HAYDİ KALK GİDELİM AHISKA'YA

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ağustos ayının başında gerçekleşen 11. Büyükelçiler Konferansı'nda "'Yeniden Asya' adını verdiğimiz açılımı bugün buradan ilan ediyoruz. İlişkilerimizi, bundan sonra bütüncül bir çerçeve dahilinde daha da ilerleteceğiz" diyerek Türkiye'nin yeni stratejisini ortaya koydu.

Şimdi sizleri bir Anka kuşunun kanadında bir adım ötemizde Türk diyarı olan Ahıska’ya götüreceğim. Ağrı ilimizin hemen yanı başında Posof’tan bir adım ötede bizi selamlayan ama dünyanın dört bir yanında yaşamak zorunda kalan 550 bin Ahıska Türkü var. Bugün Yeniden Asya denilen Jeolojik bağımsız Türk Devletlerinin ya da başka devlet idaresi altında olan Türk topluluklarının yaşadığı bir Türkistan coğrafyasıdır.

Ahıska Türkleri’nin çatı kuruluşu olan DATÜB - Dünya Ahıska Türkleri Birliğidir. Genel Merkezi İstanbul'da olan DATÜB, 2010 yılında özel statülü dernek olarak bakanlar kurulu kararı ile kuruldu.

Bugün hem Türkiye’de hem de dünyanın farklı bölgelerinde faaliyet gösteriyor. Birlik Ahıska Türklerini ve Ahıskalı Türklerin kurdukları sivil toplum örgütlerini koordine etmek ve birlikte hareket etmelerini sağlamak için kurumsal kimlik altında çalışıyor. Kurucu genel başkanı ve halen göreve devam eden Ziyatdin Kassanov, 1958 yılında Kazakistan'ın Almatı şehrinde 1944 sürgününü yaşayan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gözlerini açtı. Kassanov, Vatan Ahıska mücadelesinin en önde gelen teşkilatın başkanı durumunda. Kazakistan kurucu devlet başkanı Nazarbayev’in yakın mesai arkadaşlarından biri. İş hayatından yanı 24 saatinin büyük bir kısmını Ahıska Türklerinin mücadelesi için harcıyor. Bağımsızlık sonrası 1991 Yılında Almatı'da kurulan Ahıska Türk Kültür Merkezinde başlayan hizmet mücadelesi bugün Dünya Ahıska Türkleri Birliği ile devam ediyor. Kurumsal olarak örgütlü çalışan teşkilatın genel sekreterliğini Fuat Uçar yürütüyor. Dikkat çelen nokta ise genel sekreterliğin sürekli mesai içinde olması Dünya Ahıska Türkleri Birliği’ne dinamik bir yapı kazandırmış durumda.

DATÜB bu yapılanması ile işlevsel ve hareketli bir teşkilat. Hem Türkiye hem Türkiye dışındaki tüm temsilcilikler aktif olarak çalışıyor. Diğer dikkat çeken yapılanmaları ise gençlik teşkilatları. DATÜB Yönetim Kurulu Üyesi ve DATÜB Gençlik Kolları Başkanı İsmikhan Kassanov, DATÜB Gençlik Kolları Genel Koordinatörü Berk Ülker ve Üniversite Öğrencisi Haydar Habibovgençlik teşkilatı ağustos ayında Kayseri’den, Niğde’ye, Mersin’den Kocaeli’ye kadar Anadolu’daki üniversiteleri ziyaret ettiler. Kocaeli ziyaretine Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) Kocaeli Başkanı Fatih Karaçoban da katıldı. Gençler Ahıska Türkü öğrencilerin eğitimi için ziyaretlerde birçok konuyu gündeme getirdiler. Bir teşkilat gençlik yapısı olmadan geleceğe uzanamazlar. DATÜB kasım ayında Ahıska Türkeri’nin sürgün edilişinin 75. Yılı anma programlarına hazırlanıyor.

Bunları Türk Dünyası çalışmaları için başarılı bir model olan çalışmaların örnek olması için anlattık. Yeniden Asya stratejisinde DATÜB benzeri Türk Dünyası STK’ları itici güç olacaktır.