GABAR'DA CUDİ'DE RAKET SESLERİ

Neşe BERBER 22 May 2022

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
Cudi Dağı'nın binlerce yıllık tarihi, Hz. Nuh'un gemisini misafir eden, bu vesileyle birçok medeniyeti barındıran bir şehirdeyiz.

Cudi Dağı'nın binlerce yıllık tarihi, Hz. Nuh'un gemisini misafir eden, bu vesileyle birçok medeniyeti barındıran bir şehirdeyiz. Yakın bir tarihte Şırnak "Hendek Olayları’nın yaşandığı illerden biriydi. Şırnak halkı o günleri hala unutmamış. Yaşadıkları acı mıh gibi akıllarında. Devlet gücünü gösterdi yumruğunu balyoz gibi indirdi terör örgütünün başına ve şimdi Cudi Dağı'nın eteklerine bahar gelmiş yeniden yeşermiş dağlarında tenis oynanmaya başlamış.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile birlikte gittiğimiz Şırnak’ta izlediğimiz "Cudi Cup"a dünyanın dört bir yanından sporcular gelmiş. Daha önceleri terör ile anılan Şırnak, uluslararası turnuvalara şimdi ev sahipliği yapıyor. Geçen yıl başlatılıp, bu yıl uluslararası statü almış ‘Cudi Cup’. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu tüm branşlarda olduğu gibi teniste altyapıyı büyüttüklerini, daha da büyüteceklerini ve halkın tenise olan ilgisinden çok mutlu. “Cudi'de raket sesleri yükseliyor.“ diyor.

Şırnak Üniversitesi'nin kortları, ülke ve dünya sporcularına açılmış. Bu arada şehirde kültür turları da başlamış. Şırnak’ın gençleri "Birgün şehrimizde uluslararası  tenis turnuvası yapılacağı aklımıza gelmezdi” diyor. Gençler spor liselerine gidiyor. Şırnak Üniversitesi BESYO öğrencilerin en çok tercih ettiği bölümler arasında.

Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş Bakanlığın sporun tabana yayılması talimatından sonra federasyon olarak stratejiler belirlediklerini ve Turnuvada 8 Şırnaklı kız çocuğununda olduğunu söyledi.

Vali Ali Hamza Pehlivan ”Teröre karşı yürütülen mücadeleyle, sağlanan güven ve huzur ortamının her aşamasında kahraman güvenlik güçlerinin izi var. Son yıllarda verilen bu mücadelenin sonunda tesis edilen huzurla böyle organizasyonlara ev sahipliği yapıyoruz. İçişleri Bakanı'nın destekleriyle Cudi'de güvenlik konsepti kapsamında 1,5 yıl içerisinde 70 kilometre yol, 25 güvenlik kulesi ve modüler üs bölgesi yaptıklarını dile getiren Pehlivan, Bu dağlardan iyi hikayeler duyacağız.” dedi.

Bu arada Şırnak’ta birkaç gençle konuştum. Onlar da sanki benim konuşmamı bekliyormuş. Şırnak spor lisesi öğrencileri olduğunu öğrendim. Çoğu yurtta kalıyor. Bölümlerini çok seviyorlar. Fakat spor lisesinde bazı sorunlardan bahsettiler. Hatta kaldıkları yurtta da sorunlar varmış. Madem bu liseleri açıyoruz. Madem bu yurtları yapıyoruz. Denetleyelim soralım gençlere bir sorununuz var mı diye. Zira kimsenin onları dinlemediğini anlatıyorlar. Okulda bazı öğretmenlerinin olmadığını söylüyorlar. Yurtta güvenlik olmadığını söylüyorlar. Her gün spor yapıp terleyen gençlerin geldiklerinde duş alamadıklarını söylüyorlar. Haftada iki kez sıcak su veriliyormuş. Buz gibi suyla nasıl duş alacaklar. Spor yapmak gençleri tüm kötülüklerden koruyacak bir branş. Çocukların mutlu olması için biraz daha empati yapmalıyız.Okulda yurtta yaşadıkları sorunlarını anlatabilecekleri bir muhatapları olmalı. Ben onlara söz verdim. Sorunlarınızı ilgili yerlere söyleyeceğim diye. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer bu konularda da hassas olduğunu bildiğim bir bakan inanıyorum ki Şırnak lisesi öğrencilerini dinleyecek. Belki de okullara yılda birkaç kez öğrencileri dinleyecek birileri oralara gitmeli sormalı nasılsınız, hayat nasıl, mutlu musunuz diye. Malum gençlerin spor yapmalarının her türlü önünü açmalıyız. Evet sahalar yapılması harika ama içerde neler oluyor onları da bilmeliyiz.

Bu gençler Türkiye’nin geleceği. Ruhsal ve bedenen sağlıklı gençler için eğitimin içinde spor şart.

Ne güzel ki Gabar ve Cudi Dağı sporla ayağa kalkmış. Şimdi bu dağlarda tek ses duyuluyor. Tenis kortlarından yükselen raket sesi gençlerin sesi ve biz o gençlerin mutlu olması için her türlü destek vermeliyiz.  Gençlere değer. Şırnak’a değer. Cizre’ye değer. Cudi’ye Gabar’a değer.