HANGİ AY HANGİ ÜLKE UCUZ

Hakan DİKMEN 13 Ağu 2019

Hakan DİKMEN
Bugün sizin için yazıma bazı şehir efsaneleriyle başlamak istiyorum.

Efsaneleri duymuşsunuzdur. Salı günü uçak bileti rezervasyonu için en iyi gün. Çarşamba uçmak için en iyi gün. Mesela ocak, seyahat edilecek en ucuz aydır. Bu öngörüler değişik ölçüde tartışmaya yol açar. Ama bunların altı boş değildir. Artık yapılan istatistikler çok gerçekçi oluyor. Böylece, şehir efsaneleri değil bilimsel gerçeklik oluyor bu tanımlar.

Örneğin bazı uzun tatillerin arkasından otel fiyatları büyük oranda düşük fiyattan alınabiliyor. Mesela, başka faydalı olduğu kanıtlanmış bilgilerle önümüzdeki gezileri planlamak; daha sonra planlarınızı yapmak için en uygun fiyatlı uçak biletlerini bulmak karlı olacaktır. Hızlı bir aile kaçamağı için bile yüzlerce tasarruf sağlayabilen güçlü, para tasarrufu sağlayan bir iki ayrıntı ile başarılı tur planı yapabilirsiniz.

Fort Lauderdale muhteşem RIvIera

Şubatta Honolulu’da “Merhaba, sıcak hava!”, derken mayısta Florida’nın Fort Lauderdale sahilinde, ilkbahar tatili kalabalıkları olmadan ve bölgenin nemli yazlarına yakalanmadan ucuza tatil yapabilirsiniz. Gezinizi doğru planlayın, Londra ve Roma gibi büyük ülkelerdeki beş yıldızlı otellerde dahi (yüzde 56’ya kadar) önemli fiyat düşüşleri göreceksiniz.

Plajlara giriş bedava çıkışında duş yapabileceğiniz kapalı ve açık duşlar bulunuyor. Koltuklarını sırtına alan koşuyor deniz kenarına.

Size birkaç tane zamanında giderseniz ucuz olacak öneri  ülke yazmak istiyorum. Hangi ülkeye,şehre hangi ay gitseniz uygun olur.? İlk ülke olarak Los Angeles’i seçtim. Çünkü ocak ayı bu şehir için ideal. Biletlerinizi şimdiden alırsanız, uçuş ve konaklamayı da ucuza getirmiş olursunuz.

Amerika’da ilginç araçlar görmek mümkün.

Cesur yaratıcıların ve eklektik dünya kültürlerinin eriyen bir potu olan Los Angeles, Hollywood’un ışıltısı ve çekiciliğinin çok ötesinde bir şey sunuyor. Tekrar tekrar keşfetmeye değer bir şehir.

Melekler şehri, aşırılıklarla, kilometrelerce uzun plajlarıyla, 365 gün mükemmel havaya yakın bir havayla ve ünlü, iyi görünümlü insanların geçit töreni ile ve otoyolların efsanevi karmaşasıyla, kentin bol miktarda iyi müzeler ve modern kültürün zengin bolluğu arasında yaşıyor.

İşte bu güzel şehir, ocak-nisan ayları arasında en düşük oda fiyatlarını sunar size.  Bu fırsat da kış aylarında güneş ışığı görmek, ısınmak, soğuk havalardan kaçmak için iyi bir zaman demektir. Buna fırsat diyorum çünkü bu ay melekler şehrindeki otellerden yüzde 33 tasarruf edebilirsiniz. Kalan nakit parayı nasıl harcarım derseniz benim önerim yeni açılan Broad Museum’a bağlı yeni ve iddialı bir yer olan Trois Familia “Ludo Lefebvre ve Hayvanlardan gelenler” ya da karnımı doyurayım en iyisi ben derseniz Otium gibi sıcak restoranlarda zamanınızı geçirin.

Honolulu’da Güneşi batırmak çok keyifli

İkinci şehrimiz kelime anlamı olarak sakin liman anlamına da gelen Honolulu.

Honolulu, Amerika Birleşik Devletleri’ne bağlı Hawaii adalarının başkenti ve en büyük kentidir. 11. Yüzyıldan bu yana yaşamın olduğu bu adanın Yüzölçümü 278 km². Bu şehirde 1 milyona yakın da insan yaşıyormuş.

Araştırdıysanız eğer görmüşsünüzdür, Hawaii son yıllara göre en pahalı yer, ancak Sevgililer Günü’ne gelindiğinde, bu ultra romantik nokta şaşırtıcı derecede iyi fiyatlar sunuyor. Her halde sevgililere özel hediye veriyor. İyi fiyat demem o ki, otel fiyatlarında yüzde 40’lık bir düşüşten bahsediyorum. Değerlerin en iyi olduğu ayın ilk haftasında adaya giderek tasarrufunuzu en üst düzeye çıkarabilir bu güzel şehri görebilirsiniz. Bir tavsiyem var. Hayvanat bahçesini görmeden dönmeyin.

Üçüncü kent önerim ise Hong Kong. Aslında şu sıralar Çin ile arasında bazı çekişmelerden dolayı sokak gösterileri oluyor ama, şubat ayında Hong Kong’da ucuz olan otel bulmak çok kolay. Ama bu ucuzluk dört yıldızlı bir otelde oda için 125 $. Yani iki kişi 125 dolara geceleyebiliyor. Aynı zamanda alışveriş yapmayı sevenler mükemmel satışlardan yararlanabilirler. Gece gündüz pazar var. Elektronikten tekstile aksesuardan özel dikim elbiselere kadar her şey mevcut. Ayrıca, kültür gezisi severler Bahar Fener Festivaline katılabilir. Ya da Çin Yeni Yılını şık bir şekilde festivalle kutlayabilirsiniz. Ama, “ucuz olsun” derseniz önceden rezervasyon yapmanız şart. 

Bugünkü son şehrimiz Sidney

Yaz aylarının ortasında Sydney’e gitmek, ucuz tatil planları yapanlar için ideal. Temmuz ayında yapılan seyahat hem ucuz hem de Avrupa’da yaşanılan aşırı sıcak günlerden kurtulmak anlamına geliyor. Ancak temmuz ayındaki kış fikri sizi korkutmasın. Hava sıcaklığı yine çok iyi oluyor Sydney’de. Size göre iyi mi bilmem ama, hava sıcaklığı 16 derece civarında.

Sidney, Avustralya’daki en eski yerleşim merkezlerinden biri. Ülkenin ekonomik dahil her açıdan merkezi olmasına rağmen başkenti olamamış. Sidney Botany Körfezi ile Pittwater arasında yaşayan Darut kabilesinin anayurdu olarak bilinmektedir. Jackson Limanı’nın kıyılarında kurulmuş bir ticaret ve kültür sanat kenti.

Yollar uzun ve yalnız geçiliyor. Bazen karşıdan gelen bir arabayı görmek için 1 saat geçiyor.

KAMBOÇYA

Kasım ayında kutlanan Su Festivali ise Tonlé Sap nehrinin akışının değişmesi anısına kutlanır ve topraklara bereket verdiği için Mékong nehrine şükran sunulur ve caddelerde sokaklarda su savaşı yapılır. Bir diğer önemli festival ise Pchum Ben’dir. Pchum Ben festivali eylül sonundan ekim ortasına kadar 15 gün boyunca kutlanır. Bu zamanda insanlar atalarının ruhlarının dünyaya döndüğüne inanırlar ve beyaz giyinip tapınaklardaki keşişlere yiyecek sunarlar.