GÜNDEM TÜRK LİRASI

Serpin ALPARSLAN 11 Eyl 2018

Serpin ALPARSLAN
Bu hafta da ana gündem Türk Lirası olmaya devam edecek.

13 Ağustos'ta dolar kuru 7 TL'yi geçince tüm ekonomi bürokrasisi ellerinden gelen müdahaleleri yaparak kuru sakinleştirmişti. Ancak ateşi söndürememişlerdi.16 Ağustos'ta 5.70'e kadar gerileyen kur sonrasında daha cılız da olsa yükselen bir trende girmişti. Eylül ayı enflasyonunun yüzde 2.3 artması sonrasında TCMB yaptığı açıklama ile "Eylül ayı Para Politikası Kurulu toplantısında parasal duruş yeniden şekillendirilecektir" dedi. Faiz artırım sinyali ile kurun ateşi yeniden düşürüldü.

Yapılan hamlelerin yan etkisi, rezervlerin azalmasıdır. Merkez Bankasının net rezervinin 31 Ağustos’ta 18.2 milyar dolara gerilediği açıklandı. TCMB'nin daha fazla zorlanmaması için bir çözüm de faiz artırımı! Bu perşembe günü Merkezin, TL politika faizini yüzde 17.75'den yüzde 22.75'e yükseltmesini bekliyoruz. Aksi halde TL yatırımcısı küstürülürse dolara yeni bir atağa geçebilir. Moody's de dün sabah yaptığı bir uyarı ile yüksek miktarda döviz kredisi ve artan kaldıracın, Türkiye'de şirket borçluluklarından kaynaklanan savunmasızlığı artırdığını söyledi. Açıklama ile sabah sabah kur 5 kuruş yükseldi. 

ALNUS Yatırımdan Yunus Kaya'dan aldığım bilgilere göre, geçen hafta yatırım araçlarından sadece borsanın kazandırdığını görüyoruz. BIST 100 yüzde 0.6 yükselirken $ kuru yüzde 2.0, € kuru yüzde 2.5 düştü. Nihayet hisse yatırımcısının yüzü güldü diyebiliriz. Borsada 20 günlük prim ise yüzde 10 seviyesinde! Gerçi bu primi 17 Ağustos-3 Eylül arasındaki 7 işgününde 84.6 binden 94.6 bine yaptı. Sonrasında dar alanda kısa paslaşmalar! Son günlerde hisse alanlar, TCMB kararı sonrasında bir ralli ile 100 binleri görmeyi umuyoruz.

Bu sabah Türkiye'nin ikinci çeyrekte nasıl ve ne kadar büyüdüğü açıklanacak. İlk çeyrekte yüzde 7.4 büyüyen ekonominin, ikinci çeyrekte yüzde 5.0-5.3 arasında büyüdüğü tahmin ediliyor.