GÜNDEMDEN DÜŞMEYENLER

Fehmi KETENCİ 12 Ara 2022

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Adı, Kovid-19 veya İnfluenza her neyse gribal enfeksiyonların şu sıralar varlığını hissettirecek rakamlara ulaştığı gerçeği ortada. Bir başka gerçek daha ortada ki, o da; bu gelişmenin toplumumuzca yeterinde ciddiye alınmadığıdır.

On beş günlük birlikte yaşadığımız ve kendimize uyguladığımız evde karantina döneminden kurtulma aşamasında kendim iyi hisetmeye başlayınca aslı görevim olan gazetedeki köşe yazılarımı yazmaya başladım. Dün başlattığım bir süredir de unutmuş gibi göründüğüm “Memleketimden İnsan Manzaraları” ana başlığı altında derlediğim yazılarımdan ilkini dünkü köşemde yayınlamıştı.

“Memleketimden İnsan Manzaraları” başlığı altında yazdığım ilk yazının konusunu okumuşunuzdur. Bir haftadan beri gündemdeki tüm haber başlıklarında yer alan “Çocuk Gelinler” ve yanı sıra çok küçük yaşlardaki kızlarımızın evlendirilmelerinin konu edildiği “çocukların cinsel istismarları”na yol açtığının söylentileri, en çok konuşulanlar sırasında zirvede yer alıyordu. İlk yazımızda günlerdir konuşulan ve tepkilere yol açan bu durumdan söz etmiştim.

Söz ettik ama bu konu belli ki çok daha konuşulacak. Konu yargı aşamasına yansıtılmış ama orada da neler olacağı, kafalarda hala soru işaretlerinin varlığının etksindeki bir ortamda ve giderek artan endişelerin gölgeinde sürecek gibi görünüyor.

“Memleketimden İnsan Manzaraları”nın bugünkü gündem konusu; hala zorunlu konuk olarak yaşamımızda duran ve kafalarda yarattığı, grip mi yoksa kovid mi hala adını koyamadığımız, var olup süregiden hastalık meselesi konusunda ne durumdayız tam bilemiyoruz. Bu konudaki endişelerini sürdüren, hastalıktan söz eden toplumumuzdaki insanların sayısının giderek arttığı gerçeği gözardı edilemeyecek durumda. Kulağımıza gelenlere göre, birkaç haftadır ne tarafa bakarsak bakalım duyduğumuz tek şey “ben de kovid oldum“ söylentileriyle karşılaşmak. Omicron veya adına İnfluenza denilen grip salgınının artık yeniden günlük yaşantımızın vazgeçilmezi olmaya devam ettiğidir...

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, havaların soğuması ile birlikte insanların kalabalık ve kapalı mekanlarda özellikle de kötü havalandırma koşullarına sahip alanlarda bir araya gelmesinin risk teşkil ettiğini söyledi. "Doğal olarak da sadece bu yıla has olarak değil, genellikle de soğuk kış ve sonbahar aylarında solunum yolları enfeksiyonlarının artış gösterdiğini görebiliyoruz. Şu anda da yine bu solunum yolu enfeksiyonları kaynaklı hastanelerin acil servislerine yapılan başvurularda bir miktar artış olduğunu söyleyebiliriz".

Geçen yıllara oranla maske kullanımının azalmasının da bahsi geçen solunum yolu enfeksiyonlarının artışında büyük rol oynadığına dikkat çeken Doç. Dr. Kayıpmaz,"Şu anda maske kullanımının da görülebilir şekilde azalması nedeniyle, solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olan RSV, gribe sebep olan influenza A, B, bunun dışında rinovirüs gibi virüsleri de yaygın olarak görebiliyoruz"

Doç. Dr.Kayıpmaz; "Sağlık Bakanımızın da ifade ettiği gibi şu anda Kovid-19'un yanı sıra diğer solunum yolu enfeksiyon etkenlerinin de dolaşımda olduğunu biliyoruz.”

“Bunlar sadece solunum yolu enfeksiyonuna sebep olan Kovid-19 etkeni değil, diğer solunum yolu enfeksiyonu kaynağı virüslerin de dolaşımda olduğunu bize gösteriyor. Bunları birbirinden semptomlar aracılığı ile ayırabilmek aslında çok kolay değil. Son üç yıldır ülkemizi ve dünyanın gündemini meşgul eden Kovid-19'a sebep olan Sarscov 2 virüsü aynı anda çok sayıda vakaya yol açan bir solunum yolu enfeksiyonuna sebep oluyor."

Adı, Kovid-19 veya İnfluenza her neyse gribal enfeksiyonların şu sıralar varlığını hissettirecek rakamlara ulaştığı gerçeği ortada. Bir başka gerçek daha ortada ki, o da; bu gelişmenin toplumumuzca yeterinde ciddiye alınmadığıdır. Uzman görüşleri artık mutlaka yapılması gerekenleri açık ve net bir şekilde ortaya koyuyor.

 BİR TUTAM TEBESSÜM

UZAY GEYİKLERİ!

Apollon Uzay gemisinden yer yüzüne bakan uzay insanları gözlemlediklerini biraz uzay geyiği tadında yorumlamaktadırlar. Gördüklerinden şaşkınlıkların gizlemezler. Gözlemledikleri yer üssünde inanılmaz bir telaş vardır!… Üstelik görünürlerde yoğun ateş ve duman vardır.

- “Apollo 31 napıyosunuz orada, bu alev ve yoğun dumanlar da nedir, alevler içindesiniz gibi, dumandan göz gözü görmüyor, yanıyorsunuz?”

- “Ne yanması!...Mangal yakıyoruz güzel kardeşim. Hep hapla olmaz ki bu beslenme işi, bilememişsiniz siz. Ardada sırada mangal yapmak lazım. Denemenizi tavsiye ediyoruz.”

- “ Bu duman yoğunluğunda karbonmonoksitten zehirlenme ihtimaliniz var orada, derhal söndürün o mangalı.”

- “Dert etmeyin siz! Delikanlı adama bi şey olmaz...”