GÜN OLA HARMAN OLA

Mehmet Arif DEMİR
Tüm Yazıları
Dün itibarıyla Mübarek Ramazan Bayramı'nı ikmal ettik.

Erkin Baba’nın arabesk motiflerle işli bestesini hepimiz hatırlarız. 90’lı yıllarda dillerden düşmezdi. Baba; “gün ola, harman ola” derken sabrı ve tevekkülü tavsiye ediyor, yaşayalım-görelim mottosuna uygun olarak sosyal mesajlar vermekten geri durmuyordu.

Dün itibarıyla Mübarek Ramazan Bayramı’nı ikmal ettik. Bu sene değişik bir Ramazan Ayı ve Bayram deneyimi yaşadık, tüm dünya Kovid-19 salgını sebebiyle OHAL şartlarında, biz de bundan payımıza düşeni almış durumdayız.

Sosyal mesafe, maske, evde kal çağrıları ve 81 ilde sokağa çıkma kısıtlaması ile yaşadığımız bugünler inşallah geride kalacak ve en yakın zamanda –muhtemelen- Kurban Bayramı’na kadar olan iki ay on günlük sürede bu vartayı da salimen atlatıp eski güzel sağlıklı günlerimize kavuşacağız. (Kamu Spotu gibi oldu biraz)

Futbol Federasyonumuz ise havuç-sopa politikaları ile Süper Lig’deki 18 takımı da ikna (!) edip 12 Haziran yolundaki engellerden bir tanesini daha aşmış durumda. Nihat Bey yaptığı açıklama ile bunu kamuoyuna duyurdu. Gözlerinin içi gülüyordu basın toplantısında. Haklı elbette kendi açısından, ne de olsa büyük bir baskı var üzerinde. Rüzgârlar Kuzey’den sert esiyor. Diğer yanda da “lodosçular” ellerini ovuşturarak startı bekliyorlar.

Almanya’da Bundesliga’nın başlaması, İspanya’nın bizden bir hafta önce (8 Haziran’da) La Liga’ya başlanacağını açıklaması oldukça cesaret verdi bizimkilere de.

Gün ola, harman ola diye boşa dememiş Erkin Baba.

UEFA, bugün kendi organizasyonlarındaki maçların programları ve erteleme durumlarına ilişkin bir açıklama yapacak Zürih’te. Siz bu satırları okuduğunuz dakikalarda (saat farkını da düşünecek olursak) henüz hiçbir şey belli olmamış olabilir.

Euro 2020’nin seneye 11 Haziran-11 Temmuz 2021’de yapılacağını duyurmuşlardı. Kadınlar Avrupa Şampiyonası’nı da 2021’den 2022’ye ötelenmişti bildiğiniz gibi. Avrupa Ligi, Şampiyonlar Ligi hep yarıda kaldı Kovid-19 yüzünden. Bunların ne olacağı da bugün belli olabilir. Euro 2020’nin Play-Off’larıyla Uluslar Ligi maç takviminin de bugün açıklanması bekleniyor.

İstanbul’daki Şampiyonlar Ligi Finali ne olacak? O da karar verilecekler listesinde.

UEFA Başkanı Cêferin, Avrupa’daki tüm liglerin kaldığı yerden başlayarak bir şekilde tamamlanması görüşünde olduğunu müteaddid defalar açıklamıştı. Hatta Fransız Hükümeti’nin liglerin iptali kararına şiddetle karşı çıkmıştı. Bizimkilerin en büyük dayanağı da onun bu konudaki kararlılığı zaten.

Türkiye’de Basketbol Ligi iptal edilebiliyor, Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu iptal ediliyor, Dünya’da Tour dê France gibi bir efsane iptal ediliyor ama ne hikmetse kimse futbola elini süremiyor! Elini futbola sürenlere, sürmeyi düşünenlere birileri hemen “cısss” yapıyor.

“Endüstriyel Futbol” günümüzde öyle bir güç haline geldi ki; hükümetler üstü bir konuma ulaştı ve kendi menfaati dışında hareket edenlere ayar verecek yetkiyi bulabiliyor kendinde.

İnsan hayatı, salgın, sosyal mesafe, fiziksel temas, bulaş ortamı gibi kavramlar değil; naklen yayın havuzu, reklam gelirleri, sponsorlukların devam etmesi, maç başına yayın gelirleri önceleniyor şu an itibarıyla. Ölen ölür kalan sağlar bize yeter, ölenleri kalelerin arkasına gömer maçlara devam ederiz fikrinde futbolda söz sahibi muktedirler.

Beştepe de bunca hengâme arasında bu konuyu “kendi haline” bırakıp memleketin sair önemli işlerine konsantre olduğu için işimiz son kertede gene Allah’a kaldı.

Gün ola, harman ola diyor, sağlıklı günler temenni ediyoruz.