​HAYDİ SANDIĞA

Fehmi KETENCİ 27 May 2023

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Bugünlerde memleketimden yansıyan "İnsan manzaraları" içinde olduğumuz genel seçim ortamındaki yaşamımızdan yansıyanların biçimlendirdikleridir.

      Bugünlerde memleketimden yansıyan “İnsan manzaraları” içinde olduğumuz genel seçim ortamındaki yaşamımızdan yansıyanların biçimlendirdikleridir. Artık çaresiz olduklarını yansıtan görüntülerdir bunlar uzunca anlatmaya gerek yoktur, onlar hiçbir söz söylemeden davranışları ile kendilerini alenen anlatırlar. 

      2023 seçimlerinın ortaya çıkaracaklarının, iyice etkisinde olan çaresizliği ortadan kaldırabilecek, etkin çözümler beklenmektedir. Etkin çözümler en nefes aldıracak, rahatlatacak beklentiler, bir umudun, özlemle beklenen farklı bir yaşam biçiminin düzenlenmesidir.. 

      14 Mayıs’ta başlayan ve sadece TBMM yeni dönem milletvekillerinin belirlenmesi ile netleşen, ama, yeni Cumhurbaşkanının seçilmesinin onbeş gün sonrasına ötelenen, 13. Cumhurbaşkanının belirleneceği ikinci tur, yarın, yani 28 Mayıs 2023 Pazar günü ülke içinde ve ülke dışında kayıtlı 64 milyon civarındaki seçmenimizin sandığa gidecekleri gündür. 

      Oldukça fazla beklenti içinde olduğumuz bu seçim, bizlere beklediklerimizi ve umut ettiklerimizin ne kadarını verecektir. 28 Mayıs Pazar gününü pazartesiye bağlayan gecede göreceğiz, tüm beklentilerimiz, ikinci tur sonrasında belirlenecek olan Cumhurbaşkanı seçimiyle sona erecek. Ülkemizi gelecekte beş yıl yönetecek 13. Cumhurbaşkanı ve TBMM’yi oluşturacak 600 milletvekili belli olacağı 28 Mayıs pazar akşamı ülkemizi gelecek beş yılda yöneteceklerin belli olacağı, mutlaka oy kullanmamız gereken çok önemli bir gündür.

      28 Mayıs Pazar günü, Ülkemizi gelecek beş yılda kimler yönetecek bugün akşam saat 17.00’de yurt içi ve yurt dışında sona erecek Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuclarınınn kesinleşmesi sonrasında belli olacak. 13. Cumhurbaşkanının belirlenmesiyle 2023 seçim yılı hayırlısı sona erecek.

      Neler olacak, beklentiler ne derece karşılanacak, yeni yönetimi bekleyen çığ gibi büyümüş sorunlar nasıl ortadan kaldırılacak, tüm ülke insanının en önemli beklentisidir. Bu son ay içinde memleketimden yansıyan “insan manzarları”nın çoğunluğunun kafalarında yer alan tek şey, ülkenin geleceğinin seçimler sonrasında nasıl şekilleneceğidir. Seçilen yeni yöneticilerin toplumun beklentilerini karşılamak yolunda uygulayacaklarının, ülkemizde iyice ağırlaşan, dayanılmaz hale gelen ekonomik ve mali sıkıntılarının yanı sıra toplumdaki çoğunluk dar gelirlinin, memur, işçi, emekli çifçi ve esnafın iyice ağırlaşan geçim konusundaki sıkıntılarının nasıl çözüleceğinin görülebilmesi ve hissedilmesidir. 

      Bu belrsizliklerin yarattığı olumsuzluk ortamları, varolan enflasyonun, Türk Lirasının dövizler, özellikle Dolar ve Avro karşısında yaşadığı sıkıntılar, artan, iyice kontrol edilemez hale gelen temel tüketim madddelerindeki fiyat artışları ve bu fiyat artışlarının mutfakta yarattığı yangın ortamınn tüm olumsuzlukları 2023 seçimi sonrasında oluşacak yeni yönetimi bekleyen en büyük sorunlardır. Dar gelirlilerimiz ve tüm toplumumuz, yeni yönetimden ilk çözüm beklentileri, bu daralmanın ortadan olabildiğince hızla ortadan kaldırılmasıdır.

      Görülen o ki bu seçim ve sonuçları ülkemiz için düşünülenden çok daha önemli gibi görülüyor. Toplumun beklentisi var olan ve iyice dayanılmaz sorunların seçim sonrası belirlenecek yönetimlerden, doğru, toplumu rahatlatıcı şekilde, biran olsun çözülebilmesidir. 

      Sorunlar, gelinen bu aşamada, partizan değerlendirmelere asla feda edilmemesi toplumun en büyük beklentisi. Geçim sıkıntısı politik bir ayırımla beslenecek durumda değil. Ülke genelini etkisine alan bu ekonomik sıkıntılar göz ardı edilmemeli. 

      Seçim ortamının yaşamı etkisine aldığı tüm olumsuzlukların hızla geride bırakılması, daralan ekonomik sıkıntıların bir an önce çözüme kavuşturulması ilk yapılan olmalıdır. 

Seçim ortamındaki çekişmeler ortadan kaldırılmalı ve dar gelirlinin beklentilerine hızla yanıt verilmeli, iyice bozulan ekonomimizin dar gelirlinin işçinin memurun, emeklinin esnafın özellikle en çok sıkıntıya soktuğu mutfak yangınından en çok etkilenen ev kadınının yaşadığı sıkıntlardan kurtulabilmesi için mutfağın gereği olan beslenmeyle ilgili temel tüketim maddelerinde iyice kontrolden çıkan fiyat artışlarına yönelik önlemlerin önüne geçilmesi öncelikli olmalıdır.

      Dar gelirli, işçi, memur, esnaf, çifçi, emekli ve genç, yaşlı, kadın, erkek tüm vatandaşlarımızın öncelikle beklentilerı bunlardır.

      2023 Seçimlerinin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Ülke geleceği için belirleyici olması açısınan çok önemli olan oylarımızı kullanmak için mutlaka sandığa gidelim, oylarımızı mutlaka kullanalım ve oylarımıza sahip çıkalım.