FESTİVAL SARAYI GELİYOR

Neşe BERBER 08 Eki 2018

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
Antalya'da Altın Portakal'ın yoğunluğu arasında koşturmalı birkaç gün geçirdim. Daha önce geldiğimde Konyaaltı sahili inşaat alanı gibiydi.

Şimdi gördüğüm yemyeşil alan bisiklet yolları, kafeler denize girilecek alanları, yürüyüş alanları muhteşem olmuştu. Miami’den güzel bir şehrimiz olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Antalya havası ile doğası ile huzur veren, yaşanacak şehir. Konyaaltı sahilinde sohbet ettiğim Antalyalı kadınlar bana çok lezzetli mandalina ikram ediyorlar ve ekliyorlar, “biz burada çok mutluyuz, Antalya’da yaşamak büyük bir keyif biz burada doğduğumuz için çok şanlıyız.” Antalya aynı zamanda Türkiye’nin meyve sebzesinin karşılandığı illerin başında geliyor.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile bir araya gelip biraz sohbet ettik. Tabi ki konumuz Antalya ve Antalya Film Festivali oldu. Cam Piramit’te tören öncesi Menderes Türel ile yaptığımız sohbette festival ile ilgili korteje ilginin çok yüksek olduğunu yaklaşık bin 200 konuğu ağırladıklarını 34 bin 900 kişinin filmleri izlediğini anlattı. Antalya’yı sinema sektörünün merkezlerinden biri yapmak için yeni bir hedef koyduklarını yakın zamanda Boğaçayı film platolarını hayata geçireceklerini ve bir Festival sarayı projelerinin olduğunu öğreniyorum.

Festival esnasında Batman’da yaşanan hain terör saldırısı askerlerimizin şehit olması haberi üzerine büyük bir üzüntü yaşandı ve bütün eğlenceler iptal edildi. 

55. Uluslararası Antalya Film Festivali, Cam Piramit’te düzenlenen kapanış töreninde konuşan Türel "Yüzyıllar boyunca dil, din ve etnisite farkı bilmeden birlikte yaşadık. İnsanlık suçu terör sorunuyla karşı karşıyız, buna rağmen bütün insanlığı kucaklıyoruz. Antalya'yı milyonlarca insanı bir arada yaşatan barış şehridir" diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 55. Uluslararası Antalya Film Festivali, Sinema dünyasının ünlü isimleri, Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen kapanış töreniyle sona erdi. Kırmızı halı geçişiyle başlayan kapanış törenine Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, dünyaca ünlü oyuncular, Türk sinema ve televizyon dünyasının birbirinden ünlü yıldızları katıldı.

Gecede İbrahim Tatlıses’e Onur Ödülü verildi. Rahatsızlığı nedeniyle törene katılamayan Tatlıses gönderdiği videoda ‘Aranızda olamadığım için çok üzgünüm. Mağarada doğdum ama istediğim hikayeleri sinemada yaptım. Sizleri ve sinemayı çok seviyorum’ demesi çok alkış aldı.  

Festivalin şüphesiz en ilgi gören ismi Cem Yılmaz oldu. Cem Yılmaz ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü oyuncu Nebahat Çehre’nin elinden aldı ve Çehre’ye birlikte film yapmayı teklif etti.

İran’daki rejim baskısını 3 kuşak üzerinden anlatan 3 Faces (3 Yüz) En İyi Film Ödülü’nün sahibi oldu. İranlı yönetmen Jafar Panahi yerine ödülü filmin oyuncuları ve Panahi’nin kız kardeşi Solmaz Panahi aldı. Çünkü Panahi şu anda İran’da ev hapsinde.

Beni en çok etkileyen hikaye ise en iyi erkek oyuncu ödülünün sahibi oldu. Mültecilerin yaşadığı sorunları anlatan Kefernahum (Capernaum) filminin yönetmeni Nadine Labaki’nin Lübnan sokaklarında bulduğu ve daha sonra hayatını değiştirdiği 13 yaşındaki Zain Al Rafeea  ‘En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nün sahibi oldu. En İyi Yönetmen Ödülü ise Shoplifters (Bir Aile İşi) filmiyle Hirokazu Kore-Eda’nın oldu.

Not: Antalya’da hava bir harika, hiç dönmek istemiyorum. Muhtemelen siz bu yazıyı okurken ben istemesem de İstanbul’a dönmüş ve Kayseri’ye gitmek üzere yolda olacağım.