

EVDEKİ HİSAPP ÇARŞIYA UYAR!

Mehmet Arif DEMİR
Tüm Yazıları
Dozer Cemil Abimizin şansına adının verildiği sezonda olmayan kalmadı neredeyse, bir göktaşı kaldı dünyaya düşmeyen!

Kovid 19 virüsünün olumsuz etkilerini tüm dünyada olduğu gibi Ülkemizde de ağır bir şekilde yaşadığımız şu günlerde alınan tedbirlerle neredeyse kısmi bir sokağa çıkma yasağı ile karşı karşıyayız.

Hal böyle olunca elbette spordan ve özellikle futboldan bahsetmek de anlamsız kalıyor. Sosyal mesafe tanımına uygun olarak üç kişinin bile belli durumlarda yan yana durmasına izin verilmemesi gündemdeyken ne futbolu Allahaşkına!

Dozer Cemil Abimizin şansına adının verildiği sezonda olmayan kalmadı neredeyse, bir göktaşı kaldı dünyaya düşmeyen! Bununla birlikte, Futbol Federasyonumuz ve hatta UEFA bile hâlâ ligleri tamamlatmanın derdinde, yok Haziranmış, yok haftada üç maçmış falan diye yalpalayıp durmaktalar. Anlamak istemedikleri gerçeği bir kez daha söylemekte fayda var: Bu iş bitti, Game Over yani.

Gelelim yazımızın başlığındaki evdeki HisApp’a. HİS, Herkes İçin Spor Federasyonu’nun kısaltması, App ise İngilizce’den akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla hayatımıza giren application/uygulama anlamında bir kısaltma. Spor Bakanlığına bağlı bir federasyon olan Herkes İçin Spor Federasyonu, bir mobil/cep telefonu uygulaması hazırlayarak bunu ücretsiz olarak tüm mobil/akıllı cihazlara indirilebilmesi imkânı sunuyor hepimize.

“Herkes için spor, her yerde spor” ana fikri ile egzersiz ve sağlıklı yaşam aplikasyonu HisApp uygulaması Android ve IOS tabanlı bütün mobil cihazlara indirilebiliyor. Hem Apple Store’dan hem de Google Play’dan edinilebiliyor. Basit bir kayıt prosedürü ile HisApp’lı olabiliyoruz, böylece umalım da evdeki HisApp, çarşıya da uysun.

Uygulamanın içinde; sabah egzersizleri, yoga, evde spor, iş’te spor, bedensel engelliler için spor, görme engelliler için spor, işitme engelliler için spor ve trend egzersizler bölümleri var. Adım adım sizi forma sokmak ve zinde tutmak için öneriler ve idmanlar görsel/işitsel olarak sunuluyor.

#Evde hayat var ve #hayat eve sığar hashtaglarıyla eve kapandıktan sonra formumuzu korumak ve mevcut kilolarımıza kilo eklememek için hepimizin yapabileceği temel bazı hareketleri ve bazı idman setlerini bu uygulama vasıtasıyla öğrenebiliyoruz. Adımlarımızı sayıyor, yaptığımız egzersizleri takip edip bize hareket puanları veriyor bu aplikasyon. Çok şirin ve kullanıcı dostu bir ara yüzü var ve hakikaten bir kamu kurumundan beklenilmeyecek kadar sıcak bir uygulama. Darısı diğer federasyon ve tüm kamu kurumlarımızın başına.

Sabahın ilk saatlerinden gece yatana kadar yapılacak onlarca şey var aslında ama biz onları belli bir disiplin altında ve kolayca uygulanabilecek şekilde ilk kez görebiliyoruz. Profesyonel sporcular ve konunun meraklıları için ünlü spor malzemeleri üreticisi Nike’ın da NTC (Nike Training Club) adıyla böyle bir aplikasyonu var ama bizim HisApp ondan daha iyi; çünkü yerli ve milli.

Hepimize bu sıkıntılı günleri hem bedenen hem de ruhen sağlıklı kalarak atlatabileceğimiz çeşitli meşgaleler lazım, işte Herkes İçin Spor Federasyonumuz bunun bedenimiz ile ilgili kısmında bize oldukça yardımcı oluyor, ruh sağlığımızla ilgili kısmı için de çeşitli öğretilere ait bazı meditasyon/hazırlık/rehabilitasyon kalıpları var. Kitap okumak, müzik dinlemek ve hatta müzikle meşgul olmak, ailemizle daha fazla zaman geçirmek, evdeki ufak-tefek tamiratlara girişmek, işlerin yoğunluğundan ihmal ettiğimiz ahbab-u yârân ile irtibatta kalmak bunların ilk akla gelenleri.

“Şu vartayı da atlatırsak tutmayın bizi !” diyerek hepimize sağlıklı günler…