EYLÜL AYI NELERE GEBE?

Ahmet ÇELİK 07 Eyl 2020

Ahmet ÇELİK
Tüm Yazıları
61 bin aracın satıldığı ağustos ayı 30 Ağustos'taki ÖTV düzenleme şokundan hiç etkilenmedi. Ama Eylül ayı bu iptallerle hayli etkileneceğe benziyor. Tabi yine de otomotiv tüketicisinin nasıl tepki vereceğini kestirmek zor!

Ağustos ayının son günü ÖTV düzenlemesi adı altında yapılan zam sektörde de tüketicide de tam bir şok etkisi yarattı. 30 Ağustos’ta yapılan zam bayilerin ve tüketicilerin Eylül planlarını da altüst etti. Kaporası verilmiş, eylül ayında alınmasını konusunda el sıkışılmış, siparişi edilmiş yüzlerce otomobile bir gecede önemli zam gelince ortalık toz duman oldu. Bayiler zam yapmak zorunda kaldılar, tüketicilerin zam karşısında ödeme planları inanılmaz değişti. Bu önemli otomotiv haberini geçen hafta içinde Dünya Gazetesi otomotiv editörü Aysel Yücel yaptı. “Vergi artışı otomobilde sipariş iptalleri getirdi” başlıklı haber konuyla ilgili olarak sektörün önemli paydaşlarından alınan görüşlerle beslendiği için bence büyük önem taşıyordu. Yani “masabaşı haberciliği” değildi. Yücel çok görüş almıştı ama ben içinden önemsediklerimi bu köşeye taşımak istedim.

“İTO Motorlu Taşıt Satış ve Servisi Meslek Komite üyesi olan Gülan Otomotiv yöneticisi Ziya Alp Gülan, “Yeni düzenleme ile özellikle haftanın ilk gününde zor bir gün geçirdik. Her firma farklı uygulamalarla satış yaptı. Ön anlaşması yapılmış bazı araçlarda yeni düzenleme sonrası 30-35 bin zam oldu. Bu farkı ödemek istemeyen tüketiciler siparişi iptal etti. Kaporasını geri alanlar oldu. Bazı firmalar zararına da olsa satışı tamamladı” dedi. Alp Gülan, yeni düzenleme sonrası tüketici tarafında düşük segmente kayma olmasının beklendiğini, özellikle bazı yerli otomobillerin satışlarda öne çıkacağını söyledi. Ancak Gülan’a göre, ucuz krediye ulaşımın zorlaşması, kur artışı ve yeni ÖTV düzenlemesinin etkisiyle satışlarda frene basılabilir. Normalleşme sonrası artan taleple yılsonu için 750 bin adetlerin konuşulduğu pazarda pandemi döneminde olduğu gibi yeniden 600-650 bin adetler konuşulmaya başladı.

Peugeot Türkiye Genel Müdürü İbrahim Anaç, ÖTV artışlarının piyasada olumsuz etki yarattığını şu sözlerle aktardı: “Özellikle çok satan segment olan B SUV, C SUV ve D sedan fiyat artışından çok etkilenecek. Segmentler arası geçişler olacak. Ancak yine de piyasa bir şekilde dengesini bulacak. Salgın devam ettiği sürece talep canlı olacak, çünkü pandemi sonrası araç sahibi olma isteği çok daha fazla arttı. Ayrıca otomobilin yatırım aracı cazibesi de arttı.” MÜSİAD Ulaşım Araçları Endüstrisi Komitesi Başkanı İlhan Bilgili, hükümet yetkililerinden aldıkları bilgilere göre ÖTV artışı konusunda bakanlık tarafından bir geri adım atılmasının söz konusu olmadığını açıkladı. Bilgili, "Burada markalara büyük görev düşüyor. Herkes elini taşın altına koymalı. Her şeyi devletten beklememek gerekiyor. Kur artışından çok daha fazla zam yapan markalar oldu. Pazarın daralmaması için otomotivcilerin fiyatları aşağı çekmesi gerekecek” dedi.”

Evet bu üç görüş konunun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Ama bu aşamada ilk 8 ayda büyük karlar açıklayan markaların da bu fiyat artışına destek olacak çözümler bulması gerekiyor. 61 bin aracın satıldığı ağustos ayı 30 Ağustos’taki ÖTV düzenleme şokundan hiç etkilenmedi. Ama Eylül ayı bu iptallerle hayli etkileneceğe benziyor. Tabi yine de otomotiv tüketicisinin nasıl tepki vereceğini kestirmek zor! 2.EL araca sıfırından daha çok para verip alan bir tüketici profili var karşımızda… Kim bilir belki de eylül ayı bu iptal haberlerine rağmen rekora imza atabilir?

Gazete sitelerindeki otomobil haberleri…

Bir süredir dikkatimi çekiyor. Çok büyük trafik aldığı bilinen günlük gazetelerin web sitelerini inceliyorum. Tabi bakış açım öncelikle otomotiv haberleri… Her haber kategorisine ayrı bir bölüm açan gazete web sayfası yetkilileri “otomotiv”e gelince üvey evlat muamelesi yapıyor. Otomobil haberleri ya ekonomi çatısı altında toplanmış ya da “diğer” adını verdikleri kategorilerin içine sıkıştırılmış. Günlük milyonlarca ziyaretçisiyle ve milyonlarca sayfa

görüntülenmesiyle övünen, gözü otomotiv sektöründen gelecek olan bannerlarla dönmüş olan bu büyük sitelerdeki otomotiv haberleri “Diğer” kategorisine uygun görülmüş. Sitenin ilk sayfasına girdikten sonra otomotiv haberlerine ulaşmanız pek kolay olmuyor. Sektördeki yöneticiler bunun farkında değiller… Çünkü hayata sadece “haber yansımaları raporlarıyla” bakıyorlar. Bilindik gazetelerin internet sitelerine banner vermeyi “biz dijitale yatırım yapıyoruz” diye açıklayan ufku geniş marka yöneticileri olduğu sürece de bu böyle gidecek… Ne diyeyim; böyle başa böyle tarak…