Vakıf Katılım web

GO HOME İRAN MI? GAME OF İRAN MI?

Yaşar İÇEN 04 Ara 2019

Yaşar İÇEN
Tüm Yazıları
İran; entrikalar konusunda tarihten gelen üstün bir başarıya sahipken ve güven konusunda büyük hüsranlara vesile iken Abdülmehdi'nin istifası ile sokaklar sükunete kavuşmaz!

‘Abdülmehdi’den beklenen istifa geldi’.

Iraklı göstericiler ‘hükümet istifa’ diye diye yakıp yıkmadığı yer bırakmadı! Sokak olaylarında saldırıların hedefinde Şii odaklar ve İran var ‘gibi’.
Şii yöneticiler üzerinden ‘Go home İran’ diyen sokakların talimat almış gibi koordineli hareket etmesi de çok enteresan!

İran; entrikalar konusunda tarihten gelen üstün bir başarıya sahipken ve güven konusunda büyük hüsranlara vesile iken Abdülmehdi’nin istifası ile sokaklar sükunete kavuşmaz! Çünkü istenen ‘komple değişim’.
“Irak’ın oturacağı yeni düzende; hükümete LİBERAL bir ekip gelmeli. Mezhepcilik ve partizanlıktan uzak, Irak’ın huzuru odaklı, vatandaşlık ağırlıklı bir anlayış hakim olmalı” diye yazmıştım ki hemen ertesi gün Abdülmehdi’den istifa geldi! Peki şimdi ne olacak? Her an her şey olabilir! Sokak olayları öyle farklı bir yöne çekilebilir ki sokaktakilerin bile aklı başından gider! Toplumsal olayları azmettirenlerin kaçınılmazıdır ‘sağ gösterip sol vurmak’ veya bir taraftan-mış gibi görünüp aslında diğer tarafa hizmet etmek...
Burada farklı bir pencere açmak istiyorum. Irak sokaklarında iki niyet okuyorum. Birinci niyette; yolsuzluk, adaletsiz gelir dağılımı, rüşvet, adam kayırma ve İran destekli Şii gücün baskısına tepki gösterenler var...
İkinci niyette ise; sokakların ateşini körükleyerek kendi aşını pişirmeye çalışan İran’ın kurnazlığı var...
Çünkü İran destekli Şii isimler zamanla haddinden fazla güçlendi. Para, makam ve ‘kendi adamlarına’ kavuştu. Ve bu isimler İran’ın güdümünden çıkmaya başladı! Tarihten bu yana pek çok lider, isim, oluşum ve terör örgütü zamanla elde ettiği maddi manevi gücün etkisiyle amacını ve kurucularını inkar edip başka başka biyad noktalarına yönelmedi mi? Evet bence İran oyuncu değiştirme ve yeni planları devreye sokma kararı aldı. Bunun içinde sabrı taşmak üzere olan Iraklılar üzerinden sokakları ateşe verdi!
Sokakların baskısı ile istifa eden isimlerin yerine çaktırmadan ‘kendinden’ yeni yöneticiler getirebilir mi İran? Neden olmasın!

Kurulması istenen ve beklenen yeni hükümette kimlerin olacağı da sancılı bir durum. Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi yaptığı açıklamada; ‘Irak’ın bütünlüğünü ve huzurunu savunan Türkmenler şimdiye kadar görmezden gelindi. Yetkili makamlara getirilmedi. Şu an yaşanan sokak olaylarına karşı Irak’ın huzurundan yana yer aldık fakat bu saatten sonra hükümette hakettiğimiz değeri ve yeri bulamazsak bu kez şiddetli sokak olaylarını Türkmenlerden beklemeli Irak...’ dedi.
Bu önemli ve üzerinde durulması gereken bir açıklama bence.

IKBY tarafı da mevcut olayları sükunet ile izlerken kurulması beklenen yeni hükümette yer almaları gerektiğini üstüne basarak ifade ediyor. Birkaç yıl önce Bağdat ile yaşanan bütçe krizini yeni yeni atlatan Erbil Hükümeti yaşanan sokak olayları nedeniyle yeni bir bütçe krizinin yaşanmasından tedirgin!

Sokak olaylarının Şii-Sünni ‘sokak çatışmasına’ dönme tehlikesi de aklıma gelmiyor değil. Çünkü Ortadoğu tarihi boyunca halkını düşünen bir coğrafya olmadı! Tam aksine kişisel menfaatler üzerinden hazırlanan oyunlar ile halkına zulmeden ve gözünü kırpmadan kıyan bir coğrafya oldu...