GELENEKLER FARKLI, UMUTLAR AYNI

Yonca ORTAN 31 Ara 2018

Yonca ORTAN
2018 yılını geride bırakırken, yeni bir yıl, yeni umutlar ve yeni hayalleri karşılamanın, yeni yıl ağacı süslemek, sevdiklerimizi hediyelerle mutlu etmek ve her şeyden önemlisi onlarla bir arada olmaktan başka ne tür geleneklerle karşılanabileceğini hayal edebiliyor musunuz?

 Eğer aklınıza pek bir şey gelmiyorsa, yeni yılın bazı ülkelerde oldukça ilginç ritüeller uygulanarak karşılandığını ve elbette bu ritüellerin bazı inançlara dayandığını sizlere belirtelim. Çünkü gerçekten aklınıza gelmeyecek pek çok farklı yeni yıl geleneği var ve bunlar yeni yılda yapmayı düşündüğünüzden oldukça farklı.

Peki 2019’a farklı bir kültürün bu ilginç yeni yıl geleneklerini deneyimleyerek girmeye ne dersiniz? Dilerseniz, 12 ülkeden o ilginç geleneklere bir göz atalım: İşte birbirinden ilginç yılbaşı gelenekleri olan 12 ülke…

1- Beyaz Rusya (Belarus)

Doğu Avrupa ülkelerinden biri olan Beyaz Rusya, bir diğer adıyla Belarus, yüzde 40’ı ormanlardan oluşan, göz alıcı doğası ve tarihi zenginlikleriyle dikkati çekiyor. Dikkati çeken bir diğer yanı da kuşkusuz ki farklı kültürü. 2019’a girerken de muhtemelen yapacakları bu enteresan gelenek aslında bir horozun seçiminden ibaret diyebiliriz. Nasıl mı?

Belarus’ta yılbaşı gecesinde bekar kızlar bir çember oluşturuyor ve önlerine birer mısır bırakılıyor. Bu dairenin içine de bir horoz salıyorlar. Geleneğe göre horoz kimin önündeki mısırdan ilk yerse, o kızın diğer kızlardan daha önce evleneceğine inanılıyor.

2- Şili

2019’da iş hayatınızda daha da başarılı mı olmak istiyorsunuz? Belki o istediğiniz projenizin tam da istediğiniz gibi gitmesini istiyorsunuzdur. Ya da o terfi artık 2019’da sizin olmalı diye düşünüyor olabilirsiniz. Kim bilir 2019 belki de o hak ettiğiniz zammı getirebilir mi?

Yeni yıla Şili’de girerseniz tüm bunlar mümkün olabilir. Şili’deki yılbaşı geleneğine göre eğer gece yarısında bir kaşık mercimek yerseniz, yeni yılda iş hayatında başarıdan başarıya koşabilirsiniz. Üstelik Şili’de 2019’a yaz mevsiminde girebilme fırsatınız da bulunuyor. Güney Yarımküre’de yer alan Şili, yeni yıla yaz mevsiminde giren ülkelerden biri olarak dikkati çekiyor.

3- Danimarka

Her yeni yıla girerken, kötü şans bizden uzak olsun isteriz. Ya da başka bir deyişle yeni yılda iyi şansı olsun kim istemez ki?  2019’da şansınızın yaver gitmesini istiyorsanız, yılbaşında Danimarka’ya gitmek isteyebilirsiniz. Danimarka’daki ilginç yılbaşı geleneğine göre halk, evlerindeki eski tabakları evlerinin kapısının önünde kırarlar. Bunun yeni yıldaki kötü şansı kovacağına inanırlar.

Kuzeyin cazibe merkezi İskandinav Yarımadası’nda bulunan Danimarka’ya kötü şansınızı kovmak için gitmek iyi bir fırsat olacaktır.

4- Güney Afrika Cumhuriyeti

Yeni yıl geleneklerinde şans faktörü birçok kültürde oldukça önem taşıyor. Tabii herkesin gönlü her yılbaşında olduğu gibi 2019’un da şans dolu geçmesinden yana.

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde de kötü şansı kovmak için farklı bir yılbaşı geleneği uygulanıyor. Yerel halk yılbaşı gecesinde eskimiş eşyalarını evlerinin penceresinden dışarıya atarlar. Bunun kötü şansı kovacağına inanırlar. Ve yeni yıla da yeni eşyalarla girerek, şanslı bir yıl geçireceklerini düşünürler.

5- Japonya

Dünyanın tarih, kültür ve turizmde en ilgi çekici destinasyonlarından bazılarına ev sahipliği yapan Japonya’da, yerel halkın inanç sistemi içerisinde ruhlar son derece geniş yer kapsıyor. Ruhları onurlandırmak ve kötü ruhlardan arınmak gibi ritüellerin gerçekleştirilebilmesi için de ülkede birçok tapınak bulunuyor.

Japonya’daki yılbaşı geleneği de aslında tamamen yeni yıl öncesinde kötü ruhları kovmak üzerine. Japonlar yılbaşı gecesi evlerinin kapsının önüne bir ip asarlar. Aynı zamanda yeni yıla da kahkahalarla girerler. Bunların yeni yılda kötü ruhları onlardan uzak tutacağına inanırlar.

6- Hollanda

Hollandalıların da tıpkı Japonlara benzer bir gelenekleri var. Japonya’da olduğu gibi yılbaşında kötü ruhları kovmak Hollanda’da da oldukça önemli. Yılbaşı gecesinde sokak ortasında çam ağacı yakarak kötü ruhları kovduklarına inanıyorlar. Tabii yanan çam ağacı etrafında da çeşitli eğlenceler yapıyorlar.

7- Avustralya

Avustralya’da da 2019’a farklı bir şekilde girebilirsiniz. Bildiğiniz üzere Avustralya da Güney Yarımküre’de bulunan ülkelerden birisi. Dolayısıyla, yeni yılı yaz mevsiminde karşılama fırsatı bulabilirsiniz. Tabii yaz mevsiminde yeni yıla girdikleri için de Avustralyalıların gelenekleri de buna paralel olmuş. Burada yaşayan halkın yeni yıla girerken denize girmek gibi bir gelenekleri olduğu biliniyor. Bu şekilde gelecek yeni yılın çok daha güzel geçeceğine inanıyorlar. Yılbaşı gecesi sahillerde Noel Baba kıyafetli birçok kişi görme fırsatınız olabilir. Tabii bu nedenle de farklı sahil eğlenceleri de düzenlenebiliyor.

8- Yeni Zelanda

Yeni Zelanda’yı duyduğunuzda sizin de aklınıza “Bunun eskisi nerede ki?” sorusu geliyor mu? Yeni Zelanda’nın ismi Hollanda’da yer alan Zeeland diye bilinen bir bölgeden geliyor. Hollanda’dan çok uzaklardaki bu yeni adalar keşfedildiğinde bölgeye bu ad verilmiş ve günümüze kadar Yeni Zelanda olarak gelmiş. Yeni Zelanda’da 2019’a girmeye karar verirseniz, kendinizi gece yarısı sokaklarda tencere tava çalıp bağırırken bulabilirsiniz. Bu eğlenceli yılbaşı geleneği de “yeni yıla nasıl girerseniz öyle gider” mantığına dayanıyor aslında. Sokaklarda eğlenerek yılbaşına girerlerse yeni yılın da bol eğlenceli geçeceğine inanıyorlar.

9- Kolombiya

Siz de seyahat tutkunu musunuz? 2019’da bol bol farklı diyarları gezmek ve farklı kültürleri tanımak ister misiniz? O zaman yılbaşında Kolombiya’ya gitmelisiniz. Kolombiya’daki ilginç yılbaşı geleneğine göre yeni yıla girmeden önceki gece Kolombiya sokaklarında boş valizle koşarsanız, 2019’unuz seyahat dolu geçiyor! Seyahat tutkunları için harika bir gelenek değil mi? Ayrıca Kolombiya kahvelerinin dünyaca meşhur olduğunu da hatırlatalım.

10- Rusya

Votkasıyla ünlü Rusya’nın yılbaşı geleneğinde de elbette biraz alkol var. Açıkçası bunun votka olmasını beklerdik ama yılbaşı geleneklerinde şarap bulunuyor. Eğer 2019’dan önemli bir dileğiniz varsa Rus gelenekleri size yardımcı olabilir. Bir Rus yılbaşı geleneğine göre yılbaşı gecesinde dileğinizi bir kağıda yazıyorsunuz. Sonra o kağıdı bir kadeh şarabın üstünde yakıyorsunuz. Tabii külleri şarap kadehine dökülüyor. Ve o şarabı afiyetle içiyorsunuz. Geleneğe göre bunu yaptığınızda yeni yılda dileğiniz gerçekleşiyor.

11- Arjantin

Arjantin’de yeni yıla nasıl girilir biliyor musunuz? Aslında bizim de oldukça aşina olduğumuz bir gelenekleri var. Hani bir dükkana, eve, bir binaya girerken, “sağ ayakla gir ki bereketli olsun” denir ya Arjantin’de de bu mantıkta bir yılbaşı geleneği uygulanıyor. 2019’a Arjantin’de girerseniz muhtemelen etrafınızda birçok Arjantinlinin yeni yıla girerken sağ ayaklarını kaldırıp ileri doğru uzattıklarını görürsünüz. İnançlarına göre böyle yaptıklarında yeni yıla sağ ayaklarıyla girdiklerinden yeni yılları güzel geçecektir.

12- Çin

Dünyanın en fazla nüfusuna sahip ülkesi Çin’deki yılbaşı gelenekleri de oldukça ilginç. Farklı bölgelerinde farklı gelenekler olsa da Çin’in en yaygın iki geleneğinden bahsedelim. Bir geleneklerine göre Çinliler yeni yıla girmeden önce evlerini iyice temizliyorlar. Hatta aralarında evlerini yeniden boyayanlar dahi var. Bunun geride kalan yıldaki tüm kötü şansları götürdüğüne inanılıyor. Diğer bir inanca göre ise şans ve bereket getirsin diye evlerine çeşitli çiçekler alıyorlar ve çocuklara kırmızı zarfların içinde harçlık dağıtıyorlar.

Yılbaşı gelenekleri, kültürden kültüre değişiyor olsa da inançlar, renkler ve gelenekler farklı ama amaç aynı: Yeni yılın mutluluk ve şans getirmesi.

Hepimiz yeni yıla yeni umutlar, beklentiler, hayaller, kararlar ve hedeflerle giriyoruz. Bunların gerçekleşmesi beklentisiyle tuhaf şeylere inanabiliyoruz ya da inanmak istiyoruz. En ilginç yılbaşı gelenekleri de bu inançlar doğrultusunda şekilleniyor.

Hepinize muhteşem güzelliklerle geçecek bir yeni yıl diliyorum.