FRANSIZ USULÜ TÜRK PİLAVI: PSA TÜRKİYE!

Ahmet ÇELİK 28 Oca 2019

Ahmet ÇELİK
Tüm Yazıları
Bundan önceki yıllarda, yeni yılın ilk haftaları bir önceki yılı başarıyla geçiren markaların "değerlendirme" toplantısı ile geçerdi.

Bu yıl ilk ve son toplantıyı Peugeot Türkiye gerçekleştirdi. Nissan ise neredeyse gelenekselleşen değerlendirme basın toplantısını bu yıl kendi çektiği video röportaj ile dijitalleşen zamana uygun bir şekilde gerçekleştirmişti. Sayfada Peugeot Genel Müdürü İbrahim Anaç’ın geçen ve bu yıl hakkındaki açıklamalarını okuyacaksınız. Ben size toplantıdaki gözlemlerimi aktaracağım.

Peugeot’ya 2017 yılının son aylarında markanın “İlk Türk Genel Müdürü” olarak atanan İbrahim Anaç’ın elde edilen başarının etkisiyle toplantıda güven veren bir profil çizmesi dikkat çekiciydi. Anaç bizlere sunum yaparken Pazarlama Direktörü İbrahim Akın’ın da onu pür dikkat dinlemesi ve gereken yerlerdeki pozitif ve samimi müdahalesi bu başarının “ekip işi” olduğunun somut göstergesiydi. Bu ikili daha önce Nissan’da da birlikte çalışmıştı.

İlk Türk Genel Müdür ile “en zorlu yılda” bile başarı grafiğini yukarıya çeken ekibin basın toplantısında sürpriz bir de “gözlemci” vardı.

Geçen hafta bu köşede yeni yapılanmasını yazdığım PSA Türkiye’nin İletişim Direktörü Burcu Özkutan da ordaydı. Bu biz gazetecilerin de Peugeot çalışanlarının da alışkın olduğu bir şey değildi. Ben Burcu Özkutan’ı yıllar öncesinden tanıdığım için hali tavrı ve orada olması beni rahatsız etmedi. Ama onu tanımayan onlarca gazeteci tarafından “PSA yetkilileri Peugeot toplantısına gözlemci göndermiş” yorumu yapıldı. Kutan’ın ayağının tozuyla bu toplantıya katılmasına bir gerek var mıydı? PSA diğer tüm ülkelerde bu tür bir uygulama yapıyor mu bilemiyorum ama Türkiye’deki yapılanmasıyla ilginç bir çalışma modeline girdiği kesin.

PSA Türkiye CEO’su Fransız Olivier Cornuaille’nin dizayn ettiği bu yapılanmada önümüzdeki ay genel merkezi yıllardır İzmir’de olan Opel Türkiye İstanbul’a geliyor. Opel’de çalışıp tüm aile düzenini İzmir’e göre yapanlarla yollar ayrılıyor. Bu anlamda yeni yapılanmada değişen yeni genel müdürü Çağrı Öztaş ile yola devam eden Opel Türkiye’de de çalkantılı günler yaşanıyor. Citroen’in distribütörü Bayraktar Holding ile olan anlaşması bitecek olması ve Citroen de PSA Türkiye çatısı altına girecek bilgileri gün be gün kesinlik kazanıyor. Opel, Peugeot, Citroen ve DS’i çatısı altında bulunduran PSA’daki Türkiye yapılanmasının “sancılı” geçeceği kesin. PSA Türkiye pilavı daha çok su kaldıracağa benziyor. Fransız kaşığı ile yapılan Türk pilavının nasıl olacağını, biz merakla; PSA çalışanları da biraz endişeyle bekliyor olacağız…