Vakıf Katılım web

GÜNCELLEME

Mehmet Arif DEMİR
Tüm Yazıları
Son zamanlarda bilişim teknolojileri sayesinde dilimizde sıklıkla kullandığımız bir kelime güncelleme, bazı Plaza Dili ve Edebiyatı mezun ve mensuplarınca up-date olarak kullanıldığına da şahit olmaktayız özentiden. Günün gerekliliklerine uyarlama anlamında güncelleme.

Bu hafta içinde hem yurt içinden hem de yurt dışından spor/futbolla ilgili iki önemli güncelleme geldi. Amatör branşlara yapılan yatırımlara fon sağlamak amacıyla hazırlanan bir kanun Sn. Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Diğer taraftan UEFA resmi internet sitesinden, Avrupa Ligi ve Şampiyonlar Ligi maçlarının uzatmaya giden bölümlerinde dördüncü oyuncu değiştirilmesini ve maç kadrolarının 23 kişi olabilmesini sağlayan kararlar açıklandı. Bir de maç saatlerinin sabitlenmesi var ki o bizi önümüzdeki süreçte uykusuz bırakacak gibi gözüküyor.

Bu iki güncellemeye biraz yakından bakacak olursak; 'torba yasa' olarak bilinen 7103 sayılı "Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"a göre; Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Futbol Federasyonu ve bağımsız spor federasyonlarına tescil edilmiş olan ve Türkiye'de faaliyette bulunan spor kulüpleri ve sportif alanda faaliyette bulunan sermaye şirketleri tarafından sporculara ödenen ücretlerden tevkif edilerek ilgili vergi dairesine kanuni süresinde beyan edilen ve ödenen gelir vergisi tutarlarının tamamı (yüzde 15 stopaj yani), kulüplere geri iade edilecek. Özel hesaba aktarılan bu tutarlar; amatör sporcu, çalıştırıcılar ve diğer spor elemanlarının, sportif faaliyetlerine ilişkin iâşe, ibâte, seyahat, sağlık, eğitim-öğretim harcamaları ile amatör spor dallarına ilişkin hazırlık kampları, müsabaka, malzeme ve ekipman, federasyon vize, lisans, tescil ve katılım harcamalarında kullanılacak.

Oldukça iyi niyetli bir düşünce ve fakat bizim hinoğlu hin spor kulübü yöneticilerince sui-istimal’e son derece açık bir konu. Geri aldıkları yüzde 15’leri nerede ve ne şekilde kullanacakları ve bunun denetlenmesi çok daha sıkı kurallara bağlanması gerekiyor. Belki de Spor Bakanlığı ve Maliye bir yönetmelik/tebliğ yayınlayarak bu boşluğu giderirler.

Gelelim UEFA’nın değişikliğine, UEFA Executive Committee ve International Football Association Board (IFAB) geçen aydan beri bu konu üzerinde toplantı üzerine toplantı yapmaktaydı. Bratislava’da başlayan çalışmalara Zürih’te son şekli verilerek kamuoyuna açıklandı. UEFA’nın kulüpler organizasyonu olan Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve bunların şampiyonları tarafından oynanan Süper Kupa maçlarında uzatmaya gidildiğinde uzatma bölümünde dördüncü bir oyuncu daha değiştirmek mümkün olacak. Gene –şimdilik- bu maçlarla sınırlı olmak kaydıyla takımlar kadrolarında 23 oyuncu bulundurabilecek ve yedek kulübelerine 12 oyuncuyu oturtabilecekler. 2018-19 sezonundan başlamak üzere 3 sezon için geçerli olacak bu değişikliklerden beklenen fayda sağlanırsa yerel federasyonlara ve FIFA’ya bir yol haritası çıkmış olacak.

Bir de Ajda PEKKAN’ın meşhur ettiği “Uykusuz Her Gece” şarkısında tarif edildiği şekliyle güncellenen Avrupa Kupaları (Şampiyonlar Ligi ve Europa League) maç saatleri var ki hiç sormayın. Merkezi Avrupa Saati (CET) ile 18.55 ve 21.00 olarak güncellendi maç başlama saatleri,  bizim saatimizle şu anda 20.55 ve 23.00 ama kış gelip de Avrupa saatlerini kış saatine uyarlayınca 21.55 ve 00.00 (gece yarısı) olacak bu maçların başlama saati. Bizim saat diliminde izleyici kaybetmesi muhakkak yayıncı kuruluşun. Yandı gülüm keten helva!

Hepimize iyi bir hafta sonu diliyorum.