HAREKET VE ANTRENMAN BİLİMLERİ KONGRESİ

Mehmet Zeki KUTLU
Tüm Yazıları
Kongre başkanlığını yapan Prof. Dr. Salih Pınar hocamın iki yıl önceki gayretlerine yerinde şahit olmuştum.

Kongre başkanlığını yapan Prof. Dr. Salih Pınar hocamın iki yıl önceki gayretlerine yerinde şahit olmuştum. Pandemi yasaklarının ertelettiği “Hareket ve Antrenman Bilimleri Kongresi” Fenerbahçe Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 27 - 30 Ekim tarihlerinde düzenlenecek.

Kongrenin ana konuları, Atletik Performans, Sporcu Sağlığı, Sporda Beslenme, Spor Eczacılığı, Spor Fizyoterapistliği, Egzersiz ve Spor Psikolojisi, Spor Pedagojisi, Egzersiz ve Nöral Adaptasyon ile Performans Testlerinden oluşuyor. Aralarında Prof. Dr. Caner Açıkada ve Prof. Dr. Yavuz Taşkıran gibi alanında önemli isimlerin yer aldığı 42 kişilik Bilim Kurulu Üyesinin yanısıra Organizasyon Kurulu Başkanlığını Prof. Dr. Sami Mengütay yapacağı kongrede 44 kişilik seçkin davetli konuşmacı da bilgilerini paylaşacak. 

Antrenör gelişimi kapsamında Türkiye Voleybol Federasyonu, Türkiye Hentbol Federasyonu, Türkiye Atletizm Federasyonu, Türkiye Triatlon Federasyonu ve Türkiye Bisiklet Federasyonu antrenörlerinin katılımı planlandı. Kademe yükseltmek isteyen veya faal olarak antrenörlük belgesini tescillemek isteyen ilgili 5 federasyonun kongre paydaşı olarak iş birliği yapması çok önemli. Üniversite - Federasyon iş birliği için önemli bir adım olacak kongrenin gelecek yıllarda daha fazla federasyonu kapsayacak şekilde veya branşa özel kongreler olarak düzenlenebileceğini düşünüyorum. 

Kongre kapsamında; sporda dijital dönüşüm çerçevesinde spor bilimlerinin farklı disiplinlerine ait özel oturumlara, uydu sempozyumlara, uygulamalı çalıştaylara, bildiri sunumlarına, yenilikçi ürün tiyatrolarına yer verilecek. Etkinliklere yüz yüze 400, çevrim içi ise 1000’den fazla profesyonelin katılması öngörülüyor.

Spor Bilimleri Derneği’nin faaliyet programında yer alan etkinlik, yurt içi ve yurt dışından gelecek spor insanlarını, yöneticilerini, sektör firmalarını, branş antrenörlerini, alandaki akademisyenleri, öğretmenleri, öğrencileri ve sporcuları bir araya getirerek bilgi ve kaynak paylaşımı için önemli bir fırsat sunacak. 

Kitapta yer alan bilgilerin sahaya yansımadıkça tek başına bir anlam ifade etmediği, akademik bilgilerin sahada çalışanlar ile bütünleşmesinin amaçlandığı “Hareket ve Antrenman Bilimleri Kongresi” Türkiye’de bir ilk. Başta Kongre Başkanı Prof. Dr. Salih Pınar hocam olmak üzere katkı veren herkesi kutlarım. Gerek ev sahipliği ve gerekse akademik katkılarından dolayı bir ilki başaran Fenerbahçe Üniversitesi bu kapsamda Fenerbahçe Kulübü gibi yine tarihi bir misyonu üstlenmiş oldu.