Vakıf Katılım web

'GİTAR TUTKUSU BABAMDAN GELİYOR'

Sema SEZEN 31 May 2023

Sema SEZEN
Tüm Yazıları
Paco de Lucía, Vicente Amigo, Paco Peña gibi gitaristlerinde daha once aldığı Ulusal Gitar Ödülünü 2010'da kucaklayan, günümüzün iyi gitaristlerinden biri olan Antonio Rey, 2 Haziran'da Türkiye'de ilk kez CSO Ada Ankara'da müzikseverlerle buluşacak.

Gerardo Núñez tarafından keşfedilen Antonio Rey, ilk albümü ‘A través de ti’'nin ardından, EMI Music için yaptığı Colores del Fuego (2011) albümü ile sadece bir müzisyen değil özgün, farklı, ilham verici ve şaşırtıcı bir virtüöz olduğunu gösterdi. 

Estrella Morente, Tommy Emmanuel, Vicente Amigo, Nishat Kahn, Manuela Carrasco, Farruquito veya Rafael Amargo gibi sanatçılarla işbirliği yapan Antonio Rey, New York City Centre, Montreal Uluslararası Caz Festivali, Madrid Caz Festivali, Monterrey Flamenko Festivali, Moskova Gösteri Sanatları Merkezi, Nimes Flamenko Festivali, Barselona Caz Festivali, Mont de Marsan Flamenko Festivali, Jerez Flamenko Festivali ve Sevilla Flamenko Bienali gibi festivallerde ve mekanlarda sahne aldı ve birçok kez Paco de Lucía ile aynı sahneyi paylaştı.

Antonio Rey 2020’de Flamenco Sin Fronteras albümünü yayınladı. 

-Müzisyen bir aileden mi geliyorsunuz? Gitar ile ilişkiniz çocukluğunuza mı dayanıyor? 

Ailemin hepsi sanatçı ve birer flamenko profesyoneli diyebilirim bu yüzden çocukluğumdan beri müzikle iç içeyim ve flamenko gitarı temel bir enstrüman olarak algılamam da o yıllara dayanıyor. Babam da bir gitaristti ve gitarını hep yanında taşırdı hatta ben de babamın gitarını taşırdım. 

-Paco De Lucia gibi dünyaca ünlü birçok isimle çalıştınız. Paco De Lucia’yı sizin ağzınızdan dinlesek? Böyle ikonik isimlerle çalışmak nasıl bir duygu? 

Maestro Paco ile birlikte çalma şansına sahip olmak eşsiz bir deneyim ve yaşam boyu sürecek bir Masterclass oldu. Sahneye çıktığımda, dinamizme ve ritme çok önem veren Maestro Paco’yu her zaman yanımda hissettim. Ayrıca Richard Bona gibi doğaçlamaya dayalı bir caz müzisyeni olan diğer müzisyenlerden de çok şey öğrendim hatta doğaçlamadan keyif almayı öğrendim diyebilirim.

-Kendi bestelerinizi yapmaya ne zaman karar verdiniz? 

18 yaşındayken artık dansa eşlik etmek için çalmamaya, kendimi beste yapmaya ve gitar konserleri için çalmaya adamaya karar verdim. Kariyerimin en önemli dönüm noktası buydu. 

-Sahne ve performans dışında aile içinde de gitar çalar mısınız? 

Canım ne zaman isterse gitar çalmayı seviyorum, tren istasyonu, havaalanı ya da evimin bahçesi fark etmez. Hatta kimi zaman gitar çalmak benim için bir gereklilik.

-Türkiye hakkında izlenimleriniz neler? Ankara konseriniz hakkında bize biraz daha bilgi verebilir misiniz? Repertuvarınız nasıl olacak?

Yıllardır Türkiye’deki dinleyiciler için bir konser vermeyi dört gözle bekliyordum. Maestro Paco de Lucia, Manolo Sanlucar ve Vicente Amigo'nun muhteşem konserlerini hatırlıyorum.  Tüm grup çok heyecanlı.  Kariyerimi ve albümlerimi ama özellikle en sonuncusu Flamenco Frontera'yı sunmak için tüm kalbimi ortaya koyacağımdan ve bundan keyif alacağımdan eminim, gerçekten Ankara’da sizlerle buluşmayı dört gözle bekliyorum.