FARKLI BİR DENEYİM GÖKBİLİM MERKEZİ

Neşe BERBER 30 Tem 2018

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
Geçtiğimiz hafta özel bir haber için Ankara'daydım.

Malum Yahya Kemal'in ‘Ankara'nın en çok nesini seviyorsunuz?’ sorusuna cevaben "İstanbul'a dönüşünü" demesinden uzun yıllar sonra ben de, her başkente gidişimde Ankara’nın en çok dönüşü sevilir diyerek her yola çıkışımda, Ankara’dan güzel işler ile döndüğüm için, aynı heyecanı yaşarım.

Haberin, siyasetin kalbi başkentte mutlaka yerel yöneticileri ziyaret ediyorum. Başkanlar İstanbul’u, ben Ankara’yı soruyorum.

Daha önce üç kez gidiş yolunda hep havalimanında yakaladığım bundan dolayı da aramızda esprisini yaptığımız ve bir türlü buluşamadığımız Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül ile çarşamba sabah nihayet belediye binasında buluştuk.

Başkan ile hem kahvemizi yudumladık, hem de Mamak’ın 9 yıllık gelişimi ve dönüşümünü konuştuk. Detayları elbette –röportajımızda- daha sonra paylaşacağım.

Ancak röportaja bırakamayacağım Mamak Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl Nisan Ayı’nda hizmete açtığı Ali Kuşçu Gökbilim Merkezi’nin nasıl bir yoğun ilgi ile karşılandığını anlatan Başkan Akgül’ün heyecanını paylaşmadan olmaz. İlk tepkim “Nasıl yani Mamak’ta bir gökbilim merkezi mi var? oldu. Şaşkınlığımı gizleyemedim. Hem Başkentlilerin hem de Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçi akınına uğrayan bir merkezmiş. Bir yılda 55 bin misafiri ağırlamışlar. Gökbiliminin yeni adresi  gelen ziyaretçiler, 2 saat içinde hem eğleniyor, hem öğreniyorlar. Eğlenceyi ve bilgiyi aynı anda sunarken, evreni merak eden herkesin soruları da yanıt buluyor. Mamak’taki bu merkez 3 yaşından 100 yaşına kadar bilim meraklılarının uğrak yeri olmuş bile…

Uzay  küresel perdede izleniyor

Uzayla ilgili merak edilen her konunun cevabını içinde barındıran merkeze gelen ziyaretçiler, uzman astronomlar tarafından gezdiriliyor. Gelen ziyaretçilere robotik kodlamadan astronotların uzaydaki yaşamlarına, gezegenlerin oluşum süreçlerinden eski uygarlıkların bilimsel çalışmalarına kadar birçok konuda bilgi veriliyor. Ali Kuşçu Gökbilim Merkezi Planetaryumun katında ise dev teleskoplardan alınmış görüntüler ve uzayla ilgili filmler küresel bir perdede izleniyor. Ayrıca planetaryum da NASA’nın canlı bağlandığı bütün teleskoplarla irtibat kurulabiliyor.

Eğlenerek öğreniyorlar

Ziyaretçiler bilgiyle donatılırken bir yandan da merkezde bulunan simülatörler ve sanal gerçeklik uygulamaları ile eğleniyorlar. Başta havacılık olmak üzere, fizik, matematik, arkeoloji, biyoloji, kimya, mühendislik branşlarında bilimsel etkinliklerinde yapıldığı merkezde çocuklara özel kodlama robotik, mekanik ve elektronik eğitimler veriliyor.

Ne yalan söyleyeyim Mamak’ta böyle bir projenin hayata geçirilmiş olması beni heyecanlandırdı… Mamak’ta buyurun gökbilim merkezini görmeye deneyimlemeye derim..

İstanbul’da Yaz Neşesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yaz akşamlarında İstanbulluların keyifli zaman geçirmeleri için şehrin 49 noktasında ‘İstanbul’da Yaz Neşesi’ adıyla bir dizi etkinlik gerçekleştiriyor.

Nüfusun yoğun olduğu cadde, sokak, park ve meydanlarda sevilen sanatçılar tarafından verilen sokak konserlerinde eğlenen İstanbullular, böylece yaz aylarında azalan sanatsal aktivitelerle şehrin en merkezi noktalarında buluşuyor.

Londra’da London Eye’da bir Türk markası

Simit Sarayı; yeni mağazasını, her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği 135 metre yükseklikte, Avrupa'nın en yüksek dönme dolabı London Eye’da yeni yerini açtı. İngiltere’deki mağazalaşma planlarına 2014 yılında Oxford Street ve Piccadilly’de başlayan Simit Sarayı bu yılın başından itibaren; Leicester meydanı, Chelsea Kingsroad gibi dünyaca ünlü merkezlerde mağaza açarak İngilizlere ve İngiltere’ye Türkiye’nin önemli lezzeti simitle tanıştırdı. Londra’da açılan mağazalara bakarsak, İngilizler simit yemeyi çok sevdi