HEPATİT C RİSKİNİZ NEDİR?

Esra KAZANCIBAŞI
Tüm Yazıları
Sinsi insanlar vardır ya, yüzünüze gülüp arkanızdan iş çevirirler; işte Hepatit C de böyle bir hastalık.

Hiçbir belirti vermeden vücudumuzda yıllar içinde sinsice ilerliyor. Siroza, karaciğer yetmezliğine ve karaciğer kanserine yol açabiliyor. Halsizlik, kırgınlık gibi yol açtığı belirtiler ise ne yazık ki çoğu kişi tarafından önemsenip, dikkate alınmıyor. Sonuçta hastaların doktora başvurmaları gecikiyor.

Virüsü taşıdığını bilmeden yaşayan aktif Hepatit C’lilerin sayısının 300 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Peki, risk kimlerde yüksek. 

HEPATİT C RİSKİNİZ NEDİR?

Eğer,

* Steril olmayan ortamlarda ortak kullanılan malzemelerle manikür ya da pedikür yaptırıyorsanız

* Toplu sünnet olan erkeklerden biriyseniz

* Bir kez bile olsun ortak ustura-jilet kullandıysanız

* 1996 yılı öncesinde herhangi bir ameliyat geçirip size kan veya kan ürünleri verildiyse

* 1996 yılından önce organ nakli olduysanız

* Hemodiyaliz tedavisi görüyorsanız

* Ailenizde karaciğer hastalığı olanlar bulunuyorsa

* Çok partnerli bir cinsel yaşamınız varsa

* Herkese kullanılan aletlerle dövme, piercing yaptırdıysanız

* Damar içi madde kullanan bağımlılardansanız

Hepatit C riskiniz yüksek demektir.

İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoğlu, “Kayıp hepatitli kalmasın” diyerek risk gruplarındaki kişilerin teşhis için kan tahlili yaptırmalarını öneriyor ve şöyle devam ediyor:

“Hepatit C’nin ileri evrelerinde sağlık kuruluşlarına başvurulduğunda tedavi süreçleri daha uzun ve ağır olabiliyor. Hastaya faydalı olunabilecek yıllar boşuna kaybediliyor. Günümüzde etkili, kısa süreli ağızdan alınan hap tedavileri ile Hepatit C virüsünden tamamen kurtulunabiliyor ve kişi tertemiz bir hale geliyor. Dolayısıyla basit bir tarama ile erken dönemde farkedilecek Hepatit C’nin ileride sizi ciddi bir karaciğer hastası yapmasının önüne geçebiliyorsunuz.”

28 Temmuz yani bugün Dünya Hepatit Günü olarak kabul ediliyor. Viral hepatitler; HIV/AIDS, tüberküloz ve sıtmadan daha büyük küresel bir sağlık sorunu olarak kabul ediliyor. Dünyada 2030 yılına kadar toplumdaki Hepatit B ve Hepatit C’li kişilerin yüzde 90’ına tanı konulması; tanı konulanların en az yüzde 80’inin tedavi edilmesi ve viral hepatitlere bağlı ölümlerin yüzde 65 oranında azaltılması hedefleniyor. Eğer, siz de risk grubuna giriyorsanız, hekime başvurarak başta Hepatit B ve Hepatit C olmak üzere viral hepatitlerle ilgili tarama testlerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin.