GRAMMY SAVAŞLARI

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
Müzik dünyasının en prestijli... ödülü Grammy adaylarını açıkladı.

Müzik dünyasının en prestijli... ödülü Grammy adaylarını açıkladı. Popun kraliçesi Beyonce (39), dokuz dalda adaylık alarak tarihte en çok aday gösterilen kadın şarkıcı oldu. Tek seferde dokuz adaylık alan tek yıldız olan Frank Sinatra'nın rekorunu yakaladı. Ancak bu yıl resmi bir albüm çıkarmadı. Beyonce, ırkçılık karşıtı eylemlere destek amacıyla Black Parade şarkısı çıkarmıştı. Bir de Black Is King isimli görsel bir çalışına hazırlayan Beyonce'yi altı dalda adaylık ile Taylor Swift (31) ve Dua Lipa (25) izliyor. Öte yandan; yılın en çok ses getiren albümlerinden birini hazırlayan The Weeknd (30) hiçbir adaylık alamayınca tepki gösterdi. Grammy'ye "Yozlaşmış bir kurum. Bana borçlusunuz. Hayranlarıma borçlusunuz" yazarak savaş açtı. Şarkıcı dört gün önce Amerikan "Müzik Ödülleri'nde 3 ödül birden kazanmıştı. Albümü Chromatica ile ses getiren Lady Gaga (34) ise ana dallarda dışlandı. Sadece iki adaylık aldı. Ünlü rap şarkıcısı Nicki Minaj, Grammy Ödülleri’ni dağıtan Recording Academy’yi topa tuttu. 37 yaşındaki rapçi, 2021 Grammy adaylarının açıklanmasının ardından 2012 yılına dönerek kendisine ödül verilmediğini hatırlatarak veryansın etti. Justin Bieber (26) ise pop dalında aday gösterilmesine "Ben R&B müzik yaptım" diyerek isyan etti. Bu yıl, rock dahil büyük ödüllerde kadın adayların ağırlıklı olması dikkat çekti. Geçen yıllarda Grammy, kadınlar ve siyahilere ayrımcılıkla suçlanmıştı. Grammy, bu kez de kendini temize çekmek için adaylık dağıtırken adil davranmamakla ve müziği siyasileştirmekle suçlanıyor. İddiaya göre Weeknd'in Amerikan Futbol Şampiyonluk Maçı Super Bowl'da sahne almaya hazırlanması akademiden dışlanmasına yol açtı. Çünkü iki yıl önce ırkçılık karşıtı eylem yüzünden bir futbolcunun kovulması sonrası sanatçılar arasında Super Bowl protestosu başlamıştı. Weeknd, bu teklifi kabul ettiği için cezalandırıldı. Grammy Ödülleri'nin yozlaştığını iddia eden The Weeknd’e ünlü rap şarkıcısı Drake’ten destek geldi. 34 yaşındaki Kanadalı şarkıcı, The Weeknd’in eleştirisini sosyal medya sayfasına taşıyarak, Grammy Ödülleri’nin artık özelliğini kaybettiğini söyledi. Drake, “Bence etkili müzik ve bu ödüller arasındaki kopukluktan dolayı her yıl şoke olmamıza izin vermemeliyiz. Bir zamanlar en yüksek tanınma biçiminin sanatçılar için artık bir önemi olmadığını kabul etmeliyiz” dedi..

RESMİN ŞAİRİ DEVRİM ERBİL'DEN YENİ DOKUNUŞLAR SERGİSİ BAŞKENTTE 

Türk resim sanatının başarılı ismi Devrim Erbil’in “Yeni Resimler – Yeni Dokunuşlar” sergisi Next Level Ziraat Bankası Çukurambar Sanat Galerisi’nde kapılarını açtı. Next Level Alışveriş Merkezi’nde yer alan ve heykelden resim sanatına kadar ünlü sanatçıların en özel eserlerine ev sahipliği yapan Ziraat Bankası Çukurambar Sanat Galerisi bu kez de dünyaca ünlü Ressam Devrim Erbil’in eserlerini Başkentlilerle buluşturuyor. “Resmin şairi” olarak nitelendirilen, sanat alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülen Erbil’in “Yeni Resimler – Yeni Dokunuşlar” adlı resim sergisi, Ankaralı sanatseverlerin katılımıyla sosyal mesafe kurallarına uygun olarak düzenlenen bir kokteyl ile kapılarını açtı. Serginin küratörlüğünü gerçekleştiren Prof. Dr. Kıymet Giray, sergide yer alan ve Erbil’in 2020 yılı için özel olarak tasarladığı eserler hakkında bilgiler verdi. Giray “Pandeminin başlamasıyla evlere kapandık, bizim gibi çalışan insanlar için izole olmak, biraz daha uzak durmak güzel sonuçlar doğuruyor. Devrim Erbil de öyle yaptı, İstanbul’dan Bodrum’a gitti ve evinde tamamen izole olmuş bir şekilde burada yer alan eserleri ortaya koydu. Bu resimler onun için çok önemli” diye konuştu. Yeni Resimler – Yeni Dokunuşlar Sergisi’nde Erbil’in pandemi sürecinde yaptığı eserlerin bulunduğunu ifade eden Giray “Devrim Erbil’in son derece izole bir ortamda, 7 aydan fazla çalıştığı eserlerle karşı karşıyayız. Yeni resimlerin yeni dokunuşları derken de farklı malzemelere dokunuştan bahsediyoruz. Burada halıları görüyoruz; bazen özgün baskı, bazen bir fildişi kompozisyon, sedef kakma, bazen metal üzerine bir baskı… Farklı tekniklerde kendi yarattığı kompozisyonları geliştirmek, yenisini eklemek ve tekrar tekrar kendi sanatını geliştirecek tuvallerle yola çıkmak, Devrim Erbil’in öğrencilik yıllarından başlayarak bugüne kadar geliştirdiği sanat anlayışını ortaya koyan önemli bir faktör’’ dedi. Sanat hayatında 60 yılı geride bırakan, yurt içi ve yurt dışında yüzlerce sergi açıp ödüller kazanan Erbil’in “Yeni Resimler -  Yeni Dokunuşlar” Sergisi 28 Şubat 2021 tarihine kadar 10.00 – 22.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

CAZ STANDARTLARI

Ödüllü caz tarihçisi Ted Gioia bu kapsamlı rehberde, iki yüz elliden fazla caz bestesini aydınlatıcı bir biçimde yorumluyor. Bu kapsamlı ve benzersiz araştırmada, caz repertuarının kalbinde yer alan her bir beste için ayrıntılı inceleme içeriyor: bestenin söz yazarları, kimlerin kaydettiği, caz tarihindeki yeri ve daha pek çok bilgi. Renkli anekdotlar ve uzman yorumlarıyla dolu Caz Standartları caz severler için bir başucu kitabı.

GÜNÜN SÖZÜ 

HERKES GEÇMİŞTEN DERS ÇIKARMIYOR... 

MADONNA