Vakıf Katılım web

HAYVAN HAKLARI YASASI VE HAYTAP'A SORULAR!

Arzu ERDOĞRAL 07 Nis 2021

Arzu ERDOĞRAL
Tüm Yazıları
Bu konu ile ilgili kaç yazı yazdım onu ise hatırlamıyorum!

Can dostlarımız hayvanlar, sapıklar tarafından tecavüze uğruyor, zalimler tarafından dövülüyor ve işkenceye maruz kalıyor.

Hayvan Hakları Yasası ise yıllardır bir türlü çıkmıyor.

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, AK Parti’deyken hayvan hakları ile ilgili önerilerimi bir dosya halinde kendilerine göndermemi rica etmiş, ben de binbir hevesle hazırlayıp yollamıştım.

Bu konu ile ilgili kaç yazı yazdım onu ise hatırlamıyorum!

Yasa ha çıktı ha çıkacak derken hayvansever bir dostumdan mesaj aldım ve 63 yaşındaki hayvansever Muharrem Akburak’ın hayvan hakları yasasına dair taleplerinin duyulması için açlık grevine başladığını öğrendim. (Kendi canından çok hayvanların haklarını düşünen Akburak, 27 gün 12 saat sürdürdüğü açlık grevini, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve Vali Yardımcısı Hulusi Doğan’ın ikna çabaları ve hayvanlar ile ilgili taleplerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletilmesi koşulu ile sonlandırdı. Akburak, gerekirse açlık grevine kaldığı yerden devam edeceğini de söylüyor.)

Masum hayvanlar için bu eylemi gerçekleştirdiğini belirten Muharrem Akburak ile uzun uzun konuştuk.

Ülkemizde tahmini olarak 15 milyon sokak hayvanı yaşarken yeni hazırlanan yasaya göre okul, hastane ve market önleri gibi insanların kalabalık şekilde bulunduğu yerlerde hayvan olmayacak.

Mevcut yasa ile belediyelerin hayvanlar için rehabilitasyon ve bakım merkezi ile kısırlaştırma merkezi kurması zorunluyken yeni yasa belediyelere barınak ve kısırlaştırma merkezi kurmaması halinde bir yaptırım öngörmüyor. Bu da yasada açık doğuruyor.

Halihazırda 1389 belediyeden 1200’ünün barınağı veya kısırlaştırma merkezinin olmadığına dikkat çeken Akburak, barınak veya kısırlaştırma merkezine sahip bu 189 belediyenin baktığı toplam sokak hayvanı sayısının sürekli dönüşümlü olmasına rağmen yaklaşık 200 bin olduğunu belirtiyor ve haklı olarak soruyor.

200 bin hayvana bakamayan belediyeler, 15 milyon hayvana nasıl bakacak? 

Hayvansever Akburak taleplerini ise şöyle sıralıyor:

Mevcut 5199 sayılı yasadaki 6. maddeye dokunulmaması, belediyelerin veya en azından barınak çalışanlarının ceza kapsamına alınması yani direkt savcılığa soruşturma yetkisi verilmesi ve hayvanlara yapılan tecavüz, eziyet, öldürme, yaralama gibi suçlara ertelemesiz hapis cezası verilmesi!

Akburak’ın, hayvan hakları yasası için görüşü istenen ve bu şekliyle yasanın çıkmasına destek verdiği belirtilen HAYTAP’a da soruları vardı!

HAYTAP’ın barınaklarında hayvanların çok kötü şartlarda tutulduğu ve hatta aç olduğu iddiaları bulunuyor. Bu barınaklar kimler tarafından ve nasıl denetleniyor?

Neden bu barınaklar basına, hayvanseverlere ve kamuoyuna kapalı?

HAYTAP’ın  trilyonluk mal varlığı nereden geliyor? Gelirleri ve harcamaları araştırılıyor mu?

Gizli ve yasa dışı olarak uluslararası hayvan ticareti yaptığı söylenen yurt dışı derneklerle (örneğin PETA) HAYTAP’ın bir ilişkisi var mı? (Köpeklerin Çin’e satıldığı gibi ciddi iddialar var!)

Toplanan sokak hayvanlarının yurt dışına satılacağı söylentileri ile ilgili HAYTAP ne düşünüyor?

İddia edildiği gibi HAYTAP'a ait barınaklardaki cins köpeklerin satıldığı doğru mu?

HAYTAP, öne sürüldüğü gibi Temiz Mama fabrikası adı altında belediyelerin birçoğunun mama ihalesine katılıyor mu?

HAYTAP veterinerinin sokak hayvanlarına izinsiz deney yaptığı için mahkemeden aldığı ceza olmasına rağmen niçin bu konunun üzerine yeterince gidilmiyor?

Aslında Akburak’ın daha birçok sorusu var ama bu sütuna sığmaz. Hakikaten yeryüzünde bizler gibi yaşamaya hakkı olan Allah’ın dilsiz kullarının hakları gerçekten düşünülüyorsa İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Muharrem Akburak’ın taleplerini ve sorularını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletsin.

Yıllardır dört gözle beklenen yasa bu endişeler varken çıkarılırsa çok yazık olur.

HAYTAP gücü ile sesini istediği zaman yetkililere duyurabiliyorsa çığlık atan hayvanseverlerin feryadı da boşlukta kaybolmamalıdır.

Bilesiniz ki hepimizin üzerinde büyük vebal var!