GÖZLER TÜRKİYE'DE AKILLAR TÜRKİYE'DE!

Ahmet ÇELİK 04 Mar 2019

Ahmet ÇELİK
Tüm Yazıları
Bu sabah itibariye bir grup marka ve bir grup otomotiv gazetecisi Cenevre Otomobil Fuar'ına doğru yola çıkacak…

150’den fazla dünya ve Avrupa tanıtımının yapılacağı Cenevre Otomobil Fuarı’nda Türkiye’den de Bursalı Clio ve Egea ailesinin yeni üyesi Sport ilk kez sergilenecek. Bunun dışında Mercedes ve Peugeot da önemli modellerinin ilk gösterimini Cenevre’de yapacak. Tabi Türkiye açısından bakıldığında bugüne kadar toplam 15 milyon adet satan Clio’nun ana üretim merkezinin Türkiye olması bizim açımızdan önem taşıyor. Bizim açımızdan fuardaki bir başka odak noktası da Bursalı Egea olacak. Tofaş’ın 1 milyar doları aşan yatırımla hayata geçirdiği; Avrupa pazarında Tipo ismiyle satışa sunulan Egea model ailesinin yeni üyesi Sport, Cenevre’de tanıtılacak. Cenevre’de bu yıl 8 marka yer almıyor.  Ekonomik durumlardan etkilenen Opel, Infiniti, DS, Ford, Hyundai, Jaguar, Land Rover ve Volvo bu önemli fuara katılmıyor. Cenevre’de gözler bu yeniliklerde olurken akıllar da Türkiye pazarında olacak. Ocak ayını büyük düşüş satış rakamlarıyla karşılayan sektörün gözü şubat ayı satışlarında olacak. Genel tahminler 20-22 bin aralığında seyrediyor. Bu da beklentilerin çok altında. Mart ayı ve sonrası için genel beklenti ÖTV indiriminin devam etmesi ve hatta yıl sonuna kadar sürmesi. 

OGD Üyeleri ilk elemeye hazır!

Otomotiv Gazetecileri Derneği üyeleri her yıl geleneksel olarak bu aylarda Türkiye’de Yılın Otomobili’ni seçiyorlar. 2019’un yeni 21 aday otomobili arasından 7 otomobil finale kalacak. Bu hafta OGD üyeleri oylamayı gerçekleştirecek. Bu yıl 2 marka OGD üyelerine özel lansman ve test sürüşü etkinliği düzenledi. Doğuş Otomotiv VW T-Roc modelini test sürüş önceliğini OGD üyelerine tanıdı. Toyota Türkiye’de yeni Corolla modeli için ilk yurtiçi lansmanını ve test sürüşünü OGD üyelerine özel olarak gerçekleştirdi. Her iki markanın bu tavrı OGD’ye ve “Yılın Otomobili” seçimlerine verilen önemin birer göstergesi. 4 yıldır gerçekleştirilen organizasyonun değerinin ve saygınlığının her geçen yıl daha da arttığını görmek bu anlamda gurur verici…

Otodergi’den rekor satış!

Tüm ekonomik zorluklara rağmen basılı ve dijital hayatını sürdüren aylık otomobil dergisi OTODERGİ, 28 günlük Şubat ayında Turkcell Dergilik’te 193.429 adetlik satışla rekor kırdı. Basılı olarak bayilerde yer alan 4 adet aylık derginin arasında olmaya devam eden OTODERGİ bu ay Turkcell Dergilik’te kendi rekorunu kırdı. OTODERGİ, mart sayısı da bayilerde ve Turkcell Dergilik’te yayınlandı. Aylık bir otomobil dergisinin 200 bine yaklaşan dijital okuyucusu olması önemli bir gösterge olsa gerek…  Dijital ortamda büyük bir bilgi kirliliği ile abartılı-sallama rakamlarla istismar edilen bir ortamda Turkcell Dergilik gibi ciddi ve resmi olarak sayılabilen satışların bu derece büyümesi çok olumlu bir gelişme. Otomotiv sektöründeki ilgili arkadaşların tıpkı Google İstatistik gibi, bu satış rakamlarını da takip etmesinde yarar var. Bu satırları yazarken OTODERGİ’nin mart sayısının 3 günlük indirilme rakamı (1-3 Mart) 6 bin civarlarındaydı. Bu anlamda Turkcell Dergilik yeni nesil yayıncılıkta önemli bir işlevi yerine getiriyor. Basılı dergilerin kan kaybettiği bir ortamda bu platformların çoğalması önemli bir kazanım olacaktır.