HOLLYWOOD YANAĞI, DOĞRU ASKI YÜZE NASIL YAPILIR?

Op. Dr. Gülay BOZTOSUN
Tüm Yazıları
Bugün yüz askısından söz edeceğim. Bu yöntem de yıllardır var ama gelişen teknoloji ve rekabet, bu sektördeki gelişmeleri artırıyor. Bu gelişmeler de daha radikal etkili ve daha uzun süreli sonuçlar alınmasını sağlıyor.

İlk defa uygulanan askı ipleri gerçekten başta mucize olarak algılandı. Hatta burun askılama işlemleri hastaları çok mutlu etti ama askının kişilere ve yapan ellere göre etkinliğinin değişmesi ve kısa sürmesi tercihleri azalttı. Teknolojik ipler üretilmeye başlandı ve askı işleminin etkinliği arttı; bu iplere boncuk, düğüm vs eklendi ve çeşit çeşit askı ipler yapıldı. Görüldü ki; iplerin etki süresi uzuyor. Tekrar askı işlemleri popüler olmaya başladı. Bu işe yönelen üreticilerin sayısı arttı, vücut tarafından emilen-emilmeyen ipler üretilmeye başlandı... Emilen iplerin akibeti kötü gitti; aslında yanlış hasta seçimi kötü sonuçları artırdı. 

Tıp realiteye dayalı bir bilim dalıdır. Hele ki plastik cerrahide yapılan işlem kişiye özel olması gerektiği için bu realite bilen/ve/veya/ henüz öğrenememiş (uzman olmayan) meslektaşlarımın yanlış hasta seçimi de eklenince kötü sonuçların çoğalmasına sebep oluyor. Yaptığınız iş ameliyat ya da basit müdahale fark etmez; öncelikle iyi anatomi daha sonra da olası tüm komplikasyonlara vakıf olunmalı… Bunlar tamam ise zaten bu yönde hasta seçimi daha dikkatli yapılacaktır. 

İplere gelirsek kalıcı ipler ile alınan sonuçlar her zaman daha iyi olmuştur. İplerin sağlamlığı askı gücünü artırmış ve etkinliğini belirginleştirmiş kalıcılık süresi de artmıştır.

Özellikle kaş asmada, burun ucu sarkık düz /ve/veya/düşük hastalarda, gıdı ve yanak sarkmalarında sonuçlar iyi oluyor. 

Son yıllarda yüz güldürücü sonuçlarını aldığımız askı yöntemi doğru hasta seçimi ve hastanın yapılan müdahaleyi yönetme şekli ile iple askı yönteminin daha uzun yıllar etkili olması sağlanabiliyor.