HURDA MORALİ…

Ahmet ÇELİK 21 May 2018

Ahmet ÇELİK
Tüm Yazıları
Hurda yasası çıktı ve otomotiv sektörü bu ve önümüzdeki yıl için derin bir "oh" çekti. Çünkü genel bir bakışla rakamlar iyi gidiyor gibi görünse de işler pek iyi gitmiyordu.

Peki bu ne demek? Yani satışların büyük bir bölümünün kar marjı çok düşük olan filo kiralama sektörüne yapılması dolayısıyla “satış var ama kar yok” anlamına geliyor. Neyse ki şimdi imdada hurda yasası yetişti. Şimdi markalar bu anlamda rekabet edecekler. Tabi kafalarda da yine bir çok soru var. Hurda yasasının 2018 Resmi Gazete'de yayımlanması ile birlikte otomobillere hurda düzenlemesi nasıl olacak? ÖTV matrahı nedir? Hurda araç indirimi başvuru belgesi nasıl doldurulur? Hurda araç teşvikinden yararlanmak için ne yapmak gerekiyor?.. gibi sorular bunlar.

Otomobillere hurda indirimi düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre ÖTV matrahı 46 bin TL'yi aşmayan araçlar 10 bin TL'ye sayılacak. Ayrıntılar sayfamızdaki haberlerin içinde yer alıyor. Son 4 ayı pek de iyi rakamlarla geçiremeyen sektör şimdi yıl sonu hedeflerini ve “hurda kampanyası” stratejilerini yeniden gözden geçirecek. Umarım bu fırsat geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi istismar edilmez ve gerçek amacına ulaşılır. Çünkü hurdaya ayrılması gereken araçların özellikle çevreye ve hava kirliliğine çok büyük zararı var.

Doğa ve otomobil  

Otomobillerin neden olduğu hava kirliliğinden söz etmişken otomotiv sektörünün doğa ve doğa sporlarına olan artan ilgisinden de söz etmeliyim. Geçmişte doğa düşmanı olarak nitelendirilen otomobil markalarının çok büyük bölümü doğa ve doğa sporlarına büyük önem veriyor. İşte bu hafta sayfamızda da haberini görebileceğiniz gibi iletişimini “Hakkını Ver” sloganıyla yapan Dacia Duster, Türkiye’nin en zorlu yarışı olan “Run To Sky”a araç desteği sağlarken en zorlu parkurlarda yarışmacıların yanında yer aldı. Böylece “Hakkını Ver” sloganının otomobil ve yarışmacılar tarafından ortak bir dille telaffuz edilmesine neden oldu. Aslında son yılların trend otombil segmenti SUV’ler sayesinde otomobillerin doğa sporlarına ilgisi çok arttı. Renault ve Dacia ile birlikte Volvo, Toyota, Skoda, Nissan ilk akla gelen markalar. Ben bundan sonra da diğer markaların da doğa ve doğa sporlarına katkı sağlayacağına oradaki etkinlik ve sporculara destek olacağına inanıyorum. Çünkü artık otomobiller çevreye ve sporcuya daha duyarlılar… Markaların bu duyarlılığı göstermesi için bu tür etkinliklerin içinde olmasında fayda var.