​FED ARDINDAN DOMİNO ETKİSİ

Serpin ALPARSLAN 19 Ara 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
ABD Merkez Bankası Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) çarşamba günü aldığı kararla faiz oranını 25 baz puan artırarak yüzde 1,00-1,25'den yüzde 1,25-1,50 yaptı.

ABD Merkez Bankası Fed,  Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) çarşamba günü aldığı kararla faiz oranını 25 baz puan artırarak yüzde 1,00-1,25’den yüzde 1,25-1,50 yaptı. Ayrıca  bilançosundaki aylık daraltmayı 2018 yılı ilk ayından itibaren 10 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkaracağını açıkladı.

Fed, faiz artırmanın ardından, TCMB çarşamba günü  geleneksel  tavır olarak faiz artırmaya gitti ve PPK kararlarına göre 50 baz puanlık bir artış ile faiz oranını 12,75’e yükseltti. Gecelik borç verme faizi de 9,25’de sabit kaldı. 

Ben TCMB’nin bu faiz kararını bekliyordum açıkçası. Ancak itiraf etmek gerekirse 50 baz puan beklemiyordum.

TCMB 50 baz puanlık bu kararı neden almıştı?

Türkiye  3. çeyrekte ciddi  şoklardan geçti ve bu şoklardan enflasyonunda katkısıyla faizler nasibini aldı. Her ne kadar Merkez  Bankamız hem faizlerin hem de enflasyonun düşeceğini düşünse de 2018 yılı için özellikle ilk çeyrekte olumlu ilerleyeceğini düşünmüyorum. 

Neden?

Yeni yılda  zamlar  kapıda olacak. Bu elbette bu muhtemel bir gelişme. Cari  açık her ne kadar  son 3. ve tahminime göre 4.çeyrekte gerileme olsa da zamlarında etkisiyle hem enflasyon kanadında hem işsizlik adına gerileme olacağını düşünüyorum. 

Ancak Fed'in ardından domino etkisi ilk TCMB ardından Çin Merkez Bankası faiz artırırken, İsviçre Merkez Bankası (SNB) frankın "yüksek" olarak nitelediği değerini düşürmek için negatif faiz oranlarının süreceğini açıkladı. 

Bahreyn Merkez Bankası 0,25 baz puan  artırırken, Suudi Arabistan Merkez Bankası 25 baz puan, Katar Merkez Bankası faiz oranını 25 baz puan artırdı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Merkez Bankası, faiz oranını aynı domino etkisiyle 25 baz puan artırdı.