İDLİB ÇÖZÜMÜNDEN MEMNUN OLMAYANLAR

İlnur ÇEVİK 19 Eyl 2018

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
Türkiye'nin İdlib'deki diplomatik başarısı, İdlib halkını ipten çekip alması, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın daha birkaç gün önce İdlib'i yerle bir etmeye niyetli Vladimir Putin'in ikna edip doğru yolu göstermesi bunların hepsi büyük alkışı hak ediyor.

Gayet güzel formüle edilmiş ve uygulama kabiliyeti olan bir barış planı ortada.

Ama aynı zamanda bu barış planını yerle bir etmek isteyen, Rusya ve Türkiye’yi mahcup etmek isteyen güçler devrede…

Bunlardan başta geleni Esat yönetimi... Daha düne kadar Esat ve katilleri İdlib’i yerle bir edip 3.5 milyon halkı da buralardan sürdükten sonra bu toprakları da alıp ülkenin yüzde 60’ından fazlasına sahip olduklarını ilan edeceklerdi…

Ama hiç de evdeki hesap çarşıya uymadı ve Esat elinden oyuncağı alınmış çocuk rolünde… Şimdi Esat ne yapıp edip işleri bozmaya çalışacaktır. Ona bu imkânı vermemek lazım. Bu da Putin’e düşüyor…

Bunun yanında sanki olup bitenden çok memnunmuş havasında bir ABD var. Esasında bu iş ABD’nin hiç de işine gelmiyor. Washington’un hesabına göre Türkiye ve Rusya İdlib konusunda bozuşacaktı ve ABD yeniden Türkiye’yi yanına çekecekti.

Şimdi ise derinleşen Türk-Rus iş birliğini kenardan seyretmek zorunda… Bu olayı Rusya ve Türkiye başarırsa o zaman ABD tamamen yedek kulübesine mahkûm edilecek… İşte o yüzden ABD de İdlib’de ki barış sürecini el altından radikal Esat muhaliflerini ve YPG/PYD’yi kullanarak sabote edebilir.

ABD’nin Suriye’nin doğusunu işgali de gündeme gelecek. Bütün bunlar Washington’un hiç işine gelmiyor.