FUTBOLUMUZUN İLK HAFTASI

Fehmi KETENCİ 19 Eyl 2020

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Futbolumuzda şimdilik tam bir sessizlik hakim.

      Futbolumuzda; maçlar başladı, durum nedir, ligler nasıl oynanacak, taraftar sahalarda olması gereken yerleri tribünlerde olacak mı? Kısacası ne olacak, nasıl olacak darken bir anda verilen kararla; 2020-2021 Süper Ligimiz devre arasına kadar tüm karşılaşmalarını seyircisiz oynanacağı uygulamasıyla geçtiğimiz hafta start verdi.

      Kafalardaki bilinmeyenleri ise, şimdilik öteledik!

      Bunlar; liglerin başlaması öncesinde TFF, kurulları, takımlarımızın durumları, liglerin başlangıcı öncesinde hala ne olacağı pek belli olmayan pandemi döneminin futbolumuzu nasıl etkileyeceği ile ilgili durumu geçtiğimiz hafta ayrıntılı bir şekilde anlatmıştık. Ayrıca; futbolumuzun en önemli çıkmazlarından olan UEFA, Finansal FairPlay kıskacı, buna paralel olarak kulüplerimizi iyice sıkıştıran Harcama Limitleri ve TFF ile aralarında yaşanan uyuşmazlığın ne aşamada olduğunu, TFF ve kulüplerimiz arasında yaşananları tüm ayrıntıları ile buraya aktarmıştım. Birçok konu varken, varolan bu sorunların, özellikle Harcama Limitleri konusunun nasıl ve ne şekilde çözümlendiği ile ilgili son gelişmeleri  bilemediğimizi belirtmiş ve yazımızın sonuç bölümünü söyle tamamlamıştık;

      “Biz Ligimize dönelim.

      Futbolumuzda şimdilik tam bir sessizlik hakim.

      TFF tarafında kayda değer tek şey; Merkez Hakem Kurulu Başkanı ve Üyelerinin istifa etmiş olmaları ve yerlerine Serdar Tatlı ve ekibinin görevlendirilmiş olmasıdır. Hayırlısı olsun. Yeni MHK neler yapar, bilemeyiz.. Bekleyelim, göreceğiz.

      2020-2021 Süper Ligmiz, 11 Ağustos 2020 Cuma akşamı Rizespor-Fenerbahçe deplasman karşılaşması ile başlayacak, 42 hafta sürecek, 16 Mayıs 2021 pazar günü sona erecek.”

      Tüm bu sorunlar nasıl sonlandırıldı, nasıl bir çözüm bulundu hala net olarak bilemiyoruz ama bilebildiğimiz kadarıyla, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un üzerinde çalıştığı bankalarla yaplacak yeni borç yapılandırılmasının daha uzun vadelere yayılacağı, yeni bir anlaşmanın sorunu kökünden çözeceği gelen bilgiler arasında. 

      Liglerin ilk haftası oynandı. Böylesine kalabalık bir karşılaşma takvimini, ligleri kesintiye uğratacak herhangi bir sorun yaşamaksızın sona erdirebiliriz. Son günlerde iyice endişe yaratır bir durum sergileyen pandemi dönemi, vaka ve vefat sayılarının iyice arttığı salgın yükselme eğilimini sürdürerek engelleyici bir görüntü sergilemez.

      Tüm bu bilinmeyenler arasında liglerimiz başladı.

      Lige sessiz sedasız başladık ama, şimdilik ötelenen birçok bilinmeyen ne sonuçlar doğurur iyice merak edilen olmaya başladı. Bilindiği gibi; ani bir kararla, Merkez Hakem Kurulu istifa etti ve yerine, soru işaretlerini ve tartışmalarını da beraberine getiren Serdar Tatlı’nın başkanlığındaki yeni kurul göreve başladı. Geçtiğimiz dönemde hakemlerimizin yaşadıklarının ve birçok karşılaşmanın hakemlerinin oyunların önüne çıktığını anımsarsak, özellikle VAR uygulamalarında yapılan hatalar, sahadaki hakemlerimizin VAR’daki hakemlerin yetki kullanımlarının gölgesinde kalmaları bu birlikteliklerde tartışılan karar uygulamaların iyice kronikleşmesi, görünen o ki, bu döneme de yansıyacak. Bunun Serdar Tatlı yönetimindeki yeni MHK yönetiminde de devam edebileceği, hakemlerin daha ilk haftada tartışılmasinda görebiliyoruz.

      Sahadaki hakemlerimiz yetkilerini VAR hakemlerine bırakmış, VAR’daki hakemlerimiz ise yetki karmaşasında kafa karıştıran bir ortamı sürdürmekteler. Hakemlerimiz artık nasıl olsa VAR hakemleri var deyip fazlaca risk almadan karşılaşmaları yönetir oldular. VAR ne zaman müdahala edecek, hakem ne zaman VAR’a gidecek konusu futbolseverler arasında iyice tartışılır olmaya devam ediyor.

      Bu hafta oynanan karşılaşmaların birçoğunda bu kafa karıştıran ilişki tartışılır olmaya devam etti. Sahadaki hakemlerimizin daha cesur olmaları gerekiyor. Yapmaları gerekenler var olan yazılı kuralları uygulamaları gerekiyor. Tereddütlere mahkum olmayıp gerektiği zamanda VAR’dan yardım almaları tamam da, ama bunun adı mutlaka yardım olmalı

      Hakemlerimiz bilmelidir ki, karşılaşma sorumluluğu ve karar yetkisi orta hakemin yönetiminde, sahadaki hakem kadrosunundur. Daha cesur olun. Kuralları uygulamak sizin elinizdedir. Bu yetkiyi kimsenin kullanmasına izin vermeyin.