HATAY'DAN İDLİB'E BAKMAK 

Güngör YAVUZASLAN
29 Şubat tarihi Suriye için bir kırılma takvimi olacak. Ya raydan çıkan Soçi Muhtırası rayına sokulacak.

Sıcak gelişmelerden dolayı sınır hattındayken kadim kent Hatay’dan İdlib’e baktık. Başta Antakya merkez olmak üzere Hatay bir huzur ve medeniyet şehri. Binlerce Suriyeliyi misafir eden kent için milletvekili Lütfi Kaşıkçı ile Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz ile kenti konuştuk. Bizlere Hataylının sesi oldular. İşimizin başındayız kent bizim huzur ve güven esas dediler. Hatay Valisi Rahmi Doğan başta sınır hatları olmak üzere kamu düzenin olağan akışı içinde yürümesini sağlamış durumda. Devlet tüm kurumları ile alana hakim.

Kızılay, AFAD VE Göç İdaresi

Suriye iç savaşı boyunca bu üç kurum en fazla sorumluluk alan kurum. En son İdlib’de yaşanan sıcak gelişmelerden sonra yine seferberlik halinde tüm olasılıklara hazırlıklar yapılmış. Özellikle soğuk şartlarda İdlib içindeki sığınmacıları ihtiyaçları Türkiye’nin desteği ile sağlanıyor. 3 milyona yaklaşan iç sığınmacının tutunduğu dal Türkiye. Güçlü kurumlar güçlü işler yapıyor. Sıcak çatışmaların yaşandığı sivillerin ataş hattında olduğu bölgede Türkiye güvenli kapı ve bir yaşam limanı olarak alanda mücadele ediyor.

Suriyelilerin mücadelesi “Olmak ya da olmamak”

Suriye iç savaşında artık alanda yaşananlar masayı da şekillendiriyor. En son saldırılar ile 13 askerimizi şehit eden rejim artık sadece İdlib sahasında değil tüm Suriye’de hedef alınacak. Rejim ve rejime bağlı unsurlar TSK’yı hedef aldıkları anda Tel Rıfat’tan, Menbiç’e, Türkmen Dağı’ndan Fırat’ın doğusuna kadar Türkiye’den karşılık görecek. Ankara düşmanı ve hedefleri tanımlamış durumda. Bu bir kararlılık ve caydırıcılık mesajıdır. Mesaj başta Şam’a ve Moskova’ya karşı en üst düzeyde açıklanmış durumda. İdlib adeta bir el bombası şeklinde.

İdlib ya da ötesi

29 Şubat tarihi Suriye için bir kırılma takvimi olacak. Ya raydan çıkan Soçi Muhtırası rayına sokulacak. Ya da Türkiye alanda oluşturmaya başladığı güvenlik kalkanını genişleterek rejim güçlerini alan dışına çıkaracak. Elbette Rusya bu takvim içinde etki oluşturmaya çalışacak ve İran gene su altından kazanımlar elde etmeye çalışacak. İşin özeti alanda ne kadar güçlü isen masada o kadar fazla sözün geçer.